Hlavní obsah

4 nejhorší věci, kterými si oslabujete zubní sklovinu

Foto: Izabela Magier, Shutterstock.com

Pokud máte přirozeně bílou sklovinu, máte určitě štěstí. Přesto si ale musíte dávat pozor na to, abyste si ji neoslabili

Pokud vaše sklovina není v pořádku, je ztenčená nebo oslabená, nemáte šanci, aby vaše zuby byly bílé. Samotná zubovina je totiž žlutá a bílou barvu má pouze tahle ochranná schránka. Co sklovinu ničí?

Článek

Barvu zubní skloviny máte danou geneticky. V ideálním případě je sněhově bílá, avšak u každého z vás je přirozený trochu jiný odstín. Nicméně, když se sklovina začne oslabovat, budete mít zuby nažloutlé, nehledě na barvu vaší skloviny.

Zubovina je totiž normálně žlutá a má pórovitou strukturu. Během stárnutí se může zabarvovat až do žlutohněda. A přes oslabenou sklovinu začne prosvítat právě tato nelibě vypadající část zubu.

Jak včas odhalit, že se vaše sklovina oslabuje?

„Přestože je zubní sklovina nejtvrdší tkáň v lidském těle, poměrně snadno si ji můžete poškodit. A to nevratně,“ upozorňuje Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental office H33.

„Prvním příznakem poškození zubní skloviny jsou zuby citlivé na různé podněty. Nejčastěji studené anebo teplé. Později tím může být sklovina oslabena a prosvítat dentin, zuby jsou proto nažloutlé. Také mohou být zuby popraskané nebo prosvítat u kousací hrany,“ popisuje postupné oslabování skloviny Lucie Hronková.

A čím si sklovinu nejvíce ničíte?

1. Jíte hodně sladkostí

Čokoládky, bonbony, sladké sušenky a podobně jsou skoro proslulé jako ničitelé zubů. Bohužel, ani my vám to nevyvrátíme. „Cukry obsažené ve sladkých potravinách jsou hlavní výživou pro bakterie, které máte v ústech. Tyto bakterie pak skrze cukry produkují zvýšené množství kyselin, které narušují sklovinu,“ vysvětluje MDDr. Vladimír Kachmar z kliniky Mediestetik.

Foto: Milles Studio, Shutterstock.com

Sladkosti jsou pro zuby skoro to nejhorší. Zvlášť takové jako karamel nebo turecký med, které ulpívají na zubech

2. Škodí limonády, sladké čaje i červené víno

U limonád je v první řadě problém, že obsahují cukry, které, jak jsme již uvedli, sklovině příliš nesvědčí. Sycené druhy jsou navíc často dochucovány kyselinou citronovou, která demineralizuje zubní sklovinu.

Krom limonád jsou problémem i čaje, zvláště pak slazené. „Samotný čaj, ať zelený nebo černý, nejen barví zuby, látky z čaje se navíc dokážou velmi rychle absorbovat i do pevnějších struktur, jakou je sklovina. Podobně ničivé účinky na sklovinu má i červené víno,“ říká MDDr. Vladimír Kachmar.

3. Pozor také na ovoce

Paradoxem je, že i jinak velmi zdravé ovoce nedělá sklovině dobře. Podle odborníků může problémy způsobit větší množství zkonzumovaných banánů, sušeného ovoce, citrusů (citronů, pomerančů, grepů...), ananasu, ale i jablek.

„Tyto druhy ovoce obsahují velké množství agresivních kyselin, které mění pH v ústech do kyselých hodnot a zubní sklovinu doslova rozpouštějí,“ popisuje Vladimír Kachmar.

Určitě ale tyhle druhy ovoce z jídelníčku nevyřazujte! V přiměřeném množství vám neuškodí. Pokud ovšem máte citlivé zuby a celkově na sobě pozorujete oslabování zubní skloviny, pomůže, když si tyhle druhy odšťavníte nebo z nich uděláte smoothie a hotový nápoj vypijete brčkem.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Ovoce z jídelníčku určitě nevyřazujte. Po jeho konzumaci si ale dejte žvýkačku

4. Problematické zlozvyky

Obecně je známo, že velmi negativní dopad má na zubní sklovinu kouření. To je zcela nesporné. Avšak existují i další problematické zlozvyky. „Čelisti se při okusování nehtů pohybují velmi nepřirozeně a provádějí drobný, opakovaný pohyb, který může poškozovat sklovinu zubů podobně jako při bruxismu (intenzivní skřípání zuby – pozn. redakce),“ vysvětluje Vladimír Kachmar.

A jak svou sklovinu naopak chránit? Asi nejjednodušším způsobem je dát si po konzumaci kyselé potraviny nebo nápoje žvýkačku, která produkuje sliny, jež jsou naopak zásadité. Dále v lékárnách, ale i v některých drogeriích, seženete kvalitní fluoridové přípravky, zejména zubní pasty nebo různé zubní krémy, které podporují remineralizaci skloviny.

Dáváte si na svoje zuby pozor?

ynezorPumanzeSaNyknalC