Hlavní obsah

Co všechno způsobuje neplodnost a vy o tom nevíte?

Foto: Thinkstock

Tolik párů touží po dítěti, a pořád to nejde! Víme několik důvodů, pročFoto: Thinkstock

Reklama

Toužíte po miminku, ale nějak to nejde? Možná děláte vy nebo váš partner tyhle chyby. Věděli jste například, že notebooky mohou ohřívat pánský klín na teplotu, která je pro spermie přímo vražedná? Nebo že pro ženy jsou zase nebezpečné chemikálie, běžně užívané v některých obalech na potraviny? Čtěte, dozvíte se, co vše je špatně a brání vašemu přání být matkou!

Článek

Neplodnost si především můžete nechtěně, ale celkem snadno zavinit sami bagatelizováním varovných příznaků a přecházením zánětů. „Všem ženám, které by jednou rády otěhotněly, doporučuji nepodceňovat pravidelné návštěvy gynekologa, díky kterým můžeme společně včas podchytit a léčit vaginální mykózy nebo chlamydiovou infekci,“ radí gynekoložka Jana Vostřáková. Co dál může škodit?

Light potraviny

Vědci z Harvardu zjistili, že light produkty způsobují nepravidelnost menstruačního cyklu a poruchy ovulace. Ženy, které konzumují dvakrát denně nebo ještě častěji nízkotučné mléčné výrobky, jsou neplodností ohroženy o 85 % více než ty, které tyto potraviny nevyhledávají nebo je jedí jen občas. Pokud tedy chcete otěhotnět, netrapte své tělo light výrobky!

Chemikálie z obalů

Ženy, které jsou vystaveny většímu množství kyseliny perfluoroktanové (PFOA), syntetické chemikálii, používané například v některých obalech na jídlo z fast foodů, krabicích na pizzu nebo sáčcích na popcorn do mikrovlnné trouby, snižují svou šanci na početí o více než 70 %. Kyselina perfluoroktanová je spojována také se vznikem rakoviny prsu a prostaty a podle lékařky Chunyuan Fei, jež se na univerzitě v Los Angeles zabývá chemikáliemi a jejich vlivem na lidské zdraví, by mohla být odpovědí na to, proč je ve vyspělých zemích stále více neplodných párů.

Foto: Thinkstock

Rychlá občerstvení, tedy obaly, ve kterých si je nosíte domů, prý mohou souviset s neplodností ženFoto: Thinkstock

Tuk může i prospívat

Pokud je váš jídelníček bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, nejenže posilujete imunitu a snižujete riziko vzniku srdečních onemocnění, ale také předcházíte nemoci zvané endometrióza (příznakem může být i bolestivá menstruace), která je častou příčinou neplodnosti. „Pravidelný příjem energie z omega-3 nenasycených mastných kyselin snižuje riziko endometriózy až o 50 %. Navíc také zvyšuje plodnost u žen, které již endometriózou trpí,“ říká lékařka Stacey Missmer z Harvardu.

„Ženám, které chtějí otěhotnět, doporučuji doplňky stravy, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, protože jsou nezbytné jak pro zdraví matky, tak pro vývoj plodu. Kromě toho by do jídelníčku měly budoucí maminky zařadit alespoň dvakrát týdně ryby, dalším přírodním zdrojem omega-3 kyselin je třeba olej ze lněného semínka,“ doplňuje Jana Vostřáková.

Notebooky přehřívají spermie

O svou plodnost by se samozřejmě neměly zajímat jen ženy, ale i jejich partneři. Víte, že i tak běžná věc, jako je práce s notebookem, může ohrozit spermie? Podle lékařských studií, uveřejněných na serveru The Medical News, dokáže zapnutý notebook položený na klíně zvýšit teplotu varlat až o 3 stupně Celsia. Dlouhodobá práce s laptopem pak způsobuje snížení počtu spermií a jejich kvality, protože pro správnou tvorbu spermií je potřeba teplota o dva až tři stupně nižší, než je teplota lidského těla. Je to tedy jasné – laptop nepatří na klín ani na břicho, ale na stůl!

Tip redakce: Pokud se muži své oblíbené notebookové polohy na gauči nehodlají vzdát, měli by používat alespoň podložku, která ochrání před přehřátím jak jejich intimní partie, tak i procesor počítače. Inspiraci na podložky i další skvělé doplňky pro notebook naleznete v našem článku.

Fastfood, pohroma pro spermie

Ani milovníky hamburgerů asi nejnovější výzkumy nepotěší. Harvardští vědci vyšetřili stovky vzorků spermatu mužů ve věku 18 až 22 let. Ti, kteří jedli často jídla z rychlých občerstvení, smažené pokrmy, uzeniny a zákusky, měli výrazně horší kvalitu spermatu než muži, kteří se těmto potravinám vyhýbali. „Nejhůře na tom byla skupina, která v nejvyšší míře konzumovala smažené pokrmy, a to bez ohledu na to, že muži muži sportují a svoji váhu mají pod kontrolou,“ varují autoři studie.

Neúspěšná snaha o početí potomka trápí stále více párů. Dotkl se tento problém někdy i vás?

Reklama

Související témata:
Laptop

Načítám