Hlavní obsah

Hubnutí vs. metabolismus: Jestli chcete shodit, zrychlete ho!

Foto: thinkstock

Odpočinek metabolismus urychluje!Foto: thinkstock

Reklama

Snažíte se zhubnout, a trochu vám to drhne? Viníkem může být i zpomalený metabolismus. Co to je a jak je to možné? A je dobré jej rozpohybovat, anebo ne? Pátrali jsme! A známe odpovědi...

Článek

Také si pokaždé při oblékání ráno slíbíte, že dneska na sebe budete rozhodně přísnější, protože TAKHLE to s vaší váhou už opravdu dál nejde? „U nás je bohužel stále zakořeněn názor, že pokud chci zhubnout, nesmím jíst,“ upozorňuje Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. Chyba! Přesně to vede pouze ke zpomalení metabolismu a následnému jo-jo efektu, tedy tomu, že kila sice rychle zhubnete, ale v momentě, když znovu začnete jíst jako obvykle, se vám vrátí.

Přehoďte pořadí: nejvíc ráno, nejméně večer

Zkrátka je potřeba dodávat tělu optimální příjem energie v průběhu celého dne, aby nehladovělo a zároveň toho nemělo moc. Optimální pauzy mezi jídly jsou 2 až 3 hodiny. „Lidé, kterým se nedaří zhubnout, často přiznávají, že vynechávají snídaně a snižují tak svůj energetický příjem. Říkají, že po ránu ani jíst nepotřebují, že nemají hlad a stačí jim káva. Všechno špatně! Pokud totiž vynecháte snídani a jíte až oběd, zpomalíte svůj metabolismus skoro o polovinu,“ vysvětluje Kristýna Galová.

Metabolismus: co to vlastně přesně je?

„Jde o souhrn veškerých dějů, které probíhají uvnitř těla a slouží k tvorbě využitelné energie a látek potřebných pro činnost organismu,“ vysvětluje MUDr. Petra Látková. Podle ní vedle celkového metabolismu hraje při hubnutí roli také takzvaný bazální neboli klidový metabolismus, který udává potřebu energie pro zachování všech životně důležitých funkcí v klidu.

Foto: thinkstock

Svačiny nevynechávejte! Pomohou vám zabránit večernímu útoku na ledniciFoto: thinkstock

Proč je pomalý?

Zcela laicky na vysvětlenou – komu metabolismus funguje skvěle, umí si dobře poradit se vším, co sní (a proto netloustne). Čím více ale diet a zkoušek zhubnout podniknete, tím víc ho „otupíte“, až tak, že vám to půjde ztěžka. „Příčinou zpomaleného metabolismu může být také nedostatek fyzické aktivity, ale také nepravidelný příjem energie, když celý den nejíte a večer to doháníte,“ dodává Gabriela Knosová. Že právě tohle jste slyšet nechtěli? Je to ale tak.

Dalším, co může za kila navíc, je podle odborníků také nevyvážená strava, která může obsahovat příliš skrytých tuků (zejména nasycených), vysoký příjem jednoduchých cukrů či transmastných kyselin (více o tucích se dozvíte ve článku Tuky v potravinách: Víte, které jsou špatné?). Také nízký podíl vlákniny ve stravě a nedostatečný příjem neslazených tekutin bez kofeinu.

„Vedle nesprávných stravovacích návyků ale může být příčinou i špatná funkce některých vnitřních orgánů, nejčastěji štítné žlázy, a někteří lidé trpí zpomaleným metabolismem v důsledku předchozích drastických diet, založených na půstu,“ doplňuje Gabriela Knosová.

Foto: thinkstock

Pohyb nemusíte nutně provádět jen v tělocvičnáchFoto: thinkstock

Svaly vám pomohou: pálí víc

Aby vám metabolismus šlapal jako hodinky, vyvarujte se výše uvedeného. „Odstranit příčinu je krok k tomu, aby se vám hubnutí rozpohybovalo,“ uvádí poradce a trenér Radek Mirovský. Rychlost metabolismu také zásadně ovlivňuje množství svalové hmoty a pravidelná fyzická aktivita.

Svaly i v klidu potřebují na svůj provoz podstatně více energie než tuková tkáň, a proto tělo, které má dostatek svalové hmoty, vydává více energie, má tedy vyšší bazální metabolismus. „Pro ty, kteří trpí jarní únavou, je pohyb skvělým lékem. Pokud se přemohou a začnou chodit alespoň na procházky, brzy na sobě zpozorují blahodárný efekt,“ potvrzuje nutnost zařazení pohybu Kristýna Galová.

Tip redakce:Třeba vám to půjde lépe s pomocí našeho seriálu pro vás Připravte tělo do plavek s ProŽeny.cz.

Nahodit? Raději jen přírodní cestou

„Mimořádně nebezpečné je zrychlovat metabolismus pomocí doplňků stravy,“ varuje Gabriela Knosová. Domnívá se, že bez důkladného vyšetření si ani nemůžete být jisti, zda metabolismus zrychlit opravdu potřebujete. „Našim klientům žádné doplňky stravy nedoporučujeme. Dokonce máme zkušenost, že některé mohou lidem spíše ublížit, proto pozor na ně," dodává nutriční poradkyně.

Co metabolismus zpomaluje?

  • hladovky a časté diety
  • nevyvážená strava
  • genetické dispozice
  • poruchy štítné žlázy
  • přibývající věk

Co ho zrychluje?

  • snídaně + vyvážený a pravidelný jídelníček
  • častý pohyb
  • relax a odpočinek
  • další možnosti najdete v našem článku 10 tipů, jak urychlit hubnutí

Přemýšlíte, v čem asi děláte chybu? Aby se vám ručička na váze posunula směrem dolů, zkuste něco málo ve svém životním stylu změnit. Uvidíte, jak překvapivý efekt to bude mít. Nevěříte?

Reklama

Související témata:

Načítám