Hlavní obsah

Novoroční dieta: Měníme jídelníček

Foto: Michaela Čapková

Základem je změnit stravovací návykyFoto: Michaela Čapková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - „Chci shodit 10 kg, navždy!" Touhle větou jsem se vás minulý týden snažila motivovat ke společnému hubnutí. A je to super, přidaly jste se ke mně. Takže, holky, pojďme společně odbourat naše špatné stravovací návyky a díky našemu videokurzu zpevnit problémové partie. Tvrdá dřina a odříkání teprve teď začíná! Jste připravené pokračovat?

Článek

Nevím, jak vy, ale já se zatím doteď cítila v pohodě. Jak jsem psala v deníčku, můj organismus všechno zvládá a jsem připravená bojovat dál. Ale pro jistotu připomínám pravidla:

  • Hubneme pomalu
  • Nejíme žádné prášky a nepijeme hubnoucí koktejly (nejhorší jsou ty na bázi sušeného odtučněného mléka s přídavkem vlákniny a slazené umělými sladidly)
  • Pravidelně se pohybujeme (stačí chvilka fyzické aktivity, ale co nejčastěji)

Pokud jste zvládly cviky z prvního videa, můžete se směle pustit do dalších. Tentokrát potrápíme problematické partie. Jak uvidíte, trenér Michal Šubr mě opět nešetřil. Pokud nezvládnete všechny série, nevadí. Střídejte cvičení jako já (obden a pokaždé si naložte trochu víc). Ono to půjde. A pokud to některé z vás nestačí, pro další tipy na účinné cvičení se obraťte na trenéra přímo v jeho poradně. Dnešní instruktážní video je zde:

Zatočte se špatnými návyky

Kromě toho, že mám slabou vůli, mám také tendenci zahřešit. Je jedno, jestli je to sladkost nebo slaná pochutina, ale rozhodně to není zdravé! Co s tím? Chuť nechuť, je potřeba navždy ze stravy vynechat některé potraviny a zaměnit je jinými, zdravými. Podle výživového poradce RNDr. Petra Fořta bychom se navždy měly rozloučit s uzeninami a smaženými pokrmy. Dalšími škůdci zdravého jídelníčku jsou limonády a ostatní slazené nápoje, průmyslově zpracované mléko, všechny slazené mléčné produkty a bohužel i drtivá většina chleba a pečiva.

Že se bez tohohle nedá žít? Dá! Začněte postupně nahrazovat tyhle dobroty jinými, zdravými. Pan doktor tomu říká strava bez jednoduchých cukrů (podobná jako výživa pro celiatiky, tedy bez obilovin s výjimkou ovsa, prosa /jáhly/, pohanky a kukuřice a rýže). Předem předesílám, že tohle mě bude bolet! Ale je to stejné jako s tou čistou vodou, když chvíli vydržíme, nakonec si zvykneme!

Pravidla zlaté pětky

Je jasné, že ze dne na den se tohle nedá zvládnout. Proto postupujte obezřetně a pomalu. Smyslem tohohle týdne je naučit se přemýšlet o jídle. Zastavte se v obchodě při výběru potravin, přečtěte si, co stojí na etiketě (ne vždy je to pravdivý údaj) a sledujte, jakou má energetickou hodnotu. Neučte se čísla nazpaměť, jen si udělejte obrázek o tom, co jíte. Na začátku se nějaká ta nezdravá výjimka promine, ale vyždycky myslete na to, že z jedné výjimky se lehce může stát každodenní hřích, který vás opět vrátí na začátek. Je to na vás!

Foto: shutterstock.com

Ovocný salát zažene chuť na sladkéFoto: shutterstock.com

Mám pro vás jednu radu, kterou jsem dostala a budu se jí řídit. Nepočítejte kalorie, ale dodržujte základních pět bodů:

  1. Čtení etiket na výrobcích - vyhněte se hlavně jednoduchým cukrům a ztuženým tukům
  2. Zapomeňte na slazené nápoje - za velké škůdce se považují i oblíbené nektrary a nepřípustné jsou nápoje slazené umělými sladidly
  3. Navždy se rozlučte s tučným sladkým pečivem
  4. Obohaťte jídelníček o doplňky stravy (záleží na chuti a vaší finanční situaci, kolik si jich dopřejete)
  5. Pohyb, pohyb a zase pohyb

Hojně jste mě žádaly o jídelníček, podle kterého se stravuji. Nebyl zatím žádný. Ale nechala jsem výživového poradce sestavit speciálně pro nás redukční jídelníček, který poslouží jako první rozjezd směrem ke krásné, zdravé a štíhlé postavě. Hurá na nákup!

Třídenní dieta?

Nemyslete si, že jsem vám tu teď předepsala třídenní dietu. Berte to jako návod či inspiraci k vlastnímu tvoření zdravého jídelníčku. Ne každá máme dostatek fantazie a vůle na to, aby mohla z fleku začít jíst zdravě. Jestli máte vlastní „zdravý" režim, nepřestávejte ho dodržovat. Můžete ho třeba jen doplnit nebo ochutnat něco nového.

A co na to pan doktor Fořt? „Při troše tolerance se to, co jsem vám všem předepsal, ,dá jíst'. Ale je to na hlavu, protože to bude hodně hladové. Na druhou stranu, jak chcete zhubnout, aniž byste se omezily v jídle?" A pan doktor má pravdu. Připomínám, že popsaný režim je naprosto bezpečný pro každého, nepoužívá neobvyklé pokrmy, energetické omezení je únosné, takže nevyžaduje lékařskou kontrolu. Efekt ovšem závisí na věku, pohlaví, fyzické aktivitě a velikosti nadváhy.

Doufám, že vás pevná vůle a chuť do života ještě neopustila. Jestli začínáte pod tíhou informací a zakázaných potravin kolabovat jako já, připomeňte si, že nežijeme proto, abychom jedly, ale jíme proto, abychom žily! Na světě je spousta inspirativních činností kromě jídla. :)

Takže, holky moje, držte se! Připomínám, že tento pátek máme půst viz můj pondělní deníček, kde najdete podrobné rady k detoxikaci a jak jednodenní hladovku přetrpět. Jestli cvičíte doma jako já, nezapomeňte si ve středu přečíst článek o domácích cvičících strojích (zaměřeno na rotopedy apod.), kde najdete zajímavé tipy. Další deníček na podporu detoxikace a odborné tipy, jak zatočit se špatnými návyky, přidám ve čtvrtek. Míra a způsob hubnutí se odvíjí i podle věku, a proto se v pátek zaměřím na cvičení a stravování právě z tohoto hlediska.

Těším se na vaše zážitky, postřehy a tipy na dietní pokrmy, které vám chutnají, a chcete je doporučit všem ostatním! Pište mi na info@prozeny.cz nebo sem do diskuse pod článkem. A nezapomeňte, že tlustý nás nedostanou!

Reklama

Související témata:

Načítám