Hlavní obsah

Hubnutí se zastavilo? Zkuste si naordinovat cheat day!

Foto: Profimedia

Představte si, že si najednou můžete dát jakoukoli z dobrot, které jste si celý týden upíraliFoto: Profimedia

Reklama

Když jste v redukčním režimu, přijímáte méně energie, díky čemuž hubnete. Časem si ale tělo zvykne, začne energií šetřit, a hubnutí se zpomalí. Tomu by měl zabránit cheat day – den, kdy jíte cokoli.

Článek

Někdy se vám možná zdá, že když přijde na hubnutí, vaše tělo ze zásady nespolupracuje, a dělá všechno pro to, aby vám všechno úsilí překazilo. Jedním z úskalí redukčního režimu je zpomalování spalování tuků.

Metabolismus se při dietě zpomaluje

Zhruba po dvou až třech týdnech od chvíle, kdy jste začali držet redukční režim, se vaše tělo adaptuje na nižší energetický příjem. Začne energií šetřit a spalovat pomaleji.

Není to ale proto, že by vám chtělo dělat naschvály. Lidské tělo je zkrátka jen nastaveno tak, aby hlavně přežilo. Jakmile mu delší dobu dodáváte energie málo, najede na úsporný režim, aby vydrželo co nejdéle. V situaci, kdy byste třeba několik týdnů trpěli nedostatkem jídla, a tedy hladem, by vám právě tahle schopnost těla zachránila život.

Pokud ale chcete hubnout, je samozřejmě spíše na obtíž. Právě proto se vymýšlejí metody, jak zpomalování metabolismu zabránit. Jednou z velmi populárních je takzvaný cheat day neboli podváděcí den.

Foto: Profimedia

Cheat day znamená, že si můžete dát i nějaké nezdravé jídlo, třeba k obědu. Určitě si to ale nepleťte s 24hodinovým obžerstvímFoto: Profimedia

Den, kdy své tělo nemilosrdně podvedete

Cheat day není třeba dlouho představovat. Je to jednoduše den, kdy porušíte svůj dietní jídelníček, a dáte si cokoli, na co máte chuť. Jedná se o velmi oblíbenou praktiku aktivních sportovců, kteří se dlouhodobě drží zkrátka.

„Cheat day má dvě roviny. První je psychická. Sportovci si například po náročném závodě uleví, dopřejí si nezdravé jídlo a takzvaně upustí páru. Ovšem zásadní je fyziologická rovina, protože v souvislosti s cheat day jde o ovlivňování jednoho z řídících a nejdůležitějších hormonů vůbec – leptinu,“ komentuje Vít Schlesinger, odborník na stravu a motivaci sportovců.

Nastartování metabolismu zařídí leptin

Hormon leptin je naprosto zásadní, protože reguluje pocit hladu a zrychluje metabolismus. „Bohužel se spousta lidí postupem času stává vůči tomuto hormonu více a více rezistentní. Mozek na něj již tak neumí reagovat, a tím pádem pák míváte větší chutě, hlad a podobně,“ vysvětluje Vít Schlesinger.

„Pokud se tedy člověk dlouhodobě stravuje správně, tak je cheat day určitě vhodné jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dní zařadit, jelikož se v tento den vyplaví nezvyklé množství leptinu. Pro tělo je to šok, a vzniká tak větší citlivost na tento hormon, což je žádoucí. Nastartuje se tím váš metabolismus, vaše libido i vyplavování dalšího důležitého hormonu dopaminu,“ popisuje odborník.

Foto: Profimedia

Cheat day si mohou dovolit jen ti, kteří konstantně žijí zdravěFoto: Profimedia

Cheat day ano, ale jen zaslouženě

V první řadě je důležité si uvědomit, že cheat day je určen především těm, kteří se opravdu dlouhodobě stravují zdravě a umírněně, a navíc aktivně sportují.

„Určitě je vhodné cheat day zařazovat v režimu s malým energetickým příjmem, protože tělo je unavené, schází mu energie a je hladové po živinách. Při tomto dnu je dostane až v extrémním množství a člověk se pak cítí fyzicky silnější a psychicky mnohem lépe,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček ze soukromé praxe dfit.

„Cheat day by si ale rozhodně neměl dopřávat nikdo, kdo nežije zdravým životním stylem konstantně či kdo má jakékoli zdravotní problémy jako třeba vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo cukrovku,“ upozorňuje osobní trenér a nutriční specialista Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Podle trenérů byste se ale ani tento den určitě neměli přejídat k prasknutí. „V žádném případě si cheat day nepředstavujte tak, že si na 00.01 nařídíte budík, a budete se věnovat celodennímu obžerství. Spíš je to o tom, že když jíte pravidelně například každé tři hodiny, můžete si dopřát některé z denních jídel méně zdravé. Nemusí jich být ale ani všech pět,“ popisuje Radek Pajič.

Co myslíte vy? Přijde vám cheat day jako dobrý nápad?

Reklama

Související témata:

Načítám