Hlavní obsah
3,4
(101)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na povrchu krásně křupavý, uvnitř parádně krémový a celý vonící po lesních houbách, česneku a majoránce. Houbový kuba si přece nezaslouží, abyste ho vařili jen jednou za rok na Vánoce! Navíc ho můžete připravit i ve vegetariánské verzi: stačí vyměnit sádlo za kvalitní rostlinný olej.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g krup
  • 1,5 hrsti sušených hub
  • 4 lžíce sádla
  • 6 ks šalotky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce majoránky
  • 6 stroužků česneku
Článek

Postup

01.

Velké ječné kroupy pořádně propláchněte, zalijte vodou asi dva centimetry nad okraj a spolu s lžičkou soli a lžící sádla (nebo kvalitního rostlinného oleje) povařte doměkka. Trvá to asi půl hodiny. Když kroupy namočíte přes noc, půjde to samozřejmě mnohem rychleji.

02.

Mezitím přelijte houby vroucí vodou a nechte patnáct minut nabobtnat. Slijte (tekutinu nevylévejte, jen dávejte pozor, jestli nejsou na dně nějaké kamínky) a houby pokrájejte najemno.

03.

Šalotky nebo dvě cibule nasekejte nadrobno a doměkka opečte na zbytku sádla nebo oleje. Osolte. Přidejte houby a ještě asi tři minuty restujte. Zalijte vodou, kterou jste slili z hub, a patnáct minut poduste.

04.

Vmíchejte scezené uvařené kroupy, prolisovaný česnek a mezi dlaněmi prodrhnutou majoránku, tou nešetřete. Nechte prohřát a buď podávejte rovnou, nebo uhlaďte do sádlem či olejem vymazané nádoby a při 180 °C asi 15 minut zapékejte, aby se na povrchu vytvořila křupavá krustička.

Foto: Greta Blumajerová

Stačí jen pár tradičních ingrediencí a vynikající pochoutka je na světěFoto: Greta Blumajerová

Tip: Sice to nepatří k tradici, ale kuba vypadá pěkně ozdobený plátky opečených hub, v našem případě žampionů.

Vrátíte se letos k této voňavé staročeské tradici?

Reklama

Načítám