Hlavní obsah

Houbové recepty, jak je neznáte: Paté, omáčka i trojhránky

Foto: Jakub Jurdič

Provoňte svůj domov houbami, poradíme vám, jak na to!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vneste do svých domovů kousek lesa a provoňte je pohádkovou vůní hub. Pomůže vám s tím trojice dnešních receptů na skvělé žampionové paté, zlatavé trojhránky plněné liškami a krémovou hříbkovou omáčku!

Článek

Pokud jste si nepřinesli zrovna čerstvé houby z lesa, nevadí! Sezona hub je tady a tím pádem jsou všude k mání. Existuje tolik druhů hub, že jsem se rozhodla je dnes nemíchat. Naopak, recepty se zaměřují na specifickou chuť vždy jednoho druhu. A tak zkuste paté ze žampionů, ovoňte hříbkovou omáčku houbovou bylinkou nebo upečte trojhránky plněné tou nejlahodnější náplní z lišek.

Žampionové paté s kešu a brusinkami

Na 2 sklenky po 200 ml potřebujete: 250 g směsi čerstvých bílých a hnědých žampionů, 50 g kešu, 2 šalotky, 4 lžíce olivového oleje, 2 hrsti bylinek, hrst sušených brusinek, sůl, pepř, chléb k podávání

Foto: Jakub Jurdič

Houbové paté se hodí na čerstvý chléb, třeba na ten se sušenými švestkamiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na začátku si opečte kešu oříšky na suché pánvi, dokud nezhnědnou. Pozor na připálení! Můžete je rovnou nasypat do připraveného mixéru, ve kterém později ze všech ingrediencí umixujete paté. Kešu před přidáním dalších ingrediencí jemně rozmixujte.

Na polovičním množství olivového oleje osmahněte nadrobno pokrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět. Hotovou šalotku přidejte ke kešu oříškům. Očistěte si hnědé i bílé žampiony a nakrájejte je na plátky, poté je osmahněte na zbylém množství olivového oleje. Houby restujte zhruba 5 minut, dokud nezhnědnou a nepustí trochu šťávy. Nechte je vychladnout a přidejte do mixéru ke kešu ořechům a šalotce.

Nyní je čas přidat brusinky a bylinky. Vyberte si takové bylinky, jaké máte rádi a máte je doma. Já zvolila čerstvé oregano, pažitku a petržel. Vše osolte, opepřete a rozmixujte do jemné konzistence. Podávejte na krajíci čerstvého chleba.

Tip: Do hotové směsi můžete přihodit ještě pár větších kousků brusinek. Vyberte si pěknou dózu, zavažte kolem hrdla mašli a obdarujte své blízké tímto výborným jedlým dárkem.

Krémová hřibová omáčka s houbovou bylinkou

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce rostlinného oleje, 8 kuřecích horních stehen s kůží, sušený tymián, 3 snítky rozmarýnu, trochu másla a vody na podlití, 250 g čerstvých hřibů (nebo sušených), 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl suchého bílého vína, 1,5 hrnku kuřecího vývaru nebo vody, 1 velkou hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, oregano a houbová bylinka), sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Vhodnou přílohou k houbové omáčce s kuřecím masem je rýžeFoto: Jakub Jurdič

Postup: Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Mezitím si omyjte kuřecí stehna, z obou stran osolte, opepřete a posypejte sušeným tymiánem. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm všechna kuřecí stehna, nejprve ze strany s kůží, poté z druhé strany. Jakmile budou stehna opečená, přendejte je do pekáče, poklaďte je plátky másla, snítky rozmarýnu a dejte péct do trouby zhruba na 30 minut, dokud nedosáhnete pěkně opečené kůrky. V průběhu pečení maso dle potřeby podlejte trochou vody.

V pánvi, kde jste opékali maso, osmahněte na plátky nakrájené hřiby. (Pokud máte zásoby z loňska a budete používat sušené hřiby, namočte si je nejprve do vody, nechte změknout, sceďte a poté přidejte do pánve). Přidejte nadrobno pokrájený česnek a nechte provonět. Po zhruba 5 minutách, kdy pustí houby šťávu, je zasypejte moukou a promíchejte. Poté přilejte bílé víno a nechte trochu vypařit. Přidejte vývar, případně vodu, a vařte do doby, než omáčka zhoustne a bude probublávat. Přihoďte nasekané bylinky a dle chuti osolte a opepřete.

Tip: Hotový pokrm si můžete vychutnat samostatně, s krajícem chleba nebo použijte jako přílohu vařenou rýži.

Trojhránky plněné liškami

Na 12 menších trojhránků potřebujete: 2 lžíce másla, 250 g čerstvých lišek, 2 stroužky česneku, 2 dl suchého bílého vína, 1 kelímek smetany na vaření, 1 hrst směsi bylinek (oregano a tymián), 4 plátky slaniny, 50 g nivy, 1 listové těsto, 1 žloutek, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín na posypání, pár snítek tymiánu na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Zlatavé trojhránky s liškami připravte jako jednohubky pro návštěvu nebo si připravte jejich větší variantu třeba k večeřiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte náplň z lišek. Očistěte a pokrájejte lišky na menší kousky. Na rozehřátém másle je osmahněte a poté přidejte na provonění nadrobno pokrájený česnek. Přilejte víno a občas promíchejte, dokud se nevypaří. Poté vmíchejte ¾ kelímku smetany a nasekané bylinky. Míchejte do doby, než omáčka zhoustne. Osolte, opepřete a dejte stranou vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zbytek ingrediencí na náplň. Nivu nastrouhejte nahrubo a slaninu opečte na suché pánvičce dozlatova. Opečenou slaninu poté nakrájejte na malé kousky.

Listové těsto rozdělte na 6 čtverců, ty rozdělte úhlopříčně na poloviny a vytvořte tak malé trojúhelníky. Na polovinu trojúhelníku naneste náplň z lišek, kraje těsta však nechte volné. Posypte náplň trochou nivy a slaniny. Vezměte prázdnou polovinu těsta, překlopte ji přes náplň k druhé polovině těsta a vytvořte tak trojúhelník. Vidličkou pak okraje pomačkejte, aby se pořádně spojily.

Žloutek vyšlehejte spolu se zbylou smetanou. Touto směsí potřete naplněné trojhránky. Posypejte je trochou kmínu a do každého trojhránku udělejte tři tenké řezy. Trojhránky se tak nebudou při pečení nafukovat a přidá jim to i na výsledném vzhledu. Připravené trojhránky nechte péct dozlatova, zhruba 30 až 40 minut. Po dopečení je můžete ozdobit čerstvým tymiánem.

Tip: Velikost trojhránků zvolte dle libosti. Plánujete si je připravit k večeři? V tom případě můžete připravit trojhránky větší. Listové těsto nechte rozdělené pouze na šest čtverců, a ty poté již plňte stejným způsobem.

Jaké houby a recepty patří k vašim nejoblíbenějším?

Reklama

Načítám