Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Slané kynuté rohlíčky plněné zelím a slaninou voní poctivým domácím pečením. Zasytí, skvěle chutnají ještě teplé, ale i zastudena, a připomenou časy, kdy se nic nešidilo. Jen domácí těsto, dobré kysané zelí a kousek voňavé slaniny.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 rohlíčků
Kynuté těsto
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli a pepře
Na dokončení
  • 1 ks vejce na potření
  • 1 lžíce kmínu
Článek

Rohlíčky chutnají skvěle i s náplní z opečených žampionů, cibulky a sýra, výborná je také kombinace špenátu, česneku a balkánského sýra, která jim dodá šmrnc.

Postup

01.

V míse promíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím. Nechte 10 minut odstát, aby směs začala pěnit a droždí se aktivovalo. Do vzešlého kvásku přidejte vejce, olej, mouku a sůl. Vypracujte hladké a pružné těsto – ručně to bude trvat asi 10 minut, s kuchyňským robotem si práci výrazně usnadníte.

02.

Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

03.

Mezitím na pánvi orestujte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli spolu se slaninou. Když začne slanina zlátnout, přidejte propláchnuté a okapané kysané zelí, osolte, opepřete a společně ještě chvíli restujte. Směs nechte vychladnout.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou vyválejte do kruhu a rozkrájejte jako pizzu na 8 trojúhelníků (celkem 16 kusů). Na širší konec každého dílku dejte lžičku náplně a stočte do tvaru rohlíčku. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

05.

Troubu předehřejte na 200 °C. Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte 15–20 minut dozlatova.

Energetická hodnota celkem pro 1 rohlíček
Energie841,33 kJ
Bílkoviny5,85 g
Tuky9,45 g
Sacharidy22,47 g
Sůl0,85 g
SAFA2,45 g
Vláknina1,48 g
Cukry3,38 g

Načítám