Hlavní obsah

Video: Jak vybírat kolečkové brusle?

Foto: Michaela Čapková

Bruslení vám pomůže vytvarovat postavuFoto: Michaela Čapková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Která z nás by nechtěla mít krásnou postavu? Na bruslích se dá tělo pěkně vyrýsovat a ještě zažijete spoustu zábavy. Díky našemu seriálu hravě zvládnete krkolomné začátky. Podrobné informace najdete i v našem videu přímo z obchodu!

Článek

Kde a jak vybíráme brusle

„Chci bruslit, ale jaké si mám koupit brusle?" „Je lepší za ně utratit víc, nebo se naučit na nějakých levnějších, a pak teprve si koupit pořádné?" „Čím se mám při výběru řídit?" To jsou otázky, které vás pravděpodobně trápí a na které si společně odpovíme.

Nejprve si zvolte prodejnu, kde mají velký výběr bruslí. Tam také pravděpodobně narazíte na proškolený personál. V supermarketech sice dostanete levné značkové brusle, ale i když se jedná o značku, aby se cena dostala tak nízko, odráží se to na použitém materiálu, což potvrzují i odborníci. Další zásadou je nenechat se prodavačem dotlačit k nákupu nevhodných bruslí.

K čemu jsou mi brusle?

Na začátku si je třeba říci, k jaké jízdě vám budou in-line brusle sloužit a v jakém terénu budete jezdit. Jako začátečník byste se měla zaměřit na typy určené pro rekreační jízdu. V obchodě si je vyzkoušejte, aby botička byla pohodlná a nikde vás netlačila. V současné době se nejčastěji vyrábí upínání pomocí přezky a tkaničky, případně popruhu ve střední části (na suchý zip). Dražší brusle mívají rychloupínání, pomocí kterého jedním tahem stáhnete celou nohu a pevně zafixujete.

Foto: Jaromír Sedlák

Brusle si pečlivě vyzkoušejteFoto: Jaromír Sedlák

Na velikosti a tvrdosti záleží

Jako začátečník byste si také měla zvolit přiměřeně velká kolečka. Čím jsou větší, tím pojedete rychleji. Větší kolečka jsou hůře manipulovatelná, budete tedy potřebovat pro své otáčení větší prostor. Pro začátek vám proto postačí 80milimetrové. Běžné fitness brusle mívají velikost 80 - 84 mm. Číslo najdete po straně na kolečku.

Kromě velikosti by vás měla zajímat i tvrdost kolečka. Čím je tvrdší, tím více ucítíte brnění v nohou, když budete přejíždět po nerovném terénu. Kromě toho, že vám více hrozí podsmeknutí brusle, když půjdete do zatáček zostra, mají i jednu výhodu - pomaleji se sjíždějí. Až si budete na bruslích jistá, můžete si pořídit kolečka větší (vel. 90 - 100 mm). Kvůli výměně koleček si nemusíte kupovat nové brusle. Ve specializovaných prodejnách vám je přímo při prodeji vymění za pár korun.

Ale aby se později vyměnit daly, podívejte se na číslo, které udává maximální velikost koleček - tento údaj najdete napsaný na noži brusle, to je ta kovová část, která kolečka drží. Tvrdost kolečka se uvádí číslem, za kterým následuje písmeno „A". Je v rozmezí 0 - 100. Fitness brusle mívají 76A až 82A. Budete-li jezdit ve městě, mimo bruslařské stezky, zkrátka po nerovném terénu, volte tvrdší kolečka nad 82A. Dejte si ale pozor, abyste to nepřehnala - tvrdost 90A už se používá pro agresivní jízdu na U rampě apod.

Foto: Jaromír Sedlák

Naše redaktorka Míša Čapková (vlevo) rozmlouvá s lektorkouFoto: Jaromír Sedlák

Nezapomeňte na ložiska

Ložiska hrají v jízdě nemalou roli. Označují se značkou „ABEC" s příslušnou číslicí. Pro vysvětlení - ložiska, která mají vyšší číslo (od jednoho výrobce), jsou rychlejší a mají lepší mazivo. Tady se používá vazelína nebo olej. U běžně dostupných bruslí bývají ložiska ABEC 3 až 9. ABEC 1 až 3 najdeme v dětských bruslí z důvodu, aby se kolečka méně točila. Vy si pro začátek vyberte 3 nebo 5. Stejně jako kolečka není problém je časem vyměnit.

Myslete na ochranu

Stejně jako bruslím věnujte pozornost i chráničům. Prodávají se v sadách nebo samostatně. Nejdůležitější jsou zápěstní. Pády na bruslích jsou ošklivé a většina žen se pak už na brusle těžko vrací. Abyste se tomu vyhnula, nepodceňujte ostatní chrániče (kolenní, loketní - existují i speciální vypodložené kraťasy) a přilbu. Většina lidí si chrániče dává na oblečení, stejným způsobem je zkoušejte už v obchodě. Neměly by vás nikde škrtit ani být volné. I když věřím, že budete na bruslích v tílku a trenýrkách neodolatelná, přesto bych vás chtěla upozornit, že v jakémkoli počasí se vyplatí mít schované všechny klouby. Dnes už se dělají takové materiály, že je na těle ani nepocítíte a sex-appeal vám rozhodně neuberou.

Milé dámy, výbavu máte a teď už jen sebrat odvahu a vyrazit do přírody! Než se poprvé rozjedete, nezapomeňte na náš seriál! Příště si například povíme, jak se naučit správně padat a brzdit a jak se po pádu znovu vrátit k bruslení. A také nezapomeňte, že ProŽeny.cz pořádá velkou soutěž v bruslení při oslavě Čarodějnic v parku Ladronka v Břevnově. Pro více informací klikněte ZDE.

Článek vznikl ve spolupráci se slečnou Lucií Švadlenkovou - lektorkou kurzů in-line bruslení a prodejnou JB sport.

Reklama

Související témata:

Načítám