Hlavní obsah

Kouzelné nátěry: Zbaví vás plísní!

Foto: Thinkstock

Speciální nátěry pomáhají našemu zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvám se připisují různé účinky – zlepšují náladu, povzbuzují chuť k jídlu, uklidňují. Ale víte, že dokážou i zbavit vzduch škodlivých látek anebo z něj odstraňují nebezpečný cigaretový kouř? Je to jednoduché a snadné řešení, jak doma pomoci alergikům, astmatikům nebo si zpříjemnit život s kuřáky.

Článek

Na první pohled stěny vypadají jako každé jiné. Na výběr máte až patnáct stovek barevných odstínů, rozhodnout se můžete mezi lesklým i matným povrchem. Kouzlo těchto nátěrů se však skrývá uvnitř – ionty stříbra, fungicidní či jiné speciální látky jim dodávají takové vlastnosti, že zbaví vzduch v místnosti mnoha škodlivin. Nebo s nimi vytvoříte magnetickou stěnu, která nahradí tabuli. Záleží, co oceníte více.

Bakterie u vás nepřežijí

Novinkou mezi speciálními nátěry je barva obsahující ionty stříbra, která dokáže v místnosti zničit až sto padesát druhů škodlivých bakterií včetně E. coli nebo zlatého stafylokoka. Stříbrné ionty obsažené v nátěrech vytvářejí na stěně ochranný film, který ničí jak bakterie žijící na stěně, tak ty nové přicházející ze vzduchu. A to neustále. „Na rozdíl od většiny běžných antibakteriálních nátěrů, kde jako ničitel působí chemikálie, které se z povrchu postupně ztrácejí, stříbrné ionty na zdech zůstávají po celou dobu životnosti nátěru a nevadí jim ani třeba otírání prachovkou nebo stírání vlhkým hadrem,“ říká Silvia Dyrcová zastupující značku Johnstone´s.

Jde přitom o barvy vodouředitelné, které se prodávají v základní bílé barvě, ale lze je libovolně tónovat, takže si můžete vybrat z několika stovek odstínů. Pětikilové balení, které vystačí na 60 metrů čtverečních, stojí 700 korun.

Zmizí zápach z kouře i formaldehydy

Ve spolupráci s Ústavem anorganické chemie Akademie věd ČR zase vznikla česká detoxikační barva, která ničí škodliviny, jako jsou zápach nebo dehet, tedy látky běžně vznikající při kouření v místnosti, ale třeba i plísně nebo formaldehydy kdysi používané na výrobu nábytku. Dokáže to díky speciálnímu systému silikonových pojiv a organických a anorganických polymerů. Pod tím si sice málokdo představí něco konkrétního, ale důležité je, že barva funguje pouze při světle. To může být jak sluneční, tak umělé. Díky němu dochází na povrchu stěn k fotokatalýze, což je opačný proces než fotosyntéza. Při ní se rozkládají škodliviny na zcela neškodnou vodu a oxid uhličitý, které se běžně vyskytují ve vzduchu.

Určitou nevýhodou, která nijak neovlivňuje účinnosti, ale může vadit, je malá škála barev. Kromě bílé máte na výběr jen šest dalších – zelenou, okrovou, žlutou, šedou, modrou a fialovou. Kilogramová plechovka barvy, ze které vymalujete čtyři až pět metrů čtverečních, stojí 200 korun.

Foto: Johnstone´s

Antibakteriální nátěry se dají otírat vlhkým hadremFoto: Johnstone´s

Stop plísním

Mnozí sice mohou argumentovat, že vytvářet doma stoprocentně čisté prostředí není zdravé, protože pak se organismus dětí i dospělých nedokáže bránit nástrahám venkovního prostředí, jsou však případy, kdy je boj s nežádoucími látkami nutný. Do této skupiny patří plísně. Kromě toho, že poškozují byt a jeho zařízení, mohou také ohrozit zdraví člověka. Do ovzduší uvolňované spory totiž snadno vyvolají alergii, která se nejčastěji projevuje jako astma nebo alergická rýma, navíc poškozují sliznice dýchacích cest, dráždí oči, způsobují bolesti hlavy a podráždění pokožky. I na ně existují speciální nátěry.

„Před malováním je ale třeba odstranit příčiny plísně, tedy většinou stačí začít pořádně větrat, a po ošetření speciálními prostředky namokro oškrabat plíseň ze zdí. Pak teprve můžete nanášet speciální protiplísňový nátěr, zpravidla ve dvou vrstvách,“ popisuje Radek Cita z Primalexu. Fungicidní látky v nátěru účinkují zpravidla několik měsíců, což spolu s odstraněním příčin na vyhubení plísní stačí. Z balení jeden litr, které přijde na 140 korun, dvakrát ošetříte zhruba čtyři metry čtvereční. I zde máte možnost obarvit si základní bílou barvu na stovky odstínů.

Pokud plánujete malování, zamyslete se nad tím, zda barva u vás doma nemůže pomoci více než jen tím, že byt bude vonět novotou a vypadat krásně!

Reklama

Související témata:

Načítám