Hlavní obsah

10 chyb, kterými škodíte svému srdci

Foto: Thinkstock

Je spousta činností tak běžných, že si ani neuvědomíte, jak si ubližujeteFoto: Thinkstock

Reklama

Srdce! Jeden z nejdůležitějších orgánů ve vašem těle... Věděli jste ale, že mu každý den vaše běžné činnosti velmi škodí? Poznejte 10 chyb, kterými si ničíte srdce: nečistíte si správně zuby, málo spíte, nejíte barevnou stravu či luštěniny, ujíždíte na slaných chipsech, zakazujete si čokoládu...?

Článek

Zkuste se zamyslet, čím jste za poslední měsíc hřešili. Kolikrát jste si raději sedli k televizi místo zdravé procházky anebo kolikrát jste se přejedli? Věřte ale, že nejen tyto, ale i další chyby vašemu srdci neprospívají.

1. Zapomínáte na zubní nit

Je to možná divné, ale zdravý chrup a zdravé srdce spolu úzce souvisejí. „Mnohokrát bylo vědecky dokázáno, že špatný stav chrupu a záněty dásní mohou podporovat srdeční choroby," říká kardiolog MUDr. Roman Tomášek a dodává: „chronický zánět, který se objeví na dásních, nastaví chronický zánět v těle a malé výbuchy bakterií se mohou dostat do krevního oběhu. U lidí, kterým není cizí zubní kartáček, zubní nit a mají vynikající zubní hygienu,  je skutečně nižší výskyt onemocnění srdce."

2. Málo spíte

Pokud nemáte dostatek odpočinku, můžete si srdce nenávratně poškodit. Během spánku se snižuje krevní tlak a rychlost srdečního tepu. Ctíte-li dobré spánkové návyky, je méně pravděpodobné, že by u vás mohlo dojít k srdečnímu selhání a infarktu. Pokud máte potíže s dobrým spaním, což je pro většinu lidí osm hodin, měli byste navštívit lékaře.

Tip redakce: Kvalitní spánek je důležitý. Proto než zajdete k lékaři, přečtěte si naše články Pozor! Víme, proč špatně spíte! a Potraviny, které vám pomohou usnout!.

Foto: Thinkstock

Hygiena ústní dutiny je překvapivě důležitá ve vztahu k srdečním onemocněnímFoto: Thinkstock

3. Nejíte barevnou stravu

Myslí se tím ovoce a zelenina. Kromě vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů bývají ovoce a zelenina bohaté na draslík. „Draslík je esenciální minerál, který mimo jiné pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, jenž může poškodit srdce a cévy," vysvětluje diabetolog Jan Křenek z geriatrické a nutriční ambulance. Velkým zdrojem draslíku jsou citrusové plody, banány, brambory, rajčata a fazole. K dalším prospěšným se řadí okurky, květák jablka, hrušky a oblíbené třešně.

4. I zdravé oleje mohou být zrádné

Pravděpodobně jste slyšeli, že některé rostlinné oleje jsou pro vaše srdce zdravější než ostatní. Olivový, řepkový, arašídový a slunečnicový olej obsahují všechny mononenasycené tuky, které nejen sníží vaši celkovou hladinu cholesterolu, ale také zvyšují hladinu toho „dobrého". Přejdete-li z nezdravého oleje na zdravý olej, určitě svému srdci prospějete, ale důležité je i to, abyste omezili celkové množství tuku ve stravě. Lidé si většinou myslí, že když používají zdravý například olivový olej, nemusí se ohlížet na množství. Ale pozor, stejně jako všechny tuky, i zdravé oleje jsou kalorické.

5. Bez auta si neumíte život ani představit

Chcete-li pomoct svému srdci, šetřete pohonné hmoty. Je to příjemné zastavit přímo před obchodem. Ale na pohodlnost zapomeňte. Odteď nehledejte nejbližší parkovací místo, ale raději se kousek projděte. Pohyb je důležitý v každém věku. Nebaví vás cvičit? Nemusíte, místo toho můžete udělat až 10 000 kroků denně, což se vyrovná až hodinovému cvičení, a počítá se úplně každý krok.

Foto: Thinkstock

Vyvážená strava, pohyb, dostatek spánku... To všechno vás může ochránitFoto: Thinkstock

6. Vynecháváte pravidelné lékařské prohlídky

Onemocnění srdce může být tichý zabiják, takže nevynechávejte pravidelné lékařské prohlídky! Je známo, že srdeční choroby ani nemusí provázet prvotní viditelné příznaky. Z tohoto důvodu lékaři doporučují, abyste si od 20 let nechali každých pět let kontrolovat hladinu cholesterolu, jednou za dva roky změřit krevní tlak a od 45 let jednou za tři roky kontrolovat hladiny cukru v krvi. Objeví-li se určité rizikové faktory, může vás lékař zvát na kontroly častěji, ale důležité je, že budete mít svůj zdravotní stav pod kontrolou. I díky našemu článku Víme, na co máte u lékaře nárok. Zdarma!.

7. Nejíte mléčné výrobky

Nízkotučné vám nechutnají a z tučných máte strach kvůli postavě? Mléko je důležitou součástí jídelníčku, ale volit byste měli varianty s nízkým obsahem tuku nebo odtučněné. Čím více nízkotučných výrobků sníte, tím více můžete snížit riziko cukrovky. A u lidí s cukrovkou existuje zvýšené riziko srdečních onemocnění.

8. Ujíždíte na slaných chipsech

Brambůrky nebo preclíky mohou být rychlou a chutnou svačinkou, ale množství soli v nich může zvyšovat krevní tlak. Navíc, budete pravděpodobně už po hodině cítit hlad, a stejně se najíte. Uděláte líp, když denně sníte pár ořechů pro snížení hladiny cholesterolu. Ze všech druhů jsou nejlepší makadamiové ořechy, pak pekanové a pistácie, ty navíc obsahují i draslík a samozřejmě i vlašské ořechy a mandle. S ohledem na kalorie si jich dejte maximálně 43 g denně. To je asi 20 pekanových půlek nebo mandlí, nebo 15 kešu či vlašských ořechů nebo 10 makadamiových či asi 48 pistácií.

9. Vyhýbáte se luštěninám

Všechny druhy luštěnin, a zvlášť fazole jsou výborným zdrojem bílkovin a jedním z nejlepších zdrojů rozpustné vlákniny, což je důležité při snižování cholesterolu. Ovesné vločky a ječmen jsou další dobré zdroje rozpustné vlákniny, které vymetou cholesterol z cév.

10. Nedopřejete si ani kousek čokolády

Sníst denně kousek čokolády může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, riziko mrtvice a cukrovky. „Hořkou čokoládu jako dezert si dávejte bez jakýchkoliv výčitek, protože obsahuje flavonoidy (antioxidanty), které chrání srdce tím, že snižují špatný cholesterol a slouží i jako prevence zánětu v těle. Vybírejte si čokoládu s vysokým podílem kakaa a s minimálním množstvím sladidla. A kolik jí můžete sníst? Zhruba dvě čokolády za týden nebo čtvrt čokolády denně.

Pravda, od některých zlozvyků se špatně odvyká, ale srdce máte jen jedno a nemělo by vám být lhostejné. Nebo si myslíte něco jiného?

Reklama

Načítám