Hlavní obsah

Koblihové mističky plněné jablky a skořicí. Voní i chutnají božsky!

Foto: Eva Malúšová

Připravte si originální podzimní dezert podle blogerky TerezyFoto: Eva Malúšová

Reklama

Rádi si smlsnete na originálním dezertu, ale nechce se vám shánět žádné složité ingredience? Zkuste křupavé skořicové mističky s karamelizovanými jablíčky a šlehačkou. Báječně voní a ještě lépe chutnají!

Článek

I poslední ze sladkých receptů od holek z blogu Sugartown se nese v podzimním duchu – Terka vám dnes ukáže, jak na skořicové churro mističky s jablečnou náplní. Churros jsou španělské kobližky, které dostanete v různých tvarech a obměnách, a Tereza z nich vytvořila vtipné nádobky, takže je tenhle dezert kompletně jedlý!

A pokud jste některý z článků propásli, můžete to ihned napravit: holky pro vás už pekly dýňový dort s fíkovým krémem, kaštanový koláč s karamelem a čokoládou a perníkový dort s tvarohem a švestkami, tak si trochu oslaďte podzim!

Churro mističky s jablečnou náplní

Na 4 porce potřebujete: 150 g hladké mouky, 30 g másla, 1 lžičku cukru krupice, 190 ml vody, sůl, 2 vejce, slunečnicový olej na smažení. Na obalení:150 g cukru krupice, 2 lžičky mleté skořice. Na náplň: 3–4 větší jablka, 60 g másla, 50 g cukru krupice, 1 smetanu ke šlehání

Foto: Eva Malúšová

Na tomhle dezertu je sympatické i to, že suroviny máte dost možná už všechny domaFoto: Eva Malúšová

Postup: V hlubším rendlíku smíchejte mouku, máslo, lžičku cukru, špetku soli a vodu a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Ještě pár minut v míchání pokračujte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Sundejte z plotny a počkejte, až bude mít těsto takovou teplotu, že na něm udržíte prst. Přidejte vejce a elektrickým mixérem rozmixujte.

Foto: Eva Malúšová

Těsto je podobné odpalovanémuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Terčin trik: pomocí zdobicího sáčku vytvořte mističky na otočeném plechu na muffinyFoto: Eva Malúšová

Do cukrářského sáčku s hvězdicovou zdobicí špičkou naplňte těsto, plech na muffiny otočte dnem vzhůru, 4 košíčky potřete olejem a těsto na ně „natočte“ odspoda nahoru tak, abyste je celé pokryli a vytvořili tak mističku. Dejte asi na 2 hodiny zatuhnout do mrazáku, poté mističky opatrně sundejte a v užším malém hrnci rozehřejte tolik oleje, aby byly zcela ponořené. Připravte si skořicový cukr (ze 150 g cukru a 2 lžiček skořice) a mističky po jedné smažte asi 3 minuty dozlatova, nechte chvíli okapat na papírové utěrce a poté obalte v připraveném skořicovém cukru.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se těsto chladí, si na troše cukru a másla poduste jablkaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pomocí kuchyňského nože pak mističky opatrně sundejteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A smažte celé ponořené asi 3 minuty dozlatova. Na papírové utěrce nechte odstát přebytečný tuk a obalte ve skořicovém cukruFoto: Eva Malúšová

Mezitím, co je těsto v mrazáku, oloupejte jablka a nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte cukr, a když začne karamelizovat, přidejte máslo a nakrájená jablka a pod pokličkou duste, dokud nejsou měkká. Mističky pak naplňte dušenými jablky, doplňte ušlehanou smetanou a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Mističky naplňte jablky a ušlehanou smetanouFoto: Eva Malúšová

Tip: Skořice parádně doplní nejen jablka, ale i hrušky (zkuste hrušková povidla z trouby nebo křehký hruškový koláč s krémem), švestky (hned tři tipy najdete v článku Ty nejlepší švestkové dezerty. S mákem, skořicí a vločkami!) či mrkev (třeba v celozrnných mrkvových muffinech).

Foto: Eva Malúšová

Zvenku křupavé a uvnitř vláčné koblihové mističky voní po skořici a zkaramelizovaných jablíčkáchFoto: Eva Malúšová

Ochutnali jste na dovolené originální churros nebo jiný dezert?

Reklama

Načítám