Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Herečka Uršula Kluková svým vytříbeným humorem i nakažlivým smíchem nikdy nezklame. A totéž platí i o jejím vánočním cukroví – je báječné! Ochutnejte alespoň část, tady jsou její cukrové sušenky.

3 hod.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 300 g másla
  • 1 ks vejce
  • 200 g cukru krystal
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte zakysanou smetanu a kousky másla, které by mělo mít pokojovou teplotu. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte mouku. Počítejte ale tak jako tak, že je poměrně křehké. Když bude zpracované, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho v lednici 2 hodiny odpočinout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Dále budete pracovat na pomoučněném vále. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a těsto vyválejte na plát vysoký asi 5 milimetrů. Vykrajujte tvary dle nálady, hezké jsou třeba hvězdičky i kolečka, efektně vypadá, když v nich vykrojíte ještě otvor.

03.

Hotové kousky potírejte z jedné strany rozšlehaným vajíčkem, obalujte je v cukru a pokládejte je na plech s pečicím papírem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Jedna várka se peče asi 10 minut. Cukr krásně zhnědne a vy si budete moct pochutnávat.

Reklama

Související témata:

Načítám