Hlavní obsah

Maracuja

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie390 kJ
Bílkoviny2,5 g
Tuky3,4 g
Sacharidy12 g
Sůl0 g
SAFA0,4 g
Vláknina10 g
Cukry3,4 g

Ovoce je tvořeno ze 70-90 % vodou. Jedná se o potraviny s vyšším obsahem sacharidů, obsah tuku a bílkovin je u většiny druhů ovoce zanedbatelný. Ovoce však obsahuje oproti zelenině více cukru a má tedy vyšší energetickou hodnotu, proto hlídejte zkonzumované množství a započítejte ho do denního energetického příjmu. Při redukci hmotnosti se doporučuje konzumace cca 150-200 g ovoce denně spíše v dopoledních hodinách. Maracuja je velmi bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C, provitaminu A a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména draslíku, příznivý je také obsah antioxidantů. Obsah cukru je poměrně vysoký, maracuju proto konzumujte pouze v menším množství.

Náhrada potraviny

Zejména při redukční dietě je vhodnější konzumovat ovoce s nižším obsahem cukru.