Hlavní obsah

Jak nahradit klimatizaci? Roletami!

Foto: 3dayblinds.com

Kvalitní zastínění ochladí pokojFoto: 3dayblinds.com

Reklama

Máte v tropických dnech v bytě nesnesitelné horko? Pokud nechcete hned investovat desítky tisíc korun za klimatizaci, pomůže kvalitní zastínění! Přičemž "kvalitní" v tomto případě znamená umístěné venku před okny.

Článek

Je to jednoduché a logické - nejlépe se z místnosti odstraňuje teplo, které dovnitř vůbec nepustíme. Doporučuje se proto chránit okna a další prosklené plochy takzvaným exteriérovým zastíněním - roletami, žaluziemi nebo foliemi. Ty odrážejí paprsky ještě před domem, některé jich tímto způsobem odstraní až devadesát procent, a nepustí je do bytu. Proto také v místnostech zůstávají příjemné teploty po celý den.

Ceny padají dolů

K nevýhodám předokenních systémů vždy patřila vyšší cena. Letos se však objevila na trhu novinka - roleta nazvaná SunStop. Je vyrobená ze speciálních tkanin green nebo soltis, které dokážou zachytit až devadesát procent slunečního záření. „Na rozdíl od jiných systémů ale do interiéru pouští i určité množství světla a také skrz ně vidíme ven. To třeba u nejznámějších hliníkových rolet nejde," říká Ondřej Behún ze společnosti Maron. Tyto rolety (vyrábějí se asi ve sto padesáti základních rozměrech) se ovládají klasicky ručně, což také příjemně ovlivňuje jejich cenu. Ta se pohybuje kolem 1500 korun za metr čtvereční.

Foto: Velux

Některé tkaniny propustí jen minimum zářeníFoto: Velux

Stále platné folie

Až osmdesát procent slunečního záření dokážou zachytit i protisluneční neboli solární folie. „Jsou pokryty tenkou vrstvou kovu, která působí jako zrcadlo a kolem osmdesáti procent paprsků od okna odráží," popisuje Martin Pučálka ze společnosti Profolie.cz a zároveň dodává ještě jednu výhodu těchto výrobků: „Podobný účinek mají i v zimě. To dokážou vracet zpět do místnosti až dvacet procent tepla."

Cena metru čtverečního folie včetně instalace je kolem 750 korun. Folie se vyrábějí v několika odstínech tmavosti, přičemž platí, že čím tmavší, tím účinnější.

Chrání před sluncem i zloději

Nejznámějším, ale také nejdražším způsobem vnějšího zastínění, jsou předokenní rolety. I když je třeba rozlišovat mezi roletami (některé firmy jim také říkají rolády) a žaluziemi. „Předokenní rolety se pohybují v pevné boční liště, naopak žaluzie jsou zavěšené na lanku nebo slabé liště," vysvětluje Ondřej Behún.

Sice to vypadá jen jako malý rozdíl, při používání ale zjistíme, že rolety a žaluzie jsou každá jiná. Rolety, díky svému pevnému usazení, působí nejen jako stínící prvek, ale také přispívají k vyšší bezpečnosti. Nejdou však naklápět, a tak nepropouštějí do bytu světlo. Pokud někdo zůstává doma celý den, bude mu to vadit. Máme potom dvě možnosti. Buď jsou rolety stažené a uvnitř příjemný chládek a nepříjemná tma, nebo aspoň zčásti vytažené. Ale tím se snižuje jejich účinnost.

Foto: rolrols.cz

Nejdražší předokenní rolety jsou ze dřevaFoto: rolrols.cz

Předokenní žaluzie fungují na stejném principu jako ty vnitřní, dají se tedy naklápět. To je ale vykoupeno dalšími nevýhodami - rozhodně nemají bezpečnostní funkci a navíc jsou poměrně hlučné i při slabém větru. Tento problém je o něco větší u těch pojíždějících na lanku, menší u lišt. Cena předokenních rolet a žaluzií vyrobených z hliníku je prakticky stejná, v základním provedení se pohybuje kolem dvou až tří tisíc korun za metr čtvereční. Pokud nám nezáleží na penězích, můžeme si je pořídit i ze dřeva. Ty jsou ale kvůli složitější a náročnější úpravě dvoj až trojnásobně dražší.

Rozhodli jste se pobojovat s horkem doma? Doufáme, že tohle byl návod na vítězství!

Reklama

Související témata:

Načítám