Hlavní obsah

Domácí fitko: Už nepřiberete!

Foto: Kettler

Vyberte si ke cvičení ten správný strojFoto: Kettler

Reklama

Pravidelně se hýbat – to je základní předpoklad – spolu s úpravou jídelníčku – pro zdravé hubnutí. Ví to i naše redaktorka Míša a snad každý, kdo se někdy pokusil něco dělat se svou postavou. Ale co když nemáte možnost navštěvovat klasické fitness centrum? Jednoduše si poříďte posilovnu domů. Které stroje využijete a za kolik, o tom je náš článek!

Článek

Běh, veslování, zvedání činek… do cvičení a hubnutí se mnozí pustili s nadšením a domů si pořídili činky i trenažér. Ale co dělat, když od Vánoc uběhly už dva týdny a naše váha se stále nemění? Na vině nemusí být špatná strava ani nekázeň, ale často i špatně zvolený pohyb.

Ženy nejsou muži a naopak

Už letmý pohled na ženské a mužské tělo nám napoví, že se liší. Proto i pohyb při hubnutí musí být jiný. Zatímco pro pány je vhodné cvičit až hodinu několikrát týdně, u žen se do začátku doporučuje – kromě přirozeného pohybu, kdy místo výtahem šlapeme do schodů a tramvaj vyměníme za krátkou procházku – dvakrát týdně dvacet až třicet minut na crossovém trenažéru. Ten je lepší a účinnější než kdysi tolik oblíbené rotopedy. Podobně platí, že ráno je cvičení efektivnější než večer.

Rotoped vs. crossový trenažér. Na rotopedu se sedí a celá horní polovina těla je relativně v klidu a třeba svaly na rukou pracují jen minimálně. U crossového se zapojují i svaly dolní i horní poloviny těla. Pohyb na něm připomíná běh na lyžích, ale při detailním rozfázování se podobá i chůzi do schodů nebo klasickému běhu. Při takovém tréninku pak zapojujeme svaly v oblasti šíje, prsou, ramen, rukou i zad, zpevňují se tady problematické spodní partie a navíc posilujeme oběhový systém. Podle některých odborníků se tak stává cvičení na nich až dvakrát tak účinnější oproti rotopedům.

Ale pozor, pokud má někdo problém s koleny! Pro tuto skupinu není crossový trenažér vhodný, cvičení na něm představuje zátěž právě pro tyto klouby a je lepší zvolit klasický rotoped a pobývat na něm déle.

Cena crossového – setkat se můžeme i s označením eliptického – trenažéru se od spinningového kola příliš neliší. Začíná zhruba na pěti tisících a vyšplhat se může až ke třiceti. Vyplatí se pořídit si takový, který má nejen spoustu funkcí, ale určitě i měřič tepové frekvence. Právě ta totiž rozhoduje o tom, co se děje s naším tělem. Pokud pracujeme v pásmu 50 až 60 %, jen se zlepšuje kondička. Na hubnutí je třeba 60 až 75 %.

Tip: Kdo netuší, kolik to má být, snadno si hodnotu vypočte. Od čísla 220 odečte věk a číslo vynásobí jednou 0,65 a podruhé 0,85 – tím získá rozmezí tepové frekvence, ve kterém se má pohybovat tep, aby spaloval tuky.

Foto: Kettler

Crossovyý trenažér nahradí svižnou procházkuFoto: Kettler

Na břicho musíme extra

Pokud chceme nejen hubnout, ale i vytvarovat problémové partie těla, musíme je posilovat. Je-li naším cílem – stejně jako u Míši – tvarovat břicho, bude se nám hodit posilovací lavice. Tu využijeme spolu s činkami i na paže. Samozřejmě si vystačíme i s karimatkou na zemi, při které budeme dělat předepsané cviky. Nicméně lavice je dobrá tehdy, když to myslíme s cvičením vážně a chceme si ho časem ztížit. S nakloněnou lehací plochou je cvičení těžší. Cena lavic začíná na částce kolem pěti tisíc korun.

Určitou novinkou v zařízení nejen domácích tělocvičen jsou takzvané balanční desky. Jak napovídá název, úkolem je se na nich udržet. Není to jednoduché a zapojit musíme všechny svaly. Čímž je i přirozeně posilujeme. Navíc mají velkou výhodu – pouze na nich lze posilovat hluboké břišní svalstvo, které se třeba při sklapovačkách vůbec nezapojují. Jejich cena se pohybuje od 1500 korun výše.

K procvičování rukou, zádových i prsních svalů potřebujeme činky. Zřejmě každého zaujmou ty hezké barevné, jejichž odstíny se liší podle jejich hmotnosti. Praktičtější jsou ale ty, u kterých si lze hmotnost přidávat nebo naopak snižovat, podle toho, v jaké jsme právě kondici. Jednorázové činky pořídíme zhruba za 300 korun, ty s nastavitelnou hmotností za dvojnásobek. Určitě se tedy vyplatí ty druhé.

Pokud chceme procvičovat více svalů, nebo nás doma pracuje na svém těle několik, lze investovat peníze do multifunkčních věží. Jejich cena sice začíná zhruba na třiceti tisících, ale slouží k procvičení celého těla.

Milé dámy, jak vidíte, správně cvičit jde i doma. Přeji vám hodně elánu a sil!

Reklama

Související témata:

Načítám