Hlavní obsah

Zbavte se zarůstajících chloupků!

Foto: Isifa

Také vás trápí zarostlé chloupky?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásně hladké nohy, která z nás by je nechtěla, že? Ale pokud vám zarůstají chloupky, s dokonalým výsledkem se již předem můžete rozloučit! Přicházíme proto s účinným postupem, jak na tento nešvar vyzrát, a to naprosto šetrnými způsoby.

Článek

Zarůstají vám chloupky? Naše čtyři kroky vás jich konečně zbaví!

Proč chloupky zarůstají

Chyby, které děláte, když chloupky samy depilujete, ať už žiletkou nebo epilačním strojkem, se projeví tím, že sem tam nějaký chloupek zaroste. Někoho tento problém trápí víc, šťastnější ženy ho řeší opravdu jen občas. Tento nešťastný jev je způsoben nesprávným, zakřiveným růstem chloupku z vlasového folikulu. Při holení dochází k mikrotraumatům v oblasti vlasového folikulu a následně k zánětu. Tam, kde je kůže velmi jemná, se těmto drobným poraněním není možné vyhnout. Do místa poranění se následně z povrchu kůže dostanou bakterie, které mohou vyvolat skutečně i hnisání podobně jako u akné.

Zarůstající chloupky pokožku mučí a z červených hrbolků se může vyklubat závažné a nevratné poškození kůže. Samozřejmě, k zarůstání chloupků nemusí vůbec dojít. Ale ne každý si může dovolit poměrně drahé a časově náročné depilační metody, které postupně růst chloupků zastaví. Proto většina žen sáhne raději po epilačním strojku, vosku nebo žiletce a riskne i to, že jim zřejmě některý ten chloupek zaroste. Aby vás tenhle problém trápil co nejméně, máme pro vás návod, jak si s jeho odstraněním poradit.

Zarostlý chloupek musí ven

Postupujte přesně podle pokynů a nevynechejte jediný krok. Jedině tak zredukujete možnost, že se objeví zarudlé hrbolky, na minimum, a to za to určitě stojí.

Krok 1

Ze všeho nejdřív je potřeba zvláčnit pokožku, aby se otevřely póry. Začněte tedy teplou koupelí. Vlasové folikuly se otevřou a zarůstající chloupky půjdou odstranit mnohem snadněji a efektivněji. Pokud nemáte čas na vanu a potřebujete chloupky odstranit rychle, ponořte do teplé vody čistý hadřík a přikládejte ho na postižené místo po dobu alespoň 10–15 minut. Vodu přitom udržujte stále teplou. Toto můžete praktikovat také před každou depilací.

Krok 2

Peeling hraje klíčovou roli při prevenci zarůstání chloupků. Použijte buď jemnou pemzu, nebo lufu. Zbavíte se tak odumřelých kožních buněk, které jsou označovány za hlavní viníky zarůstání chloupků – právě v nich se totiž drží bakterie. Důležité je, abyste peeling provedly opatrně a na kůži příliš netlačily. Mohly byste nadělat více škody než užitku, protože kůže už je v této fázi velmi citlivá.

Foto: Isifa

Začít byste měly teplou koupelíFoto: Isifa

Krok 3

K samotnému odstranění chloupku použijte kvalitní pinzetu, kterou musíte předem vydezinfikovat. Ponořte ji tedy na několik minut do čistého alkoholu, například vodky, žitné, nebo nejlevněji do čistého lihu, a pak ji otřete do sucha kouskem sterilní gázy. S velkou pečlivostí vypínejte kůži v okolí chloupku, dokud ho nebudete moci pinzetou zachytit. Buďte trpělivé, protože se vám to nemusí hned napoprvé podařit. Jakmile chloupek udržíte, vytáhněte ho ven. Tímto způsobem odstraňte i všechny ostatní.

Kožní lékař PharmDr. Miroslav Petřík má ještě jednu radu: „Pokud zarůstající chloupky odstraníte nešetrným způsobem, a dojde k mechanickému narušení pokožky, často jsou tato místa i po zhojení tmavší než okolní pokožka. Tady platí, že slunce je nejlepší lékař. Pokud se venku většinou neopalujete, doporučil bych navštěvovat určitou dobu solárium či použít samoopalovací metody. Bez opálení se pokožka nemůže srovnat a zhojit."

Krok 4

Postižené místo si po zákroku nezapomeňte vydezinfikovat. Postačí vám k tomu 3% peroxid vodíku ve spreji nebo jakékoli jiné antiseptikum. Takto ošetřená pokožka zůstane bez poskvrny, a hlavně se vyloučí i možnost pozdější infekce.

Jak předcházet zarůstání chloupků?

Než začnete s depilací, ujistěte se, že máte v holítku ostrou žiletku. Tupou poznáte snadno, protože chloupky se neodstraní jedním tahem a pod žiletkou zůstane podrážděná pokožka. Jen s ostrou žiletkou snížíte riziko drobných poranění kůže na minimum. A pokud vás zarostlé chloupky trápí pravidelně, raději se vzdejte žiletky i epilačního strojku a používejte výhradně depilační krémy.

Pokud už zvolíte epilaci, vyberte si kvalitní epilační strojek. I když nástroje udržujete v čistotě, nezapomeňte před každým použitím na jejich dezinfekci (například Lavosept v rozprašovači 500 ml za 115 korun nebo Dosept sprej 500 ml za 95 korun). Chloupky odstraňujte vždy po směru jejich růstu. Až budete s depilací hotovy, naneste na pokožku zvláčňující krém nebo pár kapek olivového oleje a vmasírujte jej.

Pokud dáte na tyto rady, uvidíte, že vám budou chloupky zarůstat zcela výjimečně.

A jak bojujete se zarůstajícími chloupky vy? Napište nás své rady do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám