Hlavní obsah

Hitparáda nejšílenějších diet

Foto: Thinkstock

Grapefruitová dieta vašemu zdraví určitě neprospějeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez práce nejsou koláče. A v hubnutí to platí dvojnásob! Přesto si miliony žen na světe myslí, že zázraky se dějí. Za dietní pohádky se špatným koncem jsou ochotné zaplatit tisíce a ne a ne se poučit. Tady jsou příklady nejšílenějších diet, při kterých hazardujete s vlastním zdravím.

Článek

Některé z nás jsou od přírody štíhlé, ta druhá nadpoloviční většina vymýšlí všechny způsoby, jak ideální váhy dosáhnout. Tyhle raději nezkoušejte!

1. S červem v těle?!

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale některé ženy dokážou zajít v touze po dokonalosti tak daleko, že jsou ochotné sníst zárodek tasemnice a nechat ho v sobě růst. Kouzlo štíhlosti v tomto případě spočívá v tom, že všechno, co sníte, jde do chřtánu zákeřnému červovi, který ve vás žije, a vy hubnete. Byznys vzkvétá natolik, že v Mexiku vznikla farma na tasemnice. Podle odbornice z parazitologie z Prahy 8, která nechtěla být jmenována, jde ale o šílenou metodu. Nicméně léčba (zbavení se) tasemnice probíhá pomocí léků Niklosamid či Praziquantel. Vždy záleží na tom, jaký druh tasemnice máte. Rozhodně však něco podobného jako dietu nedoporučuje! Pokud si chcete pročistit střeva, jsou i šetrnější metody jako hydrocolon. O něm se dočtete ZDE.

2. Čokoládová dieta? Možná na mrtvici!

Milovnice čokolády jásaly! Stačí sníst čokoládovou pochoutku a kila jdou dolů. I tohle heslo razil výrobce pilulek Ayds, které se staly hitem zejména v sedmdesátých letech. Stačilo si před jídlem dát tuhle dobrotu, zapít horkým nápojem a následně jste do sebe dostaly už jen minimum jídla. Obrovské prodeje zastavila až nemoc AIDS, která zasáhla svět v osmdesátých letech, a to kvůli podobnosti názvu. Později se navíc prokázalo, že hlavní ingredience čokoládové pochoutky, látka fenylpropanolamin, značně zvyšuje riziko mrtvice zejména u mladých dívek a žen. Pokud vás lákají jiné pilulky, přečtěte si, které zabírají v článku Tyhle léky na hubnutí fungují!.

3. Hollywoodská citrusová dieta

Proslavila se také názvem grepová. Spočívá v tom, že po dobu osmnácti dnů jíte grepy společně s libovým masem případně zeleninou. Tahle dieta slavila úspěchy převážně ve dvacátých letech minulého století. V čem tkvěl tento hubnoucí zázrak? Grepy obsahují enzymy, které pomáhají snižovat hladinu inzulinu v těle a díky tomu ovlivňují redukci váhy. Alespoň s tímhle vysvětlením se v roce 2004 oháněla studie Scripps Clinic ze San Diega. Výzkum ovšem sponzorovali pěstitelé citrusových plodů z Floridy, takže těžko říct, do jaké míry byl zmanipulován. Každopádně dieta povoluje denní příjem 800 kalorií, což hraničí se zdravým rozumem i tělem.

4. Tukožroutská dieta

Jednou z velmi známých a oblíbených diet je i tukožroutská polévka. Za tímhle slibným názvem se skrývá drastický dietní režim, který povoluje pouze konzumaci speciální polévky, a to celý týden. Na vrcholu popularity byla v osmdesátých letech. Z lékařského hlediska je ovšem tukožroutská polévka obrovský hazard, protože postrádá složky nezbytné pro správnou výživu a vede k odvodnění těla a procentuálnímu snížení poměru svalové hmoty. Tuk v těle vám bohužel zůstane, takže jo-jo efekt zaručen. Proč?

„Především takzvaná tukožroutská polévka, která se připraví uvařením zeleniny, jako je cibule, rajčata, papriky, zelí a která je doplněná pouze bujonem v kostce, neobsahuje žádnou zázračnou ingredienci požírající tuky. Obvykle se u tukožroutské polévky doporučuje dodržovat určitou dobu režim, kdy hubnoucí jí pouze zeleninu, případně ovoce. Má tedy radikálně snížený příjem energie a výrazný nedostatek bílkovin a tuků, nemluvě o dalších důležitých látkách," vysvětluje výživová poradkyně Nikola Hanyšová ze STOBu.

Tukožroutskou polévku si podle ní můžete uvařit pro zpestření svého jinak správně vyváženého jídelníčku, obzvláště pokud vám to psychicky pomůže. Rozhodně se však nesnažte mít jídelníček sestavený jen ze zeleniny, protože po návratu na běžnou stravu se původní váha opět vrátí, ne-li přibude.

5. Olejová dieta

Je fascinující, jak jsou lidé, zejména ženy, v oblasti diet vynalézaví a jsou schopni uvěřit všemu, co jim na oko slibuje úbytek váhy. Jednou z takových myšlenek je dieta, při které smíte sníst prakticky cokoli, co hrdlo ráčí. Už to samo o sobě je podezřelé. Principem je co nejvíce oblafnout své chuťové pohárky. Každý den ovšem musíte mít žaludek na to, vypít sklenici extra panenského olivového oleje. Celé dvě hodiny po tomto rituálu byste neměly nic ochutnávat ani cítit. Po dvou hodinách dojde ke snížení chutě na jídlo, čímž se samozřejmě sníží i vaše hmotnost. Nevím, jak vás, ale mě přešla chuť už teď, a to jsem si nedala ani kapku oleje.

Zdravý životní styl funguje!

Odborníci na výživu se shodují v tom, že jedinou účinnou metodou je změna stravovacích návyků a zařazení pohybových aktivit do běžného života. Jen tak můžete docílit trvalých výsledků. „Problémem u všech jednostranně či extrémně zaměřených diet je, že se po jejich ukončení tělo velmi rychle snaží doplnit chybějící živiny," objasňuje Nikola Hanyšová. Tím, že v období diety tělo svůj metabolismus zpomalilo a nyní se snaží energii zachovat, se následně dostaví velmi rychlý jo-jo efekt.

A jaké jsou ony zázračné zásady zdravého životního stylu? V jídelníčku by neměly chybět kvalitní bílkoviny (libové maso, ryby, sýry do 30 % tuku v sušině, mléčné výrobky hlavně zakysané), kvalitní sacharidy – celozrnné pečivo, rýže, těstoviny (nejlépe také celozrnné) a zelenina. Nezapomínejte ani na kvalitní pitný režim, což je minimálně 2–3 litry tekutin denně. Vyberte si nějakou sportovní aktivitu, u které se budete bavit, protože jedině pohybem se bude vaše tělo pěkně formovat. Přechod na správný jídelníček zvládnete podle článku Novoroční dieta: Měníme jídelníček.

Podtrženo, sečteno – jakákoli extrémní dieta je úplně k ničemu a zbytečné riziko, za které žádná postava nestojí. Pokud chcete vědět, jak se dostat do kondice a zhubnout, začtěte se do mého seriálu. Od ledna minulého roku mám dole 12 kilogramů, a to bez jakýchkoli diet. Přiznejte se, jakou nejšílenější dietu jste držely?

Související témata:

Načítám