Hlavní obsah

Kůže - luxus pro každého

Foto: Natuzzi

Bílá kůže je velmi efektníFoto: Natuzzi

Reklama

Látkový, nebo kožený potah? Toto dilema řeší snad každý, kdo si kupuje novou sedací soupravu. Do hry potom vstupují hlavně pocity, celkový styl interiéru a také cena. I když ta v posledních letech hodně klesá. Tak proč si doma nedopřát trochu toho luxusu?

Článek

Pro ty nerozhodnuté přinášíme pět důvodů, které hovoří ve prospěch koženého nábytku:

  • dlouhá životnost
  • v létě chladí, v zimě hřeje
  • jednodušší údržba než u textilních výrobků
  • nepřeberné množství typů a barev
  • jednoduchá kombinovatelnost s dalším nábytkem

Dvacet kroků k dokonalosti

Než vznikne z kůže materiál vhodný na potah pohovky či křesla, projde zhruba dvaceti výrobními procesy. Nejen délka a kvalita výrobního procesu, ale také typ a původ kůže rozhodují o tom, kolik za jednotlivý kus zaplatíme. Přitom rozdíly mohou být až v řádu desetitisíců.

Foto: Decoland

Červená sedačka se stane dominantou interiéruFoto: Decoland

Při výrobě nábytku se používá především hovězí kůže, vhodná je i telecí či buvolí. Nikoli typ kůže, ale výrobní proces potom určuje, jakou životnost bude materiál mít a také jak bude vypadat. Podle povrchového ošetření totiž dělíme nábytek na dvě základní skupiny - impregnovaný a naturální. V domácnostech se více používá první typ.

Děti a zvířata vítány!

Kožený nábytek opatřený několika vrstvami impregnace nabízí všechny vlastnosti, které od něj očekáváme - tedy kromě krásy také dlouhou životnost a jednoduchou údržbu. Ochranné vrstvy, kterými je ošetřen, sice nejsou na první pohled ani dotyk patrné, ale dokážou zpomalovat stárnutí kůže a chrání ji před nečistotami, poničením, zabraňují okamžitému vsáknutí tekutin a podobně. Z kůže tak vzniká nábytek ideální do každé rodiny s dětmi, domácí zvířata nevyjímaje.

Platí, že čím více ochranných vrstev nábytek má, tím je povrch odolnější a výrobek samozřejmě dražší. Setkat se dokonce můžeme i s označením „vhodný pro alergiky". Několik impregnací totiž dokáže zabránit tomu, aby se prach a další nečistoty dostaly dovnitř do čalounění.

Ovšem pozor - všeho moc škodí. A to platí i o počtu impregnačních vrstev. Nábytek, který jich má hodně, je sice velmi odolný, ale také nemusí být tak příjemný na dotek a hlavně ztrácí prodyšnost.

Druhý typ koženého nábytku - naturální - je bez jakékoli povrchové úpravy. Přesto to neškodí. Používáním se na povrchu vytvoří ochranný povlak, který nábytek chrání, a také patina. Ta dodává křeslům a pohovkám na kráse a originalitě a právě kvůli ní si majitelé tento typ nábytku pořizují.

Foto: Alax.cz

Kožené nemusejí být jen sedačky, ale i židleFoto: Alax.cz

Naturální nábytek si od nás žádá opatrnost a jemné zacházení. Kdo přemýšlí, kam ho tedy postavit, zde má několik vznešených tipů: jen si představme, jak v důchodu vysedáváme ve vlastní knihovně v ušáku z naturální kůže, vhodné jsou i do salonků nebo jako ozdoba do starožitných interiérů. Více než nábytkem se věci z naturální kůže stávají krásným doplňkem.

S péčí a láskou!

Pokud chceme, aby s námi kožený nábytek došel až do důchodu, musíme mu věnovat patřičnou péči. Přitom nejlepší je řídit se vlastními pocity, neboť „nábytková" a lidská kůže toho mají mnoho společného.

Sedačce také nesvědčí přímé slunce a horko. Máme-li obývák otočený na jih či západ, je nutné ji chránit před sluncem. Třeba tak, že zatáhneme závěsy nebo stáhneme žaluzie.

Podobně kůži nesvědčí horko. Nábytek by tak neměl stát nejen u krbu, ale i u obyčejného radiátoru. Doporučuje se minimální odstup 30 centimetrů.

Pokud se těchto nebezpečí vyvarujeme a budeme koženému nábytku věnovat aspoň minimální doporučenou péči, vydrží klidně deset i dvacet let.

Co diktuje paní móda?

K oblibě koženého nábytku v posledních deseti či dvaceti letech přispívá nejen snižující se cena, ale především mnohem širší škála barev i výrobků.

Foto: Home Style

Sedačka, kterou snadno proměníte v postelFoto: Home Style

Kožený nábytek nemusí být pouze černý či tmavě hnědý, jak si mnozí myslí. Právě naopak. V posledních letech jsou žádané hlavně světlé odstíny - od bílé přes béžovou až po barvu připomínající kávu s mlékem.

Ovšem dopřát si můžeme i výrazné odstíny, třeba červenou nebo oranžovou. Záleží pouze na našich pocitech. I když světlý nábytek má ještě jedno plus navíc - oproti tomu tmavému je totiž vhodný i do malých místností, neboť nepůsobí tak mohutně výrazně.

Vítejte v koženém světě

Když se řekne kožený nábytek, většina z nás myslí na ten sedací - pohovky, křesla a židle. Ale z kůže si můžeme vlastně zařídit celý interiér. V obchodech totiž objevíme také jídelní stoly, židle, mísy, obaly na květináče, kůží se potahují například čela postelí nebo dvířka skříněk a knihoven.

Ovšem pozor, pokud bychom si chtěli doma vytvořit svůj malý kožený svět, může přijít velké zklamání za spoustu peněz. Kůže nejlépe vynikne jako doplněk jiných materiálů. Nemusí jít zrovna o tradiční dřevo, krásná je i kombinace s moderními a oblíbenými kovy či sklem.

Reklama

Související témata:

Načítám