Hlavní obsah

Bolestivá menstruace: Možná varuje před vážnou nemocí!

Foto: Thinkstock

Endometrióza není nemoc bez následkůFoto: Thinkstock

Reklama

Jste během menstruace naprosto vyřazené z provozu? Snažíte se bolest v podbřišku potlačit analgetiky, protože fungovat prostě musíte? Děláte chybu, protože normální průběh menstruace nebolí. A navíc bolest může upozorňovat na závažnou nemoc – endometriózu, kdy se žlázky z dělohy dostanou mimo ni. Při neléčení hrozí neplodnost a další rizika. Své o tom ví čtenářka Ludmila!

Článek

Endometriózu popsal již v roce 1860 profesor vídeňského anatomického ústavu Karel Rokitanský: „Je definována jako přítomnost funkčních žlázek, vyskytujících se normálně v dutině děložní, mimo jejich obvyklou lokalizaci.“ Buňky se mohou usídlit v dutině břišní, v oblasti malé pánve, vaječnících – v podstatě kdekoli vyjma srdečního svalu a sleziny. A samozřejmě způsobují problémy, protože tam nemají být.Proč se to děje, se zatím neví.

Příznaky nemoci

Hlavním znakem je bolest při menstruaci. Je bohužel velmi časté, že když na to žena upozorní, okolí a to i blízké ji dost často vnímá jako přecitlivělou. Která holčička neslyšela od maminky větu: „Menstruace vždycky trochu bolí, je to normální, zvykneš si.“

Stejně tak to říkali i Ludmile, které je dnes dvacet pět let a bolestmi trpí již od své první menstruace ve dvanácti letech. „Každá menstruace pro mě byla nesnesitelná. Několikrát jsem skončila na pohotovosti se silnými bolestmi v podbřišku. Nikdy mi nic nenašli. Vzpomínám, jak nepříjemné bylo omlouvání z tělocviku, ale i z jiných hodin z důvodu ,ženských problémů'. Menstruace byla silná a trvala až deset dnů. Mysleli si, že se jen vymlouvám, a já měla velké bolesti, ke kterým se přidávalo zvracení, třeštění hlavy,“ popisuje svůj stav Ludmila.

Foto: Thinkstock

Bolest při menstruaci může ukazovat na daleko závažnější problémyFoto: Thinkstock

Každá desátá žena je postižená endometriózou

Doc. MUDr. Eduard Kučera zpřesňuje: „Příznaky nemoci nejsou jen bolest při menstruaci, ale řadí se k nim i bolesti při styku, pánevní bolesti chronického charakteru, a hlavně může dojít i k poruchám plodnosti. Nemoc se projevuje i celkovou vyčerpaností v důsledku silné menstruace. Může docházet k průjmům, nebo naopak zácpám, problémům při močení a podobně.“ A dodává: „Jedná se o nezhoubné ženské onemocnění, které není geneticky podmíněné."

Ludmila těžko zvládala příznaky nemoci. Začala se stranit lidí a sama to hodnotí slovy: „Hodně mě deptala nedůvěra okolí, které moje problémy bagatelizovalo. Teprve až v osmnácti letech mi laparoskopickým vyšetřením diagnostikovali endometriózu." Dozvěděla se, že možná nebude mít děti, a pokud je chce mít, musí přijít do jiného stavu co nejdříve. „Na druhé straně, stanovením diagnózy jsem měla pro své přátele důkaz, že moje ženské problémy neprobíhají standardně jako u ostatních žen," svěřuje se Ludmila.

Každá dlouhodobá nemoc ovlivňuje psychiku

Na tělesnou nemoc reagujete psychicky, hlavně ve vnímání sebe sama. Psychiatr a sexuolog MUDr. Martin Hollý dokládá: „Studie, například Tipoli 2011, Danny 2007, jednoznačně prokázaly, že endometrióza významně snižuje frekvenci pohlavního života, narušuje intimní vztahy, a především snižuje sebevědomí žen."

Ludmila během čtyř let prodělala tři operace a opakovanou hormonální léčbu, ale ložiska se objevovala znovu. „Psychiatr mi hodně pomohl. Děti jsem moc chtěla. Ve svých dvaadvaceti letech jsem poznala svého manžela, který při mně stál, i když jsem podstoupila umělý přechod, tj. doktor mi nasadil hormonální léky, které zabraňují vyplavování ženských hormonů – estrogenů. Měla jsem typické příznaky klimakteria (přechodu) – ztrátu menstruace, ubývání kostní hmoty, střídání nálad, poruchy spánku, návaly – pocit horka, zčervenání obličeje. Ale měla jsem další štěstí v neštěstí, po ukončení radikální léčby se mi podařilo otěhotnět. Mám dceru a pevně doufám, že si neprojde tím, čím já,“ pokračuje Ludmila ve vypravování.

Léčit endometriózu je možné medikamentózními preparáty nebo chirurgicky. Obě metody se můžou vzájemně doplňovat. Principem je odstranění ložisek endometriózy nebo zábrana jejich růstu. Onemocnění příznivě ovlivňují hormonální přípravky, které se podávají obvykle ve formě tablet nebo injekcí. „Vždy je potřeba přizpůsobit léčení konkrétní pacientce,“ říká gynekolog Eduard Kučera a upozorňuje: „Analgetika tiší bolest, ale neléčí. Vždy je třeba včas upozornit na opakované bolesti gynekologa, aby mohl zahájit léčbu." Vyšetření endometriózy se provádí laparoskopicky – chirurgický zákrok, tj. zavede se do dutiny břišní malým řezem v pupeční jamce kamerka, a lékař vidí komplet celý prostor. Jde o metodu, která vždy nemoc objeví. Ještě se dá vyšetřovat hysteroskopem, zavádí se vaginou, ale neodhalí všechna ložiska.

Jaké důsledky může mít

Důsledkem endometriózy ovšem nebývá jen neplodnost, ale i komplikace při operacích a různé chronické klinické obtíže, jako je riziko střevní obstrukce (neprůchodnost), pánevní bolest, proděravění pobřišnice, opakované obtíže s močovým měchýřem, inkontinence a podobně.

Tip redakce: Nemáte endometriózu, ale trápí vás inkontinence či záněty močového měchýře? Nahlédněte do článků Trápí vás únik moči? Braňte se! či Stop zánětu močového měchýře!.

Někomu se těhotenstvím projevy nemoci ztlumí, ale Ludmile se příznaky vrátily v mnohem větší síle. Následovalo dalších šest měsíců umělého přechodu a další operace, v pořadí už šestá. Ludmila pokračuje: „Odstranili mi srůsty mezi dělohou, břišní stěnou a dalšími orgány. Mám rok po operaci a zatím příznaky žádné,“ zakončuje a neskrývá své obavy: „Konečně můžu žít normální život – starám se o dítě, pracuji, cestuji, baví mě sex. Ale strašák endometriózy je tady stále, může se totiž kdykoli znovu vrátit.“

Nepodceňujte bolest, není to normální stav. Určitě se dá najít v této nemoci řešení, aby váš život byl plnohodnotný.  Důležité je, začít s léčbou včas.

Reklama

Související témata:

Načítám