Hlavní obsah

Zvýrazněte vaše já

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaký druh vůně je pro vás ten pravý?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Správně zvolený typ vůně zdůrazní vaši osobnost. Libé vůně lahodí lidským smyslům podobně jako příjemná hudba.

Článek

I proto se při jejich charakteristice často používají hudební výrazy - u současných kvalitních parfémů tvoří jednotlivé „tóny" tři stupně „akordů", jejichž „kompozice" musí být „harmonická" ve všech fázích svého „zaznívání" a „odeznívání".

V dřívějších dobách se běžně používala k výrobě voňavek jen jediná vonná silice. To se však už dávno nedělá - i u parfémů označovaných například jako „šeřík", „fialka" či „růže" je použito početné a složité kombinace přírodních i syntetických esencí (byť některá třeba výrazně převažuje). Tři složky odpovídající zmíněným třem stupňům akordů se označují jako hlava, srdce (nebo jádro) a základ vůně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

To, jak voníte, je velmi důležitéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Komponenty hlavy mají nejprchavější charakter - proto jsou cítit nejdříve, avšak také nejrychleji odezní. Ingredience tvořící srdce jsou tím nejpodstatnějším: dávají parfému jeho typický a nezaměnitelný charakter. Rozvoní se až po několika minutách od aplikace, ale zato jejich aroma dlouho vydrží. Nejstabilnější jsou ovšem složky základu, jež jsou pro parfém něco jako nosné pilíře pro most. Bez nich by se střední tóny srdce ani vrchní tóny hlavy neudržely. Vůně se tedy v průběhu času poněkud mění, ale je-li parfém dobře zkomponován, poskytuje příjemné smyslové vjemy po celou dobu, co je cítit - což obvykle bývá několik hodin (samozřejmě pokud se aplikace neopakuje). Dosáhnout takové kompozice je ovšem velké umění. Právě proto se receptury špičkových parfémů přísně tají a žádný falzifikát se jim v tom nevyrovná.

Foto: sampohoto.cz/jiunlimited

Foto: sampohoto.cz/jiunlimited

1. Květinové vůně

Tato skupina vůní je ze všech nejrozmanitější. Patří sem široká škála kompozic: od jemných a romantických přes svěží, emancipované či ležérnější až po těžké, sladké a smyslné. Je tedy třeba obezřetně vybírat - ne vše se hodí pro každou věkovou kategorii, situaci či denní dobu. Už názvy podskupin této řady napovědí: květinově zelená, květinově ovocná, květinově sladká, květinově svěží, květinově-květinová fantazie... U poslední podkategorie, květinově aldehydické, se nenechte odradit pojmenováním, které otevřeně přiznává syntetický původ vůně - patří sem parfémy velmi elegantní a žensky působivé (mimo jiné proslulý Chanel číslo 5).

2. Orientální vůně

Jsou buď sladší, takzvané ambrové (podle slavného Ambre Antique Françoise Coty), nebo kořenitější. Každopádně voní dálkami, jsou svůdné, osobité a působivé.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Cypřišové (neboli „chyprové" či „chyper") vůně

U některých převládá dřevité, zemité a bylinné aroma, jehličí, mech či tabák, jiné jsou těžší, sladší, ovocnější, další zjemňují květinové vonné tóny, některé jsou „zelené" - vysloveně lehké, osvěživé.

4. Kapradinové (neboli „fougerové" či „fougère") vůně

Název je odvozen od proslulého a už přes sto let starého parfému Fougère Royal (královské kapradí). Jsou jemné, rafinované, vysoce elegantní a s téměř univerzální možností využití. Dělí se také na několik podskupin - od pikantně svěžích přes dřevitější, „kapraďovitější" a mírně nasládlé, lehce květinové až k těžším, ambrovým.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

5. Citrusové vůně

Jsou lehké, osvěživé, ovocné, ale nikoli sladce - hodí se téměř pro každého, ale spíše pro denní a neformálnější příležitosti. Kromě tónů limetkových, citronových, mandarínkových a pomerančových v nich často zaznívá bergamot a u některých podtypů i květinové a bylinné vůně.

6. Levandulové vůně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Načítám