Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Dodržujte tato 4 snídaňová pravidla!

Foto: Thinkstock

Povíme, jakou skladbu bylo mělo mít první ranní jídlo a pití tak, aby se vám konečně podařilo zhubnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Snídaně je alfou a omegou vaší snahy zhubnout. Jak by ale správně mělo první ranní jídlo vypadat? Stačí se jen řídit těmito čtyřmi pravidly!

Článek

O tom, že snídani byste za žádnou cenu neměli vynechávat, už ani nemá cenu hovořit.

„Snídaně plní řadu úkolů – slouží především k doplnění energie po nočním lačnění a k zajištění vyrovnané hladiny krevního cukru během dopoledne,“ komentuje dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, PhD. „Studiemi je navíc prokázáno, že kdo snídá, sní menší množství jídla během dne, netrpí pocity hladu a lépe hubne,“ dodává.

Stejně tak jako skutečnost, že vůbec snídáte, je ale důležité i to, co snídáte. Podle loňského průzkumu společnosti SANEP nemají Češi se snídáním jako takovým zásadní problém. Nesnídá pouze 14 procent populace. Se skladbou prvního jídla dne je to ale už horší. Obecně volí většinou nezdravé potraviny s přílišnou dávkou soli a škodlivých transmastných kyselin.

Jak snídat správně?

1. Začněte vodou

Když ráno vstanete, co uděláte jako první? Ať je to cokoli, zkuste si zavést nový rituál a začněte už od rána pracovat na svém pitném režimu. „Nejlepší je zahájit den velkou sklenicí vlažné (v zimě klidně teplé) vody s citronem. Krásně vám to nastartuje metabolismus a doplní tekutiny. Poté si dopřejte čas na ranní hygienu a snídejte až pak,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Thinkstock

Jaký teplý nápoj se hodí ke zdravé snídani? Například náhražky kávyFoto: Thinkstock

Pít byste měli samozřejmě i během snídání. Kromě čisté vody je vhodný čaj, vodou ředěné stoprocentní ovocné džusy nebo zeleninové šťávy a káva či náhražky kávy s mlékem.

2. Snídani správně načasujte

Nejčastěji uslyšíte, že správně byste měli snídat do 30 minut po probuzení. Souhlasíme, ale neplatí to vždy. Každý má jiné návyky a jiný životní styl, kterým se musí přizpůsobit. Například pokud ráno provádíte aerobní cvičení, je pro vás rozhodně nejvýhodnější začít nalačno, kdy je hladina cukru v krvi stabilní. Nastartujete metabolismus, a během dne tak spálíte alespoň o 10 procent více než za normálních podmínek. Snídat je v tomto případě vhodné nejlépe do hodiny po tréninku.

3. Jezte beze spěchu

Přijde vám nemyslitelné, že byste si ráno o deset minut přivstali a čas navíc využili k delšímu snídání? Zkuste to! Nejspíš budete překvapeni, jak vám to zlepší den. Pokud snídáte v poklusu a často si ani neuvědomujete, co jste snědli, opět si tak akorát chystáte půdu pro večerní nutkavé chutě a přejídání.

Celé to zkrátka tkví ve vaší psychice. Pokud mozek nezaregistruje dostatečné uspokojení z najedení, vyžádá si ho později. Nehledě na to, že rychlým způsobem stravování obecně si můžete zadělat na nepříjemné zažívací potíže.

Foto: Thinkstock

Důležitá zásada? Jíst v klidu a beze stresu! Daří se vám to?Foto: Thinkstock

4. Dopřejte si dávku kvalitních živin

Snídani si nebojte dát vydatnou, správně by měla představovat 20–25 procent vašeho denního příjmu, přičemž důležité je vysoké zastoupení bílkovin a zdravých tuků. „Můžete si dát například kvalitní jogurt – skvělý je kozí, sýry – cottage, Lučina, Feta, ale i kvalitní plátkový, vejce (zkuste míchaná s Fetou nebo omeletu se špenátem, máslo, šunku s 95 procenty masa, rybí nebo masovou domácí pomazánku,“ vyjmenovává Zuzana Komůrková.

Pokud si rádi dáte sladké, v době snídaně vám to nikdo nebude zakazovat. „Jde ale o to, aby to byly sacharidy pokud možno přírodní – jako ovoce, med –, a komplexní – například vločky – ovesné, pohankové, quinoové či různé kaše – jáhelná, rýžová. Tuky doplníte v tomto případě oříšky a semínky,“ dodává odbornice přes zdravé vaření.

Ani během snídaně nezapomínejte na zdroje vlákniny, cenných vitaminů a minerálních látek a jako bonus si dopřejte porci (zhruba 100–150 gramů) čerstvé zeleniny nebo ovoce.

Potřebujete inspiraci, co vařit, když chcete jíst zdravě? Podívejte se na recepty výživové poradkyně!

Foto: Archiv firem

S hubnutím mohou pomoci i doplňky stravy. Na foto (zleva): Renuto Lipoxal (180 tablet) stimuluje metabolismus tuků a zvyšuje tak intenzitu spalování. Zelený ječmen (240 tablet) chrání a posiluje organismus. Obezin (135 tablet) vytváří pocit nasycenosti a snižuje chuť k jídluFoto: Archiv firem

Co jste dnes snídali vy?

Reklama

Načítám