Hlavní obsah

Kazí vám hubnutí víkendové obžerství? Víme, jak nad tím vyzrát

Foto: Jacob-Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob-Lund, Shutterstock.com

Přes týden poctivě držíte dietu a nemáte s tím sebemenší problém. Jak ale přijde víkend a s ním vyváření, pečení, flámování... Všechny snahy jsou ty tam. A vy můžete začít od znova! Jak se dá téhle situaci předejít?

Článek

Nedaří se vám po pracovním týdnu ve dnech volna udržet dietní režim? Zkuste se o víkendech řídit těmito tipy...

Neponocujte a nevyspávejte

Je pátek, chcete si s přítelem nebo kamarádkami zajít na skleničku. Jasně, klidně běžte! Dejte si ale jen jednu nebo dvě a včas upalujte domů na kutě.

To, že chcete být štíhlé, samozřejmě neznamená, že si už nikdy neužijete pořádný večírek. Ve fázi největší redukce, tedy během prvních dvou až šesti měsíců (v závislosti na tom, jak moc chcete shodit), byste je ale měly spíš vypustit nebo aspoň minimalizovat.

Místo toho včas zalehněte a brzy vstávejte. Pro vaše tělo je naprosto ideální stav, když chodíte spát a vstáváte každý den přibližně ve stejnou dobu. Metabolismus tak nemá zmatek a funguje, jak má, což je při hubnutí takřka nezbytné!

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

O víkendu vstávejte zhruba ve stejnou dobu jako ve všedních dnechFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Začněte víkend sportem

Místo sobotního vyspávání si ještě dopoledne zajděte do fitka nebo ven běhat či jakkoli jinak zasportovat. Nešetřete se a dejte si pořádně do těla!

Zaprvé ranní intenzivní fyzická aktivita metabolismus skvěle nakopne, díky čemuž budete v průběhu dne spalovat rychleji než běžně. Nebude tedy tolik vadit, že si zobnete nějaké dobroty navíc. Zadruhé je ranní sport také skvělým motivátorem k udržení poctivého dietního režimu. Když už jste se ráno donutili vstát a cvičit, nezkazíte si to přece dvěma větrníky po obědě…

Někomu pomůže plán

Ve všedních dnech máte nějaký režim, kterého se musíte držet. Víte, v kolik si ráno dáte snídani, než vyrazíte do práce. Víte, kdy vám zhruba vyjde pauza na oběd a na kolikátou si stihnete udělat večeři.

Víkend ale svádí k tomu, dopřát si určitou volnost. Ta se v dietním režimu úplně nehodí, protože představuje velké riziko, že „sejdete z cesty“.

Někomu proto pomůže přesný časový plán, kdy a co bude o víkendu jíst, kdy bude cvičit, případně jak stráví volné odpoledne. Možná vám tvorba takových plánů přijde otravná, ale pokud víte, že o víkendech hřešíte, aspoň ze začátku redukčního režimu to zkuste.

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Vymyslete si na konci týdne podrobný plán na víkendFoto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Jednou začas si dejte cheat day

I během hubnutí si můžete sem tam naordinovat takzvaný cheat day neboli „podváděcí“ den. Chce to ale trochu vědět, jak na to. V tento den si totiž můžete trochu vyhodit z kopýtka, zároveň ale musíte znát míru. Cheat day během redukce zařazujte nanejvýš jednou za čtrnáct dní, tedy řekněme dvě soboty v měsíci.

Neberte to ale tak, že ráno zasednete k jídelnímu stolu a do večera se odtud nehnete. Dodržujte klasickou pravidelnost (snídaně, oběd, svačiny, večeře), ale dopřejte si jídla, která si v redukci normálně nedáte. Třeba těstoviny se smetanovou omáčkou k obědu, malý dortík jako dezert po něm, oblíbený alkoholický drink po večeři a podobně.

Čtěte si tematické knihy

Pokud vám ve vašem nabitém víkendovém plánu zbude volná chvíle, zkuste ji strávit čtením tematických knih. Tedy publikací o fitness, zdravém životním stylu, správné výživě…

Dostanou vás do nálady, kdy se vám ani nebude chtít něco porušovat. Pokud tedy budete mít správný výběr! Určitě doporučujeme Body Book od Cameron Diaz nebo Francouzky netloustnou od Mireille Guiliano či Projezte se k novému tělu (Aneb hladovění nikam nevede) od českých autorů Pavla Waleka a Josefa Tótha.

Tak s chutí do hubnutí, tenhle víkend to určitě zvládnete!

Reklama