Hlavní obsah

5 nepravd o homosexuálech

Foto: Thinkstock

Kolem homosexuality koluje mnoho předsudků a pověrFoto: Thinkstock

Reklama

Jeden je máma, druhý táta. Jsou zženštilí, kroutí zadkem, mluví vysokým hlasem a extrémně o sebe pečují. Tohle je jen výběr z těch nejrozšířenějších mýtů o homosexuálech. My pro vás připravili přehled pěti největších nesmyslů, které kolem čtyřprocentní menšiny kolují!

Článek

Láska ke stejnému pohlaví už dnes není nic mimořádného. Nikdo už snad nezastává názor, že jde o nemoc, a dokonce už i čeští gayové a lesbičky mohou uzavírat registrovaná partnerství. Přesto spousta mýtů kolem této sexuální orientace panuje. Pojďte se s námi zasmát (nebo vysmát?) těm největším pitominám o homosexuálech.

Mýtus číslo 1: Mají rozdělené role na „mámu“ a „tátu“

Dva chlapi v jedné domácnosti si přece musí rozdělit role jako „normální manželé“. Takže jeden je „máma“ a uklízí, vaří, pere a žehlí. V představách některých heterosexuálních šílenců pak možná doma nosí zástěru a hystericky pláče nad připáleným obědem. Ten druhý, který vyfasoval roli „táty“, se pak pěkně po chlapácku rozčilí, co že to tedy bude jíst. Bouchne pěstí do stolu a nakonec svou milovanou „mámu“ utěší.

Jenže takhle to vážně nefunguje, žádné striktní rozdělování rolí se nekoná. „Je to asi nejrozšířenější mýtus. V heterosexuálním vztahu je rozdělení rolí více genderověovlivněné, v gay vztazích tomu ale tak vůbec být nemusí,“ říká Martin Strachoň ze sdružení gayů, leseb a přátel Stud Brno.

Co na to gay: Role na mámu a tátu si skutečně nerozdělujeme, ale je fakt, že občas ze srandy se tak oslovujeme. Spíš je to ale reakce na ty blbosti, co se o nás říkají.

Mýtus číslo 2: Jsou zženštilí a extrémně o sebe pečují

V pondělí u kadeřníka, v úterý na kosmetice, ve středu na manikúře a ve čtvrtek obíhání obchodů a shánění nejnovějších módních trendů. Tak podle tohoto mýtu vypadá běžný program homosexuála. Muž, co miluje muže, totiž přece není žádný chlap! Je to možná taková nepovedená ženská, co se pořád fintí a chce být in.

Je snad jasné, že tohle je kardinální pitomost. Doby, kdy se chlap poznal podle toho, že smrděl potem, chlastem nebo tabákem, jsou díky bohu dávno pryč. Bez ohledu na sexuální orientaci k tomu kadeřníkovi občas zaskočí každý muž a rozhodně to neznamená, že je na kluky. „Všechno to souvisí s tím, že gayům jsou přisuzovány ženské vlastnosti. Ale ano, někteří homosexuálové o sebe dost dbají, jiní zase méně, asi jako u každého jiného chlapa,“ upřesňuje Martin Strachoň.

Co na to gay: Tohle není žádné pravidlo. Někdo zženštilý je, někdo není. Asi tak jako, když je někdo třeba pracovitý a někdo líný.

Foto: Thinkstock

Role nejsou rozdělené na mužské a ženskéFoto: Thinkstock

Mýtus číslo 3: Homosexuálové se s „heteráky“ nebaví

Ideální kamarádka je ta, která vás vždy vyslechne, vždycky na vás má čas, nikdy ji nepřestanou bavit hovory o módě, kosmetice a pitomých chlapech. A všechna tato kritéria údajně gayové splňují. Navíc se podle tohoto mýtu baví jen s holkami nebo ostatními homosexuály. S „heteráky“ nikdy!

„To se o nás skutečně říká. Důvodem je ale to, že ženy mají pro homosexualitu obecně větší pochopení než muži. Ale že bychom se vyloženě odmítali bavit nebo přátelit s heterosexuálními muži, je hloupost,“ vysvětluje Martin Strachoň. I homosexuálové se, stejně jako každý jiný, baví jednoduše s tím, s kým si rozumí, s kým se zasmějí a s kým jim je fajn.

Co na to gay: Tohle vůbec není pravda. Je spousta homosexuálů, kteří normálně kamarádí s heterosexuály, a ani jedna strana s tím nemá problém.

Mýtus číslo 4: Nejdou jim kolektivní sporty

Fotbal, hokej nebo jakákoli jiná kolektivní hra. Tak tenhle druh sportu prý homosexuálům rozhodně nejde, zato Labutí jezero je jejich parketa. Podle tohoto mýtu jsou totiž gayové naprostí sportovní antitalenti, tedy alespoň v oblasti těch „chlapských sportů“. Ale každý baleťák je zákonitě teplý, protože který „normální“ chlap by na sebe přece dobrovolně navlékl elasťáky a cvičky?

Opět naprostá hloupost, protože každý má talent na něco jiného a se sexuální orientací to rozhodně nesouvisí. A stejně tak, jako heterosexuál může nádherně tančit, homosexuál to může válet s hokejkou.

Co na to gay: Je to samozřejmě blbost, jsou třeba olympijské hry, takzvané Gay Games, kde homosexuálové normálně hrají fotbal, volejbal a podobně. A každý baleťák taky rozhodně není gay.

Foto: Thinkstock

Není pravda, že by gayové o sebe extrémně pečovaliFoto: Thinkstock

Mýtus číslo 5: Nejsou technicky nadaní

Perfektně naaranžují květiny do vázy, prostřou stůl jako v té nejluxusnější restauraci a dokonale barevně sladí oblečení. Vyměnit ale pneumatiku u auta nebo přišroubovat žárovku nedokážou. Technika se homosexuálům podle tohoto mýtu vyhýbá velkým obloukem.

Ale zase je to hloupost. Mezi homosexuály, stejně jako mezi heterosexuály, se najdou jak techničtí velmistři, tak ti, co si neví rady ani s vypadlými pojistkami. „Tenhle mýtus opět souvisí s tím, že gayům je přisuzována ta zženštilost, ke které technické dovednosti nepatří,“ uvádí Martin Strachoň.

Co na to gay: Samozřejmě je to mýtus. Například na pražské ČVUT je studentský klub pro gaye Galibi, kde se scházejí homosexuálové všech možných technických profesí. A je jich tam fakt hodně.

Co z toho plyne? Že ne každý gay je zženštilá bačkora a ne každý heterosexuál je ztělesněné mužství. Povahové rysy a charakter totiž vůbec nesouvisejí s tím, kdo vedle vás večer usíná a vedle koho se ráno probouzíte.

A jaké nesmysly o homosexuálech jste slyšeli vy?

Reklama

Načítám