Hlavní obsah

Editorial: Co dokážou matky, neumí nikdo na světě

Foto: Jakub Jurdič

Víte, co dokážou jenom mámy?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Ženy jsou rády křehkými bytostmi, o které je třeba pečovat. Když ale dojde na to, že se musí projevit jako matky, neexistuje nic, co by je zastavilo. Kde tu všechnu sílu berou?

Článek

Když mi bylo asi tak pět, byl jsem doma s rodiči a dívali jsme se na televizi. Najednou se ozval šílený křik, který připomínal něco jako „Mami, mami!“. Bylo to „Mami, mami!“. A ten řev pocházel z úst mého bratra, kterého právě přivezli na kolech kamarádi. On z toho svého několik minut předtím spadl a svalil se do škarpy tak, že si řídítka vrazil do nohy.

Mobilní telefony tehdy nebyly moc běžné, a tak ho jeho kamarádi vzali na rám a z výletu rychle jeli zpátky k nám. Než jsem pochopil, proč je na trávníku a dlažbě tolik krve, klečela už naše mamka u bráchy a tiskla mu ránu, aby nevykrvácel. Okamžitě se jelo do nemocnice. Domů pak přivezli jeho roztrhané oblečení. Vzpomínám si, jak jsme ještě ten večer s nejstarším bráchou usínali a brečeli ze strachu, že se nám ten třetí už nevrátí. Vše ale dobře dopadlo.

Je tu ale ještě další příběh o jiné matce, který vám chci vyprávět. Paní Jana před lety překonala rakovinu. A už prakticky za to by si zasloužila stejně jako další silné bojovnice metál. Život jí po cestě ale přichystal i další trny. Její druhé narozené dítě jí ještě před tím vzala leukémie. A další – malá dvojčata – se teď perou s několika dědičnými chorobami, které prý může vyléčit jen jediný lékař na světě. Veškerý svůj čas i finance tak věnuje paní Jana právě jim.

Když jsme se o jejím příběhu dozvěděli, rozhodli jsme se, že bychom jí rádi dodali sílu. Nějaký ten úsměv, volné chvilky. Připravili jsme pro ni proměnu se vším všudy – kadeřník, vizážista, stylistika i fotograf. Ale abychom si rozuměli – nedělali jsme to pro to, aby se z ní stala modelka, která se po pár hodinách vrátí do kruté reality (věřte mi – žena, která tohle všechno ustála, je krásná tak jako tak). Pohlídali jsme jí děti a ona zatím mohla odpočívat. Konečně se někdo staral o ni a ona si mohla odpočinout, změnit prostředí a nabrat síly. A o to nám šlo! Výsledek uvidíte na našich stránkách už ve středu.

Včera byl Den matek, takže pokud jste té své nedali pusu, udělejte to dnes. Aby vám třeba mohla tisknout krvácející rány, když budete na dně. Anebo aby vám pevně tiskla ruku ve chvíli, kdy se vám nečekaně podlomí kolena. Nejde jen o zdraví – a stojí to za to.

Mámy přece zvládnou všechno!

Reklama

Související témata:

Načítám