Hlavní obsah

Kerry: Porodila syna, i když věděla, že bude postižený

Foto: archiv

Když Kerry zjistila, že dítě není mrtvé, neváhala ani chvíliFoto: archiv

Reklama

„Vaše dítě má poškozený mozek, ukončete těhotenství.“ Tuhle větu si od lékařů vyslechla Britka Kerry Holmes, když byla v šestém měsíci. Ale vzdát se svého dítěte odmítla. A tak přivedla na svět chlapečka, který šel letos poprvé do školy. On i jeho maminka se poprali se spoustou postižení, ale v tom zásadním se lékaři naštěstí mýlili!

Článek

Příběh Britky Kerry Holmes zveřejnil britský magazín Daily Mail. Vše začalo, když bylo Kerry jednadvacet let. Učila se kadeřnicí a se svým o dva roky starším přítelem Nathanem randila tři roky. Měli se rádi, ale dítě neplánovali. Přesto, když zjistili, že je Kerry těhotná, radovali se. To ještě netušili, jak perné chvilky si pro ně osud připravil…

Maminko, jděte na potrat

Ve dvacátém týdnu těhotenství šla Kerry na ultrazvukové vyšetření. Ani ve snu ji nenapadlo, že by mohlo být něco v nepořádku. „Lékařka mě vyšetřovala a pak se mi podívala do očí a řekla: ,Je mi to líto, ale vaše dítě má poškozený mozek',“ popisuje Kerry. Ta už si pak jen matně vybavuje, jak doktorka vše vysvětlovala jejímu příteli. „Zaslechla jsem slovo hydrocefalus a informaci o tom, že náš chlapeček má v mozkových výdutích 12 mililitrů tekutiny, přičemž by jí tam neměl mít víc jak devět mililitrů,“ vybavuje si Kerry.

Zdrcující verdikt ale přišel o pár týdnů později. „Byla jsem v šestém měsíci, když se objem tekutiny v mozku mého syna výrazně zvýšil. Lékaři mi řekli, že poškození je vysoké a měla bych těhotenství přerušit,“ vypráví Kerry, která se ale odmítala tak lehce vzdát. Šla na magnetickou rezonanci, která měla definitivně potvrdit, zda je mozek nenarozeného miminka mrtvý. Jenže lékaři jistou mozkovou činnost zaznamenali! „V tu chvíli jsem věděla, že se svého dítěte nemohu jen tak zbavit,“ dodává Kerry.

Foto: archiv

Kerry svému synovi obětovala všeFoto: archiv

Tip redakce:Před podobně těžkým rozhodnutím stála i Jarka: Měla obětovat jedno dvojče!.

Morgane, vítej na světě

Jen díky neutuchajícímu optimismu a síle své maminky přišel malý Morgan 7. února 2007 na svět. Veškeré obavy se týkaly toho, jak moc bude mít poškozený mozek. To, co ale přišlo, nikdo nečekal! „Jakmile jsem porodila, dítě lékaři odnesli a já jen z dálky slyšela svého přítele, jak se ptá, co má náš syn s uchem, proč je tak malinkaté,“ vybavuje si Kerry. Jenže Morganovo ucho nebylo malé, bylo nevyvinuté, jednoduše chybělo!

„Pak mi Morgana dali na hruď, já se podívala do jeho malinkaté tvářičky a zjistila, že nemá jedno oko,“ pokračuje Kerry. Po několika dnech se novopečení rodiče dozvěděli, že jejich syn trpí velmi vzácným Goldenharovým syndromem. „S největší pravděpodobností to prý způsobilo krvácení v raném těhotenství. To zapříčinilo, že se jedna strana synovy tváře přestala vyvíjet,“ vysvětluje Kerry.

Proč naše dítě nedýchá?!

Jako by toho ale nebylo málo, ani po odchodu z porodnice nečekaly rodinu lepší chvilky. Po pár týdnech totiž Morgan opět skončil v nemocnici. Nedokázal bojovat s plicní infekcí, přestal dýchat a postihla ho srdeční zástava. Nakonec se chlapec musel podrobit operaci, při níž mu byla provedena tracheotomie. „Jeho dýchací cesty byly zkroucené a tohle byla jediná možnost,“ popisuje Kerry. Ovšem i tak dávali doktoři Morganovi jen pětiprocentní šanci, že se dožije rána!

„Šla jsem se na Morgana podívat, všude měl hadičky a trubičky. Nathan z toho všeho stresu onemocněl a já tam byla sama. Tehdy jsem vyplakala snad všechny své slzy,“ vypráví Kerry.

Morgan to zvládl, rodiče dopadli hůř

Chlapeček ale noc přežil a poté, co se jeho rodiče naučili vyměňovat trubičku v krku, díky níž mohl dýchat, mohl domů. Sílil a jeho stav byl čím dál lepší, takže i nad plicní infekcí vyhrál. Ovšem pro jeho rodiče toho bylo moc, jejich vztah tu šestiměsíční zátěž nevydržel. Kerry a Nathan se rozešli. „Se vším, co se kolem Morgana dělo, jsme se my dva od sebe vzdalovali. Náš vztah jednoduše nemohl unést to napětí z toho, co jsme prožili, prožívali a co ještě budeme muset prožít. Navíc Morgan byl moje naprostá priorita, veškerou moji energii spotřeboval on, na nikoho jiného jsem neměla čas,“ vysvětluje Kerry.

Ach jak moc se lékaři mýlili!

Morganův stav se natolik zlepšil, že se minulý rok dokonce podrobil dvěma důležitým operacím. Díky jedné mu lékaři zvětšili kost v čelisti, což mu usnadnilo mluvení a také se mu lépe jí. Během druhé operace se Morgan dočkal nového očního důlku. V příštích několika letech mu lékaři ještě hodlají nahradit chybějící ucho, vyřešit abnormalitu jeho žebra a nutná bude možná i operace páteře a také odstranění tracheotomie.

Zároveň s tím jeho maminka vyhrála i nad zdravotníky, kteří chtěli, aby Morgan nenastoupil do normální školy, ale do školy zvláštní. „Věděla jsem, že jakmile Morgan začne chodit do zvláštní školy, nikdy nebude mít šanci využít svůj potenciál. Proto jsem jasně řekla, že budu chodit od jedné školy ke druhé, dokud nenajdu jednu, která ho přijme,“ trvala si na svém Kerry (ve Velké Británii chodí děti do základní školy už od pěti let, pozn. aut.), která má nyní nového přítele Luka a čeká s ním druhé dítě.

Naštěstí ale nebylo zas tak těžké sehnat školu, která by Morgana přijala. I přes špatné prognózy lékařů je totiž Morganův mozek v naprostém pořádku. „Lékaři říkali, že bude mentálně postižený, ale víc splést se nemohli. Jeho mentální vývoj je naprosto v pořádku. Má fyzická postižení, ale jinak je to velmi bystrý chlapec. Je tak moc chytrý a tak zvídavý,“ vypráví nadšeně Kerry, která je přesvědčená, že i přes nepřízeň osudu dokáže její syn cokoli, co si bude přát.

Tip redakce:Příběh podobně odvážné maminky si můžete přečíst v článku Neobyčejný příběh statečné matky: Na moje dítě křičí zrůdo!.

Také obdivujete odhodlanost Kerry?

Reklama

Související témata:

Načítám