Hlavní obsah

Rychlovky: Míchaná vajíčka 9x jinak

Foto: Petr Makovička

Někdo si bez míchaných vajíček nedokáže představit víkendové ránoFoto: Petr Makovička

Reklama

Krásně nadýchaná, ještě trochu vlhká, provoní celé ráno, a navíc dokonale zasytí. Ano, ano, ano, hádáte správně. Receptová nabídka se bude týkat jen a pouze míchaných vajíček. Připravte si chuťové buňky, dneska totiž minimálně jedné z variant určitě neodoláte!

Článek

Možná si říkáte, že se na přípravě míchaných vajec nedá nic zkazit. Ale dá, ale dá… Mohou být tak „zdrclá“, že budou chutnat spíše jak guma do penálu, nebo se naopak mohou rozložit v „blemcavou" hmotu, která se na vidličce udrží jen stěží. I proto vám dnes přinášíme návod, který vás dovede k dokonalému výsledku, a k němu dalších 9 nápadů na úpravu. To aby nebyla nuda…

Úspěch zaručen!

Na základní míchaná vajíčka v zásadě potřebujete jen několik málo surovin: vajíčka, máslo, sůl, pepř a trochu mléka. Někdo je připravuje tak, že vejce rozklepne do rozpálené pánve a zběsile míchá a míchá. Pak mu ale v pánvi namísto nadýchaných vajíček zbude spíš jen ztvrdlá hmota, která se nedá jíst. Dobrým základem jsou proto spíše vajíčka, která nejdříve v misce rozšleháte vidličkou.

Na jednu osobu většinou počítejte se čtyřmi vejci. Do vyšlehané vaječné pěny se často přidává i mléko (dávkuje se jedna polévková lžíce na jedno vejce), to aby výsledek nebyl úplně suchý. Rozšlehaná vajíčka také nezapomeňte dochutit solí a pepřem.

Na mírném až středním ohni rozpalte pánev, a až když je připravená, rozpusťte v ní kousek másla (pokud máte nepřilnavou pánev, stačí opravdu jen lžíce pro chuť). V okamžiku, kdy je máslo krásně zpěněné, nalijte do pánve rozšlehanou směs a vařečkou na dně opisujte širokou osmičku. Míchejte asi půl minuty, pánev odstavte z plamene a míchaná vajíčka nechte minutku dojít. Servírujte ještě teplé.

Základ máme hotov, tak hurá na další varianty!

1. Masové překvapení

Do míchaných vajíček upotřebíte i zbytek masa z vývaru nebo salám či anglickou slaninu. Stačí vše s cibulkou krátce opéct, přidat rozšlehaná vejce, a za chvíli máte hotovo. Pro výraznější chuť doporučujeme nakrájet do vajíček pikantní salám Chorizo. Uplatní se i uzený losos nebo sardinky.

Tip: Další hrátky s masem najdete v článku 4 skvělé pomazánky pro milovníky masa!

2. Houbová nálož

Na pánev můžete před přidáním vajíček vhodit na kousky pokrájené čerstvé houby a krátce je osmahnout, s množstvím to však nepřehánějte, ať nemáte z míchaných vajíček spíše smaženici. Další variantou jsou pečené žampiony plněné míchanými vejci. Kloboučky žampionů očistěte, zbavte nožek a osmahněte krátce z obou stran na másle. Míchaná vejce připravte dle návodu (můžete přidat šalotku a anglickou slaninu), naplňte jimi kloboučky žampionů, vše naskládejte do pekáčku, zalijte dno smetanou a pečte při 180 stupních Celsia asi 15 minut. Připravte se na mimořádně voňavý a jemný výsledek!

Foto: Petr Makovička

Způsobů přípravy a servírování je opravdu hodněFoto: Petr Makovička

3. Mráz kopřivu nespálí

Výraznou chuť vejcím dodají bylinky – jako například rozmarýn, tymián, sladkolistá petrželka, posekaná pažitka nebo majoránka. Nebojte se ale vyzkoušet i malý kopřivový experiment! Listy kopřivy povařte asi 3 minuty ve vodě, poté je nasekejte, přidejte k vaječnému základu a pokračujte dle základního návodu.

4. Vsaďte na zeleninu

Záměna osmahnuté cibulky za tu jarní nebo šalotku není ničím překvapivým. Se zeleninou obecně se ale v případě míchaných vajíček rozhodně nemusíte krotit. Na chuti přidá pórek, brokolice, květák, čerstvé papriky, hrášek nebo fazolky. Italové dokonce připravují vejce s cherry rajčátky, které nejprve osmahnou na olivovém oleji, a pak až přidají rozšlehané vejce a bazalku. Vše posypou parmezánem a výsledek je grandiózní.

5. Aby byla vláčná a jemná

Mléko, které je uvedené v základním receptu, lze zaměnit za 30% smetanu, zakysanou smetanu, anebo i perlivou vodu. Zatímco smetana dodá vajíčkům onu kýženou jemnou chuť, perlivá voda je krásně provzdušní a odlehčí.

6. Kvasnice překvapí

Pokud vašim chuťovým buňkám lahodí kvasnice, dost možná se vaším favoritem stane právě tato varianta. Na 4 vejce potřebujete kostku (42 g) čerstvých kvasnic. Rozšlehaná vajíčka nalijte na pánev, rozdrobte na ně droždí, krátce klasicky promíchejte a podávejte. Kromě neobvyklého chuťového zážitku na vás čeká ještě pořádná nálož vitaminu B.

7. Sýrové potěšení

I sýry jsou s míchanými vejci dobří kamarádi. Pokud zvolíte tavený, rozpusťte ho na začátku na másle, až poté přidávejte vejce. V případě, že sáhnete po tvrdém, nastrouhejte ho najemno a přidejte do vaječné směsi.

8. Vločky zasytí

Napadlo vás už někdy přidat do míchaných vajíček ovesné vločky? Zkuste to! Opražte je krátce na másle, přidejte vajíčka a máte to! Zasytí vás víc než strohý základ.

9. V jednom ohni

Plechovým pusám je věnována poslední varianta. Potřebujete 1 rajče, chilli papričku, 2 stroužky česneku, pár sardinek, tymián na dochucení a 4 vejce. Na másle osmahněte kousky rajčat, přidejte pokrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek a rozšlehaná vejce. Krátce polechtejte na pánvi, přimíchejte sardinky, tymián a podávejte.

A jak si na míchaných vejcích pochutnáváte vy? Podělte se o své tipy v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám