Hlavní obsah

3 recepty z jednoho hrnce: Kuřátko s různými přílohami si zamilujete

Foto: Eva Malúšová

V žádném z jídel nechybí kuřátko ani zeleninaFoto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdce každého kuchaře zaplesá, když mu po vaření nezbyde skoro žádné špinavé nádobí. A jídla z jednoho hrnce mají ještě další výhodu – chutě se během společného vaření krásně propojí a zesílí.

Článek

Jestli nejste zrovna fanoušky mytí nádobí, dnešní recepty vás určitě potěší – zvládnete s nimi totiž uvařit kuře i s přílohou v jednom hrnci. Čekají vás pikantní paličky s ananasovou rýží, krémové citronové těstoviny s brokolicí a bramborové kari s hráškem a kuřecími prsíčky. A v žádném z jídel nechybí ani zelenina!

Citronové těstoviny s brokolicí

Na 4 porce potřebujete:500 g kuřecích prsou, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 300 g menších těstovin, 250 ml mléka, 500 ml vody nebo vývaru, 1 malou brokolici, sůl, pepř, 80 g čerstvého sýra, hrst parmezánu, 1 chemicky neošetřený citron

Foto: Eva Malúšová

Krémové těstoviny s brokolicí mají díky citronu krásně svěží vůniFoto: Eva Malúšová

Postup: Kuře nakrájejte na kousky a orestujte na rozehřátém oleji. Přihoďte plátky česneku, nechte chvilku rozvonět a přidejte těstoviny. Zalejte mlékem a vodou či vývarem a trochu osolte. Po 5 minutách přidejte i na malé růžičky rozebranou brokolici a na mírném ohni za občasného míchání povařte pod poklicí doměkka. Před koncem můžete odklopit a na chvíli zvýšit plamen, aby se odpařila přebytečná tekutina. Vmíchejte krémový sýr, parmezán, čerstvě mletý pepř, nastrouhanou kůru z jednoho citronu (pouze žlutou část, bílá je hořká) a asi dvě lžíce citronové šťávy.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte do těstovin místo čerstvého sýra nastrouhanou nivu a hrst vlašských oříšků.

Kuře Teriyaki s ananasovou rýží

Na 4 porce potřebujete:600 g kuřecích paliček, 4 stroužky česneku, lžíci nastrouhaného zázvoru, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 lžíce hnědého cukru, 4 lžíce rýžového nebo vinného octa, ½ lžíce chilli omáčky, 2 lžičky kukuřičného škrobu, řepkový olej

Na rýži: hrnek rýže (basmati nebo jasmínové), 1 konzervu ananasu, 1 cibuli, 1 malou červenou papriku (lze vynechat), sůl, lžíci sezamu, jarní cibulku

Foto: Eva Malúšová

Pikantní omáčku výborně doplní rýže se sladkým ananasemFoto: Eva Malúšová

Postup: Nejprve si připravte marinádu: smíchejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, cukr, ocet, chilli omáčku a škrob. Alespoň na 2 hodiny (nebo klidně přes noc) do ní naložte kousky kuřete.

Na rozehřátém oleji naložené paličky z obou stran opečte dozlatova. Odložte stranou a ve stejné pánvi orestujte nakrájenou cibuli a proužky papriky. Přisypte rýži a zalejte nálevem z ananasu, který doplňte vodou tak, abyste měli celkem 3 hrnky tekutiny. Vmíchejte i posekaný ananas, kuře a zbylou marinádu. Trošku osolte, přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni asi 20 minut probublávat. Občas zamíchejte. Před podáváním posypejte sezamem a nasekanou jarní cibulkou.

Tip: Aby byly kousky kuřete pěkně lesklé, schovejte si asi polovinu marinády a na malém ohni ji krátce povařte, aby zhoustla. Chvilku před koncem vaření vyndejte kousky kuřete navrch, omáčkou je potřete a přiklopené poduste do změknutí.

Kuřecí kari s bramborami

Potřebujete: 1 velkou cibuli, 2 lžíce nasekaného zázvoru, 2 lžíce řepkového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kari koření, lžíci drceného římského kmínu, lžíci kurkumy, 600 g kuřecích stehenních řízků, 800 g brambor, 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 400 ml vody, sůl, hrnek mrazeného hrášku

Foto: Eva Malúšová

Díky vaření v jednom hrnci se nádherně propojí všechny chutěFoto: Eva Malúšová

Na dokončení: 2 lžíce rybí omáčky, lžíci palmového nebo kokosového cukru, limetku, čerstvý koriandr, hrst kešu nebo arašídů

Postup: Najemno pokrájenou cibuli a nasekaný zázvor nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte pokrájené maso a ještě chvíli restujte, aby se zatáhlo. Zasypejte kořením (kari, římským kmínem a kurkumou) a nasekaným česnekem a nechte jen chvilku rozvonět. Zalejte kokosovým mlékem a 400 ml vody, přidejte nakrájené brambory, osolte a povařte do změknutí. Na závěr do jídla vmíchejte hrášek, dochuťte asi 2 lžícemi rybí omáčky, lžící cukru a šťávou z půlky limetky. Podávejte s nasekaným koriandrem a oříšky.

Podělíte se o svůj recept na jídlo, které se dá připravit pouze v jednom hrnci?

Načítám