Hlavní obsah

Měsíc s food blogery: Sladký závin jinak? Luxusní je s dýňovou náplní!

Foto: Eva Malúšová

Prozařte si podzim s Pavlínou z blogu Mlsná kočka a jejím dýňovým závinemFoto: Eva Malúšová

Reklama

V říjnu pro vás bude v rámci seriálu s food blogery vařit sympatická Pavlína, která je na podzimní vaření tím pravým průvodcem – těšte se na sezonní speciality, které odstartuje voňavým dýňovým závinem.

Článek

Pavlína z blogu Mlsná kočka se specializuje na pomalu vařená jídla, sezonní zeleninové recepty a všelijaká masa, která vám letošní podzim jistojistě projasní. Na říjen pro vás přichystala recepty plné dýní, hub, zvěřiny, které si jistě zamilujete. Začneme sladkým závinem z tvarohového těsta, který dostane tu správně podzimní náplň – z dýně, skořice a hřebíčku.

Dýňový závin

Na 2 záviny potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu

Na náplň:1 malou dýni hokkaidó, 4 lžíce strouhanky, 1 citron, 8 lžic pomerančového cukru (na ten potřebujete 1 pomeranč a 12 lžic cukru krystal), 4 lžičky mleté skořice, 14 hřebíčků, 1 vejce na potření těsta

Foto: Eva Malúšová

Na jednoduché tvarohové těsto a voňavou dýňovou náplň nepotřebujete žádné exotické surovinyFoto: Eva Malúšová

Postup: Mouku zpracujte rukama s kousky másla o pokojové teplotě a poté přidejte tvaroh. Vytvořte kompaktní, lehounce lepivé těsto, v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky. Zabalte ho do kuchyňské fólie a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se těsto chladí, si připravte náplňFoto: Eva Malúšová

Dýni oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a polovinu těsta rozválejte do tenka. Pomoci si můžete silikonovou podložkou, na které těsto snadno vyválíte i zabalíte. Na střední část vyváleného plátu nasypte polovinu strouhanky, tu poklaďte plátky dýně, pokapejte je citronovou šťávou a zasypte 4 lžícemi pomerančového cukru.

Foto: Eva Malúšová

Jedna malá dýně vám bohatě vystačí na dva závinyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Střední část těsta posypte strouhankou a plátky dýněFoto: Eva Malúšová

Ten si připravíte tak, že ostrouháte kůru z opravdu důkladně omytého pomeranče, do které postupně zamícháte 12 lžic cukru krystal (tedy vám čtyři lžíce zbudou). Rozprostřete na plech a nechte proschnout. Pomerančový cukr poté skladujte v uzavřené sklenici asi 1 měsíc.

Foto: Eva Malúšová

Dýni ochuťte citronovou šťávou, skořicí, čerstvě drceným hřebíčkem a pomerančovým cukremFoto: Eva Malúšová

Nakonec na dýni přidejte polovinu skořice a čerstvě roztlučeného hřebíčku. Závin opatrně uzavřete přeložením všech stran proti sobě. Povrch můžete ozdobit vykrájenými motivy ze zbytku těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Stejně postupujte s druhou částí těsta. Závin nejlépe chutná teplý a poprášený moučkovým cukrem.

Foto: Eva Malúšová

Při balení závinu je praktickým pomocníkem silikonová podložka, na které těsto vyválíte, zabalíte a můžete ho na ní rovnou i upéctFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Závin pečte asi 30 minut do lehce zlatovaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Upečený závin krásně voní a nejlépe chutná ještě teplý, poprášený moučkovým cukremFoto: Eva Malúšová

Tip: Receptů na podzimní zeleninu není nikdy dost, a proto jsme pro vás už psali článek Plněná zelenina na podzimní vlně: Zkuste papriky, dýně i patizon a Dýňové recepty? Tyhle 3 jste ještě nezkoušeli!.

Také jako my milujete podzimní vaření z dýně? A nasladko, nebo naslano?

Reklama

Načítám