Hlavní obsah

Bez bílkovin nezhubnete! V jakých potravinách je jich nejvíc?

Foto: thinkstock

Zdravá strava musí být vyvážená, bílkoviny v ní nesmějí chybětFoto: thinkstock

Reklama

Vnímáte často hlad, možná i slabé tělo a držet dietu se vám nedaří? Možná vám chybí bílkoviny! Nezapomínejte na ně a do svého jídelníčku je zařazujte. My vám poradíme jak!

Článek

Že ženám chybí obecně bílkoviny? Není potřeba se divit, vždyť ruku na srdce, jak často si raději než steak dáte těstoviny se sýrovou omáčkou nebo salát? Jenže se vám časem může stát, že vaše tělo je slabé, bez síly, a navíc možná také s kily navíc. Bez bílkovin to zkrátka nejde. V čem je jich tedy nejvíc, živočišných i rostlinných?

Zkuste nejen maso

Mezi klasické zdroje bílkovin patří maso, vejce, mléčné výrobky, sýry… „Avšak bílkoviny najdete i v potravinách rostlinného původu, tedy i v obilovinách. Významným zdrojem jsou luštěniny, sójové maso, sója, tempeh, tofu, Robi maso, Klaso, špalda...,“ dává tipy výživová poradkyně Nikola Hanyšová s vlastní praxí.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tempeh – tradiční indonéské jídlo, 45 Kč, Šmakoun – bílkovinová hmota vyrobená z čistých vaječných bílků, 42 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bulgur s červenou čočkou – připravená směs, kterou máte za 15 minut ve vroucí vodě hotovou k jídlu, 41 Kč, Robi – speciálně připravená směs rostlinných bílkovin, 50 KčFoto: Archiv firem

Foto: Ronnie.cz

Můžete vyzkoušet i některý z proteinových kokteilů. Protein Delite uspokojí vaše chuťové buňky, protože obsahuje i skutečné kousky ovoce nebo čokolády, cena 429 Kč za 500g baleníFoto: Ronnie.cz

Jeden steak nestačí

„Při výběru bílkovin je důležitá stravitelnost a využitelnost bílkovin,“ říká Nikola Hanyšová. Laicky řečeno, neznamená to, že pokud sníte 120 gramů kuřecího masa, dostane vaše tělo přesně tuto dávku bílkovin. „Jednorázově je vaše tělo schopno vstřebat a využít maximálně kolem 30 gramů bílkovin na jednu porci,“ doplňuje odbornice a dodává, že by bílkoviny měly být proto rozděleny rovnoměrně do celého dne. „Množství nedohoníte jedním steakem k večeři,“ tvrdí Nikola Hanyšová.

Zaženou hlad

Bílkoviny jsou zkrátka při hubnutí nepostradatelným pomocníkem. „Díky optimálnímu příjmu si udržíte svalovou hmotu a hubnout budete tukovou,“ tvrdí PhDr. Iva Málková ze Stop obezitě. „Navíc mají ze základních živin největší sytivou schopnost, doplníte-li je do jídelníčku v kombinaci s přiměřeným příjmem sacharidů, nebudete pociťovat hlad,“ dodává.

A kolik by mělo být jejich množství? „Třicet procent denního příjmu,“ doplňuje Iva Málková s tím, že převedete-li toto množství na gramy, jedná se o 0,8 až 1 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti.

Foto: thinkstock

Bílkoviny jsou při hubnutí velmi důležitéFoto: thinkstock

Střídat účinkuje spolehlivě

Když byste chtěly mít svůj jídelníček opravdu vyladěný, anebo vám maso nebo luštěniny nesedí, máte pořád dost zdrojů bílkovin. „Obecná doporučení udávají, že byste měli přijímat 2/3 bílkovin z rostlinného původu a 1/3 z živočišného původu,“ říká Nikola Hanyšová a vysvětluje, že tato kombinace je důležitá, protože bílkoviny živočišného původu obsahují často vyšší podíl skrytého tuku a cholesterol.

Bílkoviny rostlinného původu jsou sice s malým množstvím tuku a cholesterolu, ale zase jsou hůře stravitelné, vstřebatelné… Pro lepší využitelnost bílkovin z rostlinného původu je proto vhodné například luštěniny doplnit o obiloviny.

5 top bílkovinových jídel podle Nikoly Hanyšové

  • těstovinový salát s červenými fazolemi
  • červená čočka s kuskusem
  • hnědá čočka s vejcem
  • Jemný salát ze Šmakouna – koupíte hotový
  • vaječná omeleta s quinoou

Proto zkoušejte, střídejte, nejezte stále to samé a uvidíte, že znovu naberete sílu, a ani při hubnutí nebudete trpět hlady.

Reklama

Načítám