Hlavní obsah

Kamarádku podvádí partner. Mám jí to říct?

Foto: Thinkstock

Rozhodnout se je vždy těžkéFoto: Thinkstock

Reklama

Je to hodně svízelná situace. Zjistíte, že vaši kamarádku podvádí partner nebo že ji zcela viditelně využívá, ale ona je zamilovaná a slepá. Co v takovou chvíli dělat? Říci jí pravdu a riskovat, že vám nebude věřit a naštve se? Nebo mlčet, a až to praskne, tak být za sraba, který neměl odvahu promluvit a kamarádku varovat?

Článek

Jana šla na běžnou pracovní schůzku, když před jednou restaurací zahlédla Milana, přítele své kamarádky. Už na něj chtěla zamávat a pozdravit ho, když uviděla, jak se na něj věší bruneta v krátkých šatičkách a vášnivě ho líbá. „A rozhodně to nebyla moje kamarádka, teda jeho oficiální partnerka. Jednoduše jsem ho přistihla s milenkou,“ popisuje Jana.

První, co chtěla udělat, bylo vše říci kamarádce. „Pak mě ale napadlo, jak ji to raní, takže jsem začala zvažovat variantu, že bych mlčela,“ říká Jana. Jenže jí to nepřišlo fér, navíc si nebyla jistá, zda se dokáže k Milanovi chovat jako dřív. „Nakonec jsem to kamarádce řekla, ale děsně jsem se bála její reakce. Samozřejmě tomu nechtěla věřit, myslela, že jsem se třeba spletla a podobně,“ vzpomíná Jana s tím, že nějakou dobu se kamarádka neozvala. Nakonec ale volala a děkovala, že jí Jana vše řekla. „Byla v šoku a bolelo ji to, takže neměla náladu s kýmkoli mluvit. Ale nakonec byla ráda, že se vše dozvěděla a já nedovolila, aby z ní Milan dělal blbce,“ dodává Jana.

Foto: Thinkstock

Ustojí vaše kamarádství pravda?Foto: Thinkstock

Dvě možnosti a obě nanic

Jsou jen dvě možnosti, jak se můžete zachovat, když zjistíte, že vaši kamarádku podvádí přítel. A obě varianty mají svá rizika:

  • Říci pravdu– kamarádka bude smutná, zhrzená, možná vám nebude věřit, bude mít tendence partnera omlouvat. Je také dost možné, že první várku naštvanosti schytáte vy, protože jste poslem špatných zpráv. Navíc pokud se přátelíte i s daným nevěrníkem, může vás obvinit z práskačství a donašečství. Prostě vážně nic moc.
  • Mlčet – v první chvíli je to pro vaši kamarádku asi nejjednodušší a nejméně bolestné řešení (prostě nebude nic vědět) a vy se nepostavíte do velmi nepříjemné role posla špatných zpráv. Ale z dlouhodobého hlediska je to opět velký risk. Většinou je jen otázkou času, kdy se nevěra provalí. Potom je pravděpodobnost, že se kamarádka dozví, že jste to věděla a nic neřekla, velmi vysoká – tahle bolestná situace se přetřásá sem a tam a většinou začnou vyplouvat na povrch různé další souvislosti. Logicky budete v tu chvíli za zrádkyni, která z ní nechala dělat pitomce. A to je opravdu zlé.

Přátelství bez upřímnosti za nic nestojí

Podle odborníků je ale varianta „mlčet“ o dost horší. „Je pravda, že když kamarádce velmi nepříjemnou skutečnost sdělíte, je velká pravděpodobnost, že bude nepříjemná, rozladěná, smutná, klidně se může i stát, že se na vás naštve. Ale i to je dle mého názoru přátelství. Pokud mi je někdo skutečně blízký a na vztahu s ním mi záleží, tak k tomu patří, že jsem ochoten jít do rizika, že když mu něco povím, nebude to zrovna příjemné,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Vztah, kde si vzájemně říkáte jen pozitivní a hezké věci, totiž není opravdový. Skutečná blízkost vzniká jinak. „Vzniká tam, kde jsou lidé ochotni jít do konfliktu, říct svůj skutečný názor a třeba se i konstruktivně pohádat,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:S kamarádkami je to těžké. Co třeba takové Kamarádství s krasavicí? Utrpení!.

Když se kamarádka naštve…

Jak už bylo řečeno, nečekejte, že vás bude kamarádka za sdělení té nepříjemné novinky objímat a děkovat vám. Bude nešťastná a nejspíš i pořádně naštvaná! A dost možná se vám nějakou dobu neozve, ale berte to jako jakousi zkoušku toho, jak je vaše přátelství silné. Jsou dvě možnosti, jak to vše může dopadnout:

  • Kamarádka se odmlčí, ale po čase se (stejně jako Janě z našeho píběhu) zase ozve – znamená to, že jí na vás záleží, a jen jednoduše potřebovala nějaký čas na zpracování té nepříjemné zprávy. Dopřejte jí ten čas a rozhodně jí nevyčítejte, že se dlouho neozvala. Měla to teď těžké a potřebuje vaši pomoc a podporu.
  • Kamarádka se už neozve – pokud s vámi přestala úplně mluvit, je k zamyšlení, jak moc dobrá kamarádka to je. Přes veškerou bolest a zklamání jí totiž mělo dojít, že přestože se vše dozvěděla od vás, vy za nevěru jejího partnera nemůžete.

Tip redakce:Ne všechny kamarádky jsou takové, jak se tváří. Občas je potřeba si dát pozor, přesvědčíte se o tom v článku Šok: Kamarádka mi přebrala chlapa těsně před svatbou.

Podle Kataríny Lomské Filasové by skutečná kamarádka naopak měla ocenit odvahu, se kterou jste se k problému postavila. A že kdybyste mlčela, bylo by nejspíš vše ještě horší. „Pokud váháte, zda promluvit, či mlčet, zkuste se vžít do role podváděné kamarádky. Jednoho dne se dozvíte, že vás podváděl partner a zároveň zjistíte, že vaše kamarádka to věděla a jen tomu přihlížela. Nebudete mít nakonec větší vztek na ni? Já bych to brala jako obrovskou zradu důvěry a kdo ví, zda by se podařilo ji kdy obnovit,“ zakončuje Katarína Lomská Filasová.

Jednoduše řečeno: Ať už stojíte v kamarádství před jakýmkoli dilematem, pamatujte, že nejdůležitější je upřímnost a férové chování. Totéž přece očekáváte od svých přátel i vy.

Řešily jste někdy něco podobného? Našly jste odvahu promluvit, nebo jste raději mlčely?

Reklama

Načítám