Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Křupavé špenátové lívanečky

Foto: Mona Martinů

Špenátové lívanečky se hodí jako hlavní chod i jako příloha k masům či omáčkámFoto: Mona Martinů

Reklama

Uprostřed zimy je fajn připomínat si letní období, a není pro to lepší způsob než prostřednictvím kulinářských zážitků. Na dnešek jsme pro vás připravili recept na špenátové lívanečky s vejci z kuchařky slovutné Anuše Kejřové, které se hodí jako hlavní chod i jako příloha!

Článek

Lívanečků na mnoho způsobů se ve starých kuchařkách najde nespočet druhů. Vyzkoušet už jste s námi mohli klasické nadýchané lívanečky se skořicí i skvělé sýrové lívanečky s parmezánem. Dnešní špenátový recept jsou sice spíš než lívanečky smažené placičky, na chuti jim to ale rozhodně neubírá!

Špenátové lívanečky s vejci

V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Přebereme 30 dkg špenátu, zbavíme ho zažloutlých lupínků, v několika vodách vypereme (neboť bývá pravidelně znečištěn pískem a hlínou), hodíme do vařící osolené vody a vaříme (nepřikrytý) do měkka. Když se asi po 5–10 minutách špenát mezi prsty lehce rozmělní, je dosti uvařený. Uvařený špenát jemně na prkénku usekáme nebo na sítě protlačíme.

Na talíř dáme 1 vejce, 3 dkg másla, špetku soli a muškátového květu, dobře vše umícháme, přidáme usekaný špenát, jednu strouhanou housku navlhčenou mlékem a malý kousek ustrouhané slaniny. Dobře vše promícháme, podle chuti přisolíme. Lžící vykrajujeme kousky, které obalíme v mouce nebo strouhané housce. Lívanečník vytřeme rozpáleným máslem a lívanečky v něm po obou stranách opékáme do růžova. Složíme na mísu a kolem upravíme věnec z míchaných usmažených vajíček nebo klademe na každý lívaneček jedno sázené (osmažené) vajíčko.“

Na 4 porce potřebujete: 30 dkg čerstvého nebo 200 g mraženého špenátu, 1 vejce, 1 lžíci másla, sůl, muškátový květ, 150 g strouhanky, 0,5 dl mléka, 100 g plátkové slaniny, strouhanku na obalení, máslo na smažení a 8 vajec na oblohu.

Foto: Mona Martinů

Špenát je určitě lepší čerstvýFoto: Mona Martinů

V zimní sezoně špenát ze zahrádky nejspíš sbírat nebudete, takže praní čerstvých lístků odpadá. Pokud máte čerstvý špenát, vhoďte jej do vroucí vody, nechte asi 5 minut vařit, až bude měkký, a sceďte ho. Budete-li používat špenát mražený, nechte jej v mikrovlnce nebo na pánvi s trochou vody rozmrazit a přebytečnou vodu z něj pak slijte.

Foto: Mona Martinů

Špenát nechte vařit asi 5 minut, mezitím si připravte ostatní surovinyFoto: Mona Martinů

V misce si rozmíchejte 1 vajíčko, 3 dkg (tedy asi 1 lžíci) rozpuštěného másla, špetku soli a muškátového oříšku. Špenát nasekejte najemno a promíchejte ho s rozšlehaným vajíčkem. Pak přidejte strouhanku a trochu mléka. Množství se může trochu lišit podle toho, jak mokrý jste špenát měli, vzniknout vám ale musí tuhé těsto jako na karbanátky. Obojí přidávejte postupně, ať je těsto opravdu spíš špenátové než strouhankové!

Foto: Mona Martinů

Uvařený špenát nasekejte a smíchejte s rozšlehaným vajíčkem a strouhankouFoto: Mona Martinů

Když máte připravené těsto, rozpalte si lívanečník nebo pánev s kouskem másla. Z těsta tvarujte malé placičky, které vždy obalte ve strouhance, a ty pak z obou stran osmažte dorůžova. Uvedené množství vyjde na 4 svačinové nebo přílohové porce, pokud ale přidáte i sázená nebo míchaná vajíčka, vyjdou z toho i 4 porce k večeři.

Foto: Mona Martinů

Slaninu nakrájejte na kostičky a smíchejte s ostatními ingrediencemi do tuhého karbanátkového těstaFoto: Mona Martinů

Pokud preferujete míchaná vajíčka, tipy a triky, jak na ně, najdete v článku Rychlovky: míchaná vajíčka 9x jinak. Sázená vajíčka (nebo také volská oka) připravíte jednoduše. Na pánvi rozpalte kousek másla nebo lžíci oleje a rozklepněte na něj vajíčko. Žloutek i bílek trochu osolte a opepřete a na mírném plamenu smažte asi 5–7 minut, až žloutek ztuhne. Pokud nechcete riskovat, že by zůstal polosyrový, přiklopte pánev na chvíli poklicí.

Foto: Mona Martinů

Placičky obalte a na rozpáleném oleji opečte, poté si udělejte volská okaFoto: Mona Martinů

Trefili jsme se vám se špenátem do vkusu? Nenechte si ujít skvělé recepty z článku Souboj receptů: Dobroty z čerstvého špenátu.

Foto: Mona Martinů

Jana udělala lívanečky jako hlavní chodFoto: Mona Martinů

Dělala vaše babička nějaké nezapomenutelné jídlo? Pošlete nám recept na e-mail jana.ch@prozeny.cz a podělte se o něj s ostatními!

Reklama

Načítám