Hlavní obsah
3,5
(78)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Celkem nenáročné, zato chuťově dokonalé sladké jídlo? Šúľance se sladkou strouhankou tato kritéria rozhodně splňují! Zkusíte je?

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 100 g strouhanky
  • 70 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Brambory důkladně omyjte a dejte vařit do studené vody. Když jsou brambory uvařené, vyndejte je a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.

02.

Pak k nim přisypte hrubou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Chvíli to zabere, těsto by nakonec mělo být hladké a snadno zpracovatelné.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Z těsta vyválejte úzké šišky, odkrajujte z nich kousky, a z těch pak tvarujte jednotlivé šúľance. V hrnci přiveďte vodu k varu a šúľance do ní dejte vařit. Až vyplavou na hladinu, vařte je ještě 3 minuty, potom je sceďte.

04.

Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte na něj strouhanku. Zvolna ji za stálého míchání opékejte, dokud nebude krásně zlatavá a křupavá.

05.

Uvařené šúľance jí posypejte, pocukrujte je a podávejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tip: Místo opečené strouhanky můžete použít mletý mák s cukrem.

Reklama

Související témata:

Načítám