Hlavní obsah

6 nejlepších surovin pro vaši pleť: Co jíst a pít, aby byla krásná?

Foto: Shutterstock

Co vám pomůže ke zdravé a mladistvé pleti nejlépe? Kvalitní pití a strava!Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleť je závislá na živinách, které čerpá ze stravy. Absolutně nic pro ni není tak důležité jako kvalitní výživa. Žádné krémy, séra… Správné jídlo a pití je to, co potřebuje nejvíce! Jaké jí dopřát?

Článek

Stále si spousta lidí bláhově spojuje výživu jenom se vzhledem své postavy. Přitom tohle je jenom jedna z nesčetně věcí, co strava ovlivňuje. Velmi úzce s ní souvisí také stav vaší pleti. Aby vypadala čistě, svěže, mladistvě, rozjasněně, potřebuje hlavně správné živiny!

Spolu s výživovými odbornicemi jsme proto vybrali šest nejlepších surovin pro její krásu.

1. Voda

„Nejpodstatnější pro zdravou a krásnou pleť je hydratace, a to nejen vnější pomocí kosmetických hydratačních přípravků, ale zejména ta vnitřní. Dostatečný pitný režim, v němž bude zastoupena hlavně čistá voda, je nutností,“ říká výživová poradkyně a instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Zároveň doporučuje ochutit si vodu citronovou šťávou nebo jablečným octem. „Mám velmi dobrou zkušenost s používáním jablečného octa nejen vnitřně, ale i jako pleťového tonika. Připravuji si jej tak, že smíchám kvalitní jablečný ocet s převařenou vodou v poměru asi jedna ku osmi ve prospěch vody,“ popisuje odbornice.

Foto: Shutterstock

Voda s citronem by měla být ranní základFoto: Shutterstock

2. Okurka

„Okurka obsahuje velké množství vody, takže úžasně hydratuje tělo a pleť a zlepšuje její stav. Ostatně je známo, že z okurky je výborná hydratační maska a plátky okurky zmírňují otoky očí,“ uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

3. Borůvky

Borůvky v sobě mají tolik dobrého, že dnes bývají zařazovány mezi populární superpotraviny. Skvělé jsou samozřejmě i pro vaši pleť. „Obsahují vitamin C a flavonoidy, které působí jako silné antioxidanty, a chrání tak buňky před volnými radikály, ale i před stárnutím. Navíc vitamin C zlepšuje elasticitu pokožky. Borůvky jsou také účinné v prevenci při metličkových a křečových žilách, protože pomáhají zesilovat cévní stěnu,“ popisuje Věra Burešová.

Foto: Shutterstock

Borůvky řadíme mezi superpotraviny. A plným právem!Foto: Shutterstock

4. Kvalitní oleje

Konzumace kvalitních olejů skvěle přispěje k výživě suché pleti, dodá jí elasticitu, a navíc jsou tyto oleje také účinné v boji proti vráskám. „Doporučuji zejména kvalitní panenské olivové a ořechové oleje a kokosový olej,“ říká Zuzana Komůrková.

5. Mořské plody

Pokud zrovna neholdujete mořským plodům, dáme vám nyní motivaci konečně se je naučit jíst. Právě mořské plody jsou totiž doslova nadupané hodnotnými látkami podporujícími krásu. „Obsahují omega-3 mastné kyseliny a také zinek, který je nezbytný pro kvalitní vlasy a zdravou pleť. Zinek je navíc silný antioxidant, zabraňuje stárnutí buněk a podporuje imunitní systém,“ vysvětluje výživová odbornice Věra Burešová.

6. Rajčata

„Rajčata jsou známá svým vysokým obsahem lykopenu, který pomáhá produkovat kolagen a elastin, díky kterým je vaše pleť pružná a pevná. Pamatujte, že abyste dokázali lykopen z rajčat využít, je potřeba konzumovat rajčata tepelně upravená. Takže je třeba orestujte na olivovém oleji,“ doporučuje specialistka na zdravé vaření Zuzana Komůrková.

Co děláte pro to, aby vaše pleť vypadala krásně a zdravě?

Reklama

Načítám