Hlavní obsah

Líbejte se! Díky pořádnému polibku omládnete, zhubnete i zaženete bolest hlavy

Foto: Kate-Kultsevych, shutterstock.com

Líbání je zdravé. Víte proč?Foto: Kate-Kultsevych, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyk líbat se pod rozkvetlou třešní, se pomalu blíží. Ale proč čekat až na prvního máje? S polibky začněte teď hned. Jaké benefity získáte? Zdravotní, psychické, mentální i sexuální!

Článek

Přední český sexuolog Zlatko Pastor říká, že líbání patří mezi nejpříjemnější zážitky. „Rty a jazyk obsahují velké množství nervových zakončení, proto je nám tato činnost tak příjemná. V módě jsou vášnivé polibky, tradičně označovány jako francouzské,“ popisuje odborník s tím, že ústa můžete použít i jako vysavač, sajete, cucáte, foukáte a lížete vše, co je vám nebo partnerovi příjemné. Doopravdy to děláte i v dlouhodobém vztahu?

Když ne, o hodně přicházíte. Líbání aktivně zvyšuje intimitu, což potvrdila studie odborného lékařského žurnálu Medical Hypotheses, zlepšuje sexuální život a pomáhá cítit se příjemně. A kdyby jenom to! Tohle je deset důkazů sestavených americkou partnerskou a sexuální poradkyní Emily Morse, které potvrzují, že líbání je tou nejlepší aktivitou ze všech.

1. Snižuje krevní tlak

Opravdu velký polibek rozšiřuje cévy, které zásobí krví všechny orgány. Zaleje vás příjemné teplo. Ale taky dojde ke snížení krevního tlaku.

2. Mírní stres

„Když máte jeden z těch svých vypjatých dnů, přitulte se ke svému partnerovi a ukradněte mu pár polibků. Věda totiž dokazuje, že líbání snižuje hladiny kortizolu, tedy stresového hormonu,“ popisuje odbornice na svém blogu. Mimochodem, nadměrné vyplavování kortizolu způsobuje téměř všechny civilizační problémy – od obezity, oslabení imunity, deprese, vředů a pálení žáhy, až po srdečně-cévní problémy, impotenci, potraty a neplodnost.

Foto: Ann_Haritonenko, shutterstock.com

Hubičky sbližujíFoto: Ann_Haritonenko, shutterstock.com

3. Čistí ústa

Během polibku ústa vyprodukují sliny, které odplaví částečky jídla a nahromaděný plak. Podle některých teorií tak delší líbání znamená více péče pro zuby, dásně i ústní dutinu. „Navíc, někteří experti říkají, že minerály ve slinách mohou posílit vaši sklovinu, čímž se dá předejít vzniku zubního kazu,“ podotýká Emily Morse.

4. Zlepšuje náladu

Líbání způsobuje euforii, během které dochází k vyplavování tak zvaných šťastných hormonů a chemických látek, jako jsou oxytocin, endorfin či dopamin. Vše, co musíte udělat, je líbat se minimálně 20 sekund. A v rámci partnerské terapie pár minut po dobu šesti týdnů…

5. Spaluje kalorie

I když polibky fyzickou aktivitu nenahradí, každou minutou strávenou líbáním se zbavíte něco mezi dvěma až šesti kaloriemi. Podle svého výkonu tak můžete za hodinu aktivity spálit banán nebo skleničku vína.

6. Posiluje imunitu

Výměna slin je podle mnohých nehygienická. „Jedná se o miliony drobných bakterií, ale asi 20 procent z nich jsou jedinečné a dobré. Vniknutí cizích návštěvníků do vašich úst způsobí, že organismus začne produkovat protilátky. Je to něco jako vakcína, akorát bez jehel, lékařského teroru a laboratorních testů,“ dál říká Emily Morse.

Foto: Sotnikov_Mikhail, shutterstock.com

Líbat by se měli především ti, kteří žijí v dlouhodobém vztahu…Foto: Sotnikov_Mikhail, shutterstock.com

7. Omlazuje

Při francouzském polibku s použitím jazyka se aktivuje celkem 29 svalů kolem tváře a čelisti. To podle vědy zvyšuje krevní oběh v obličeji, což pomáhá vyhlazovat pokožku. Tak budiž, protestovat určitě nikdo nebude…

8. Zahání bolesti hlavy

Během polibků tělo uvolní i malé množství adrenalinu, což v kombinaci s rozšířením krevních cév snižuje nebo rovnou odstraňuje pocity napětí a bolesti.

9. Snižuje alergické reakce

„Podle jedné japonské studie prý 30 minut líbání snižuje příznak alergických reakcí a senné rýmy,“ ještě vyjmenovává odbornice s tím, že výtok z nosu a svědění očí se dá zahnat i jinak než pilulkami.

10. Zahajuje předehru

Jeden polibek, a druhý, třetí… Krev v žilách – na těch správných místech. Účinná forma předehry, nebo snad ne?

A jak často se líbáte právě vy?

Reklama

Načítám