Hlavní obsah

Stop chloupkům! Desatero pro depilaci

Foto: Thinkstock

Dokonalá depilace pro dokonalé nohyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko doslova svádí k tomu, abychom odhalily, co se jen dá. A k tomu je třeba být dokonale oholená. Jenže i obyčejná depilace má svá úskalí – podrážděná kůže, bolestivé pupínky a zarůstající chloupky! Tohle všechno díky našemu desateru může být passé!

Článek

Depilace je pro mnohé ženy každodenním chlebem – bohužel. Rozhodli jsme se proto podívat na zoubek nejčastějším chybám, kterých se můžete vyvarovat, a předejít tak nežádoucím výsledkům, které rozhodně na kráse nepřidají. Na cenné rady jsme se zeptali zkušených kosmetiček.

1. Tupé žiletky

Ztupené žiletky patří mezi jeden z nejhorších prohřešků! Jestliže používáte „jednorázovky“, pak pamatujte na to, proč se jim tak říká. Tato „holítka“ nejsou příliš kvalitní a skutečně neslouží pro mnoho použití. Pokud je dobře uschováte (na suché místo a tak, aby se k nim nedostaly nečistoty), můžete je použít maximálně třikrát.

2. Holení nasucho

Žiletka je suché kůži prospěšná asi tak jako smirkový papír. „Je nutno dodržovat hygienické návyky, pokožku před zákrokem řádně očistit a použít žiletku k tomu určenou," radí kosmetička Martina Bašusová. S tím souvisí také použití holicí pěny nebo gelu pro lepší skluz žiletky. „Pro intimní partie doporučuji depilaci cukrovou pastou, která je velmi šetrná," dodává.

Foto: Thinkstock

Občasná návštěva kosmetičky je balzám nejen pro kůžiFoto: Thinkstock

3. Holení narychlo

Při každé depilaci žiletkami byste si na sebe měly vyšetřit dostatek času. Stržená kůže v důsledku rychlého holení (stává se často v oblasti achillovy šlachy) je pěkně nepříjemná záležitost, která nejenže se velmi dlouho hojí, ale často po ní zůstane trvalá jizva, která se dá odstranit pouze laserovou metodou.

4. Nešetrná kosmetika

Například parfémovaná tělová mléka, sprchová mýdla anebo deodoranty ihned po depilaci (ať už žiletkou, voskem nebo cukrovou pastou) by měly jít stranou. Určitě to znáte: rychle oholit, natřít jakýmkoli tělovým mlékem, hlavně aby se nohy pěkně blýskaly, a alou na koupaliště – tak tohle je celé špatně. „Po zákroku je vždy dobré místa ošetřit vhodnou tělovou kosmetikou, jako je panthenol (používá se i na spáleniny od sluníčka) nebo aloe vera, které je dobré nechat působit přes noc," uvádí Martina Bašusová. Vyzkoušejte také jakýkoli šetrný krém bez parfemace. Více viz rámeček níže.

5. Na třísla jedině dlouhodobá depilace

Holit třísla několikrát týdně je dobrá cesta k trvale zarůstajícím chloupkům a podrážděné pokožce. Lepší je chloupky odstranit i s vlasovou cibulkou. „Než chloupek doroste na povrch pokožky, uplynou 2–4 týdny. U žiletky je chloupek uříznutý těsně nad kůží a velmi rychle dorůstá," radí kosmetička Barbora Kuruczová. Pravda,kůže se při zákroku dostane tak trošku „do šoku“, ale nejčastěji jednou za dva týdny, proto je depilační strojek ve výsledku a z dlouhodobého hlediska mnohem šetrnější.

Foto: Thinkstock

Pro nádherné nohy se vyplatí si přivstatFoto: Thinkstock

6. Nedostatečné ošetření

Pokud pokožku po holení „necháte být“, je velmi pravděpodobné, že zareaguje podrážděně. Z vlastní zkušenosti doporučuji zakoupit si v drogerii některý z řady speciálních přípravků po holení – mohou to být krémy, emulze nebo jednorázové ampule. Krémy jsou však nejoblíbenější a vydrží zpravidla velmi dlouho. Tuba kvalitního přípravku se dá pořídit už od asi sta korun.

7. Holení ve špatnou dobu

„Nohy je lepší holit ráno, protože pokud si je oholíte večer, ráno už není kůže úplně hladká. Podpaží je zase naopak lepší holit večer, protože okamžitě po depilaci není vhodné použít antiperspirant – mohlo by dojít k podráždění pokožky," říká kosmetička Alena Kopecká, která rovněž doporučuje vyzkoušet šetrnou depilaci voskem (takzvaná brazilská depilace intimních partií).

8. Slunění, cvičení, koupání v bazénu…

Všechny tyto činnosti mohou mít za následek podráždění. „Zejména v podpaží často nastává opruzení. Cvičení není ani trochu vhodné, jelikož pot je agresivní a vyvolává nežádoucí reakce kůže," tvrdí Barbora Kuruczová. Ideální doba pro zklidnění po depilaci je cca 3 hodiny.

9. Horká nebo ledová voda

Obojí je špatně. Vaše tělo reaguje na jakékoli extrémní teplotní změny. „Doporučuji po holení omývat vlažnou vodou, kterou se nedá nic pokazit," doporučuje dále Barbora Kuruczová.

10. Špatný směr

Přestože efekt depilace pak nemusí být úplně stoprocentní, holit byste se měly vždy po směru chloupků. V opačném případě si koledujete o hnisavé, zarudlé vřídky a chloupky začnou zarůstat. Pak rozhodně není příjemné vytahovat je zpod kůže pinzetou nebo jehlou…

Zarůstají vám chloupky? Věříme, že po přečtení našeho článku Zbavte se zarůstajících chloupků!, už příště nebudou!

Máte také nějaký zaručený recept anebo osvědčený přípravek k bezproblémové depilaci? Podělte se s ním!

Reklama

Související témata:

Načítám