Článek
Rohlíčky chutnají skvěle i s náplní z opečených žampionů, cibulky a sýra, výborná je také kombinace špenátu, česneku a balkánského sýra, která jim dodá šmrnc.
Postup
01.
V míse promíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím. Nechte 10 minut odstát, aby směs začala pěnit a droždí se aktivovalo. Do vzešlého kvásku přidejte vejce, olej, mouku a sůl. Vypracujte hladké a pružné těsto – ručně to bude trvat asi 10 minut, s kuchyňským robotem si práci výrazně usnadníte.
02.
Hotové těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
03.
Mezitím na pánvi orestujte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli spolu se slaninou. Když začne slanina zlátnout, přidejte propláchnuté a okapané kysané zelí, osolte, opepřete a společně ještě chvíli restujte. Směs nechte vychladnout.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou vyválejte do kruhu a rozkrájejte jako pizzu na 8 trojúhelníků (celkem 16 kusů). Na širší konec každého dílku dejte lžičku náplně a stočte do tvaru rohlíčku. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
05.
Troubu předehřejte na 200 °C. Rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte 15–20 minut dozlatova.