Hlavní obsah

4 nejhorší věci, kterými si oslabujete zubní sklovinu

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Pokud máte přirozeně bílou sklovinu, máte určitě štěstí. Přesto si ale musíte dávat pozor na to, abyste si ji neoslabiliFoto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vaše sklovina není v pořádku, je ztenčená nebo oslabená, nemáte šanci, aby vaše zuby byly bílé. Samotná zubovina je totiž žlutá a bílou barvu má pouze tahle ochranná schránka. Co sklovinu ničí?

Článek

Barvu zubní skloviny máte danou geneticky. V ideálním případě je sněhově bílá, avšak u každého z vás je přirozený trochu jiný odstín. Nicméně, když se sklovina začne oslabovat, budete mít zuby nažloutlé, nehledě na barvu vaší skloviny.

Zubovina je totiž normálně žlutá a má pórovitou strukturu. Během stárnutí se může zabarvovat až do žlutohněda. A přes oslabenou sklovinu začne prosvítat právě tato nelibě vypadající část zubu.

Jak včas odhalit, že se vaše sklovina oslabuje?

„Přestože je zubní sklovina nejtvrdší tkáň v lidském těle, poměrně snadno si ji můžete poškodit. A to nevratně,“ upozorňuje Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental office H33.

„Prvním příznakem poškození zubní skloviny jsou zuby citlivé na různé podněty. Nejčastěji studené anebo teplé. Později tím může být sklovina oslabena a prosvítat dentin, zuby jsou proto nažloutlé. Také mohou být zuby popraskané nebo prosvítat u kousací hrany,“ popisuje postupné oslabování skloviny Lucie Hronková.

A čím si sklovinu nejvíce ničíte?

1. Jíte hodně sladkostí

Čokoládky, bonbony, sladké sušenky a podobně jsou skoro proslulé jako ničitelé zubů. Bohužel, ani my vám to nevyvrátíme. „Cukry obsažené ve sladkých potravinách jsou hlavní výživou pro bakterie, které máte v ústech. Tyto bakterie pak skrze cukry produkují zvýšené množství kyselin, které narušují sklovinu,“ vysvětluje MDDr. Vladimír Kachmar z kliniky Mediestetik.

Foto: Milles Studio, Shutterstock.com

Sladkosti jsou pro zuby skoro to nejhorší. Zvlášť takové jako karamel nebo turecký med, které ulpívají na zubechFoto: Milles Studio, Shutterstock.com

2. Škodí limonády, sladké čaje i červené víno

U limonád je v první řadě problém, že obsahují cukry, které, jak jsme již uvedli, sklovině příliš nesvědčí. Sycené druhy jsou navíc často dochucovány kyselinou citronovou, která demineralizuje zubní sklovinu.

Krom limonád jsou problémem i čaje, zvláště pak slazené. „Samotný čaj, ať zelený nebo černý, nejen barví zuby, látky z čaje se navíc dokážou velmi rychle absorbovat i do pevnějších struktur, jakou je sklovina. Podobně ničivé účinky na sklovinu má i červené víno,“ říká MDDr. Vladimír Kachmar.

3. Pozor také na ovoce

Paradoxem je, že i jinak velmi zdravé ovoce nedělá sklovině dobře. Podle odborníků může problémy způsobit větší množství zkonzumovaných banánů, sušeného ovoce, citrusů (citronů, pomerančů, grepů...), ananasu, ale i jablek.

„Tyto druhy ovoce obsahují velké množství agresivních kyselin, které mění pH v ústech do kyselých hodnot a zubní sklovinu doslova rozpouštějí,“ popisuje Vladimír Kachmar.

Určitě ale tyhle druhy ovoce z jídelníčku nevyřazujte! V přiměřeném množství vám neuškodí. Pokud ovšem máte citlivé zuby a celkově na sobě pozorujete oslabování zubní skloviny, pomůže, když si tyhle druhy odšťavníte nebo z nich uděláte smoothie a hotový nápoj vypijete brčkem.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Ovoce z jídelníčku určitě nevyřazujte. Po jeho konzumaci si ale dejte žvýkačkuFoto: Maridav, Shutterstock.com

4. Problematické zlozvyky

Obecně je známo, že velmi negativní dopad má na zubní sklovinu kouření. To je zcela nesporné. Avšak existují i další problematické zlozvyky. „Čelisti se při okusování nehtů pohybují velmi nepřirozeně a provádějí drobný, opakovaný pohyb, který může poškozovat sklovinu zubů podobně jako při bruxismu (intenzivní skřípání zuby – pozn. redakce),“ vysvětluje Vladimír Kachmar.

A jak svou sklovinu naopak chránit? Asi nejjednodušším způsobem je dát si po konzumaci kyselé potraviny nebo nápoje žvýkačku, která produkuje sliny, jež jsou naopak zásadité. Dále v lékárnách, ale i v některých drogeriích, seženete kvalitní fluoridové přípravky, zejména zubní pasty nebo různé zubní krémy, které podporují remineralizaci skloviny.

Dáváte si na svoje zuby pozor?

Související témata:

Načítám