Hlavní obsah

Zápach v kuchyni? Správná digestoř pomůže!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U digestoří sledujte výkon a hlučnostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zvlášť v současné době, kdy jsou propojené kuchyně a obývací pokoje, je zápach z vaření problém. Bramboráky od oběda se nikomu u večerního filmu čichat nechtějí. Je tu ale řešení - digestoř!

Článek

Digestoře neboli odsavače par se dnes vyrábějí v mnoha designech a z mnoha materiálů, proto už nebývají schované, ale mohou se stát dominantou kuchyně. Přesto vybírat bychom měli nejen podle vzhledu – důležitý je hlavně výkon a také hlučnost.

Pozor na obývák

Výkon digestoře se dá snadno vypočítat. Základní pravidlo říká, že odsavač par by měl za hodinu vyměnit vzduch v místnosti asi desetkrát. Takže musíme vypočítat objem místnosti a tu vynásobit desetkrát. Ovšem, pozor! Pokud jsme si propojili obývák s kuchyní, počítáme objem obou místností. Jinak se nám vzduch nebude dostatečně měnit a zápach jen tak nezmizí.

Druhou vlastností, kterou bychom měli sledovat, je hlučnost. Čísla nám toho asi moc neřeknou, a tak bychom měli v kuchyňském studiu požádat, ať nám přístroj zapnou. A přitom je dobré dávat pozor, na jaký stupeň běží. Při prvním je neslyšný skoro každý odsavač, ale také moc nefunguje. Proto bychom měli hluk zkoušet při provozu na ten nejvyšší stupeň.

Foto: archiv firem

Kombinovaná, komínová a vestavná digestořFoto: archiv firem

Recirkulační raději nebrat

Digestoře se podle své funkčnosti dělí na dva typy: odtahové a recirkulační. Ty první odvádějí vzduch a také vlhkost potrubím z bytu ven. U těch druhých vzduch prochází uhlíkovými filtry, které ho zbaví zápachů, par a pak se opět čistý vrací do místnosti, které zápach zachytí. Žádné potrubí tady není třeba. I když se druhá varianta zdá na první pohled lepší, není tomu tak. Nejenže se zápach může postupně z filtrů uvolňovat, také vůbec neřeší zvýšenou vlhkost vzduchu.

Navíc o filtr je třeba se starat. Ačkoli doporučení říká, že by se měl tukový filtr čistit jednou za rok, vše záleží na konkrétní situaci každé domácnosti – jak často a co vaří. Přesto podceňovat výměnu filtrů se nevyplácí. Filtr přesycený tukem a umístěný nad plynovým sporákem se může, jak už se také stalo, vznítit a digestoř shořet.

Reklama

Související témata:

Načítám