Hlavní obsah

Co upéct o víkendu? Křehký koláč s čokoládou, kaštany a slaným karamelem

Foto: Eva Malúšová

Před podáváním už jen dozdobte ušlehanou smetanou a poprašte kakaemFoto: Eva Malúšová

Reklama

Křehké kakaové těsto, karamel, jemná kaštanovo-čokoládová náplň a kopec nadýchané šlehačky, umíte si vůbec představit lepší kombinaci? Upečte si s námi tento dokonalý podzimní koláč krok za krokem!

Článek

Martina z blogu Sugartown je ve svém okolí vyhlášena svými sladkými výtvory (o tom, jak moc vážně cukrařinu bere, vypovídá i to, že si pekla dort na vlastní svatbu!) a pro čtenáře ProŽen připravila společně s kamarádkou Terezou sérii sladkého pečení. Po krásném dýňovém dortu s fíkovým krémem pokračujeme na podzimní vlně, a těšit se můžete na křehounký kakaový koláč plný slaného karamelu (kdo jednou ochutnal, tak ví) a kaštanovo-čokoládové náplně.

Kaštanovo-čokoládový koláč se slaným karamelem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 10 g holandského kakaa, 100 g krupicového cukru, sůl, 125 g másla, 1 vejce, fazole na pečení. Na karamel: 150 g krupicového cukru, 120 g smetany ke šlehání, 30 g másla, 1,5 lžičky mořské soli. Na náplň: 300 g hořké čokolády, 250 g mascarpone (o pokojové teplotě), 250 ml smetany ke šlehání, 400 g kaštanového pyré (o pokojové teplotě), 1 lžíci rumu, moučkový cukr, 180 ml smetany ke šlehání na ozdobu, holandské kakao na poprášení

Foto: Eva Malúšová

Smetana, kaštanové pyré, čokoláda... poctivé ingredience zaručí dokonale vyváženou chuť koláčeFoto: Eva Malúšová

Postup: Mouku, kakao, cukr a špetku soli společně promixujte, přidejte vychlazené máslo a znovu několika pulzy mixéru promíchejte tak, aby vznikla „drobenka“. Přidejte vejce, opět krátce promíchejte a těsto vyklopte na pracovní plochu, rychle prohněťte rukama, zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu odležet v lednici.

Na pracovní ploše poprášené moukou nebo kakaem pak těsto vyválejte na plát silný 3–4 milimetry. Pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy (nejlépe s volným dnem). Upravte okraje a případné trhlinky zalepte zbytky těsta, které jste z okraje odkrojili. Dno propíchejte vidličkou a formu vložte na 30 minut do lednice nebo lépe do mrazáku.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se koláč peče, si připravte karamel. Martina do něj přidává sůl, která mu dodá příjemný šmrncFoto: Eva Malúšová

Mezitím si připravte slaný karamel: do hrnce či pánve se silným dnem nasypte cukr a na střední výkon ho nechte karamelizovat. Karamel rozhodně nemíchejte, nechte ho karamelizovat samovolně, stačí jen sem tam hrncem či pánví zakroužit. V rendlíku zahřejte smetanu a máslo s mořskou solí. Když je cukr zkaramelizovaný, zalejte ho horkou směsí smetany a másla. Pokud karamel na dně ztuhne, nechte ho na plotně ve smetaně rozpustit (teď už míchat můžete). Nechte lehce zchladnout.

Foto: Eva Malúšová

Čokoládový krém pak po částech zamíchejte ke kaštanům s mascarponeFoto: Eva Malúšová

Troubu rozehřejte na 180 °C, vychlazený korpus přikryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a takto pečte 10–15 minut. Poté zátěž odstraňte a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Nechte 15 minut vychladnout, na korpus nalejte karamel a dejte na 30 minut vychladit.

Kaštanové pyré prošlehejte s rumem. Mascarpone také prošlehejte a přidejte k pyré. Do jiné misky rozlámejte čokoládu, smetanu zahřejte, nalejte ji na ni a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládovou směs po troškách přidávejte ke kaštanové a postupně zapracovávejte stěrkou, až vznikne hladký krém. Podle chuti můžete dosladit moučkovým cukrem. Pomocí stěrky rozetřete kaštanovo-čokoládovou směs na karamel a dejte alespoň na 1 hodinu vychladit. Nejlepší ovšem bude až druhý den, ale to se vám pravděpodobně nepodaří vydržet. Před podáváním ozdobte koláč vyšlehanou smetanou a poprašte kakaem.

Přiznejte se, už jste propadli kouzlu slaného karamelu, nebo podobným záležitostem neholdujete?

Reklama

Načítám