Hlavní obsah

Co je v sexu nejdůležitější? Tyhle věci vás překvapí!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

O dokonalém sexu má každý vlastní představu. A co má většina lidí v tomto směru společného?Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Správný milenec, vhodné místo, příležitost, atmosféra, vyhovující fyzické dispozice, délka předehry… Je toho hodně, co při milostném uspokojení hraje roli. Ale co je to možná nejdůležitější? Hádejte!

Článek

Americký vědec a spisovatel Jared Mason Diamond, který je v současnosti profesorem geografie a fyziologie na kalifornské univerzitě v Los Angeles a který se proslavil populárně-naučnými knihami Třetí šimpanz, Osudy lidských společností a Kolaps, zařazuje člověka mezi živočichy s nejpodivnějším sexuálním životem. Ať už je to pravda či nikoli, sex potřebujete pro své uplatnění a přežití – možná více než cokoli jiného. A kolikrát je to i zábava…

Sex jako hnací motor

Podle sexuologa Zlatko Pastora se sex prožívá a vnímá v každém věku jinak. „Formují vás zkušenosti vlastní i těch druhých, dobré i špatné. Ovlivní vás, jaké partnery poznáte, ‚máte-li štěstí‘, poznáte-li záhadné a neznámé či je-li vám to upřeno,“ objasňuje odborník s tím, že někdo nenalezne klíč od třinácté komnaty nikdy, a jiný se tam rozvaluje pořád.

Tak dobře, ale co patří k tomu nejdůležitějšímu? Co muži i ženy považují v rámci milostného života za klíčové? Bez čeho nemohou intimně žít a být uspokojeni?

To ukázal anonymní celorepublikový výzkum agentury STEM/MARK pod supervizí pražského Sexuologického ústavu, jehož se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let. Čekáte výčet fyzických kvalit? Tak to budete příjemně překvapeni…

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Sex prý dělá sexem vzájemný soulad. Myslíte si to také?Foto: MJTH, Shutterstock.com

Mozek? Ten nej nástroj

Pro 88 procent mužů a 90 procent žen je důležitá psychická pohoda, bez které se skvělý sex obejde jen výjimečně. „S tím naprosto souhlasím,“ přitakává čtenářka Justýna, která tvrdí: „Pokud sám nebo sama nejsi v pohodě, víno ani masáž to nespraví.“

Mluvit a mluvit. Ale pozor…

83 procent mužů a 88 procent žen považuje za nezbytnou otevřenou komunikaci, tedy mluvení o problémech, radostech, snech, touhách. Jenže právě tahle posledně jmenovaná oblast může být trochu ošemetná…

„Kdysi před lety jsem se svěřil partnerce s tím, že bych chtěl zkusit sex ve třech – a neměl jsem to dělat,“ krčí rameny Bohuslav, na kterého přítelkyně nemluvila něco přes měsíc. „Vyrukovala s tím, že mi nestačí to, co mám doma, že jsem úchyl, blbeček a dobytek,“ otevřeně popisuje a dodává, že situaci rovnal horko těžko. Tak asi špatný výběr milenky…?

Ty a já jsme my

82 procent českých mužů a 81 procent žen hlásí, že sexuální soulad je to, co sex dělá sexem. Taková ta harmonie, symbióza těla i ducha, sehranost, chemie mezi penisem a pochvou. Budiž.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Představa o čase stráveném mazlením by měla být také podobnáFoto: MJTH, Shutterstock.com

Ladění

Podle 71 procent mužů a 74 procent žen naopak záleží především na době trvání předehry, která naladí vše, co je potřeba. Ta podle zjištění sexuologa Petra Weisse v průměru trvá 15 minut. (Další čtvrthodinka připadá na samotný pohlavní styk. Jestli je to málo nebo hodně, záleží na každém.)

Něco jako pozitivní vibrace

64 procent milenců a 69 procent milenek vidí intimní harmonii a „přípravu“ na super sex ve společných aktivitách, zájmech a trávení času „pospolu“. „Být si blíž, vědět, že se podporujete, pomáháte si, máte jeden druhého. Tohle se na kvalitě i četnosti sexu odráží. Aspoň podle mne,“ tvrdí Kačka, další ze čtenářek. Následující položky na seznamu už tak „hlubší“ nejsou.

To ostatní, co se řeší

67 procent mužů a 64 procent žen považuje na klíčovou délku trvání soulože, 50 procent mužů a 41 procent žen se neobejde bez sexuálních experimentů a nakonec 27 procent mužů a 28 procent žen přiznává, že dobrý sex závisí na délce penisu.

Tak co, souhlasíte s průzkumem?

Reklama

Související témata:

Načítám