Hlavní obsah

Tohle je 5 vět, které lidé žijící zdravě nikdy neřeknou!

Foto: _2M-media, shutterstock.com

Pro někoho je croissant delikatesa, pro jiné jen prázdná potravina, která tělu nic pořádného nedodáFoto: _2M-media, shutterstock.com

Reklama

Někdy se říká, že stačí změnit slova, a změní se tak celý váš život. Zdravě žijící lidé nemají pocit, že by strádali. Jejich životospráva jim přijde přirozená. Tyhle věty od nich proto neuslyšíte...

Článek

Chcete zhubnout, takže tři měsíce se zdravým jídlem a častým sportem vydržíte. Už se ale těšíte, až budete mít těch pár kilo dole, ať můžete zase všechno dělat „normálně“.

Přemýšlíte o svém hubnutí a formování těla takhle? Asi tušíte, že je to úplně špatně. Pro někoho je zdravý přístup ke svému tělu naprostá přirozenost, jiný se to musí naučit.

Když si ale zdravou životosprávu skutečně osvojíte, zjistíte, že se cítíte po všech stránkách asi tisíckrát lépe. A nikdo už od vás neuslyší tato slova...

1. „Začnu v pondělí“

Tolik opakovaná a přitom naprosto zbytečná věta, kterou vůbec nemá smysl říkat. „Pouze poukazuje na to, že danou změnu nemyslíte doopravdy, že ji pouze oddalujete. Když chcete začít hubnout, zdravě se stravovat, cvičit nebo třeba přestat kouřit – začněte prostě hned,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

2. „Musím držet dietu“

Diety už se nedrží. Těm odzvonilo minimálně už v přechozí dekádě, ne-li dříve. Dávno víte, že když budete pár týdnů na dietě, tak se zbavíte nějaké vody, minima tuku. Na váze vám ubude pět kilo, která ale budete mít zpátky ještě s přídavkem dřív, než se nadějete.

Funkční není dieta, ale kompletní změna životního stylu, která vám přinese mnohem víc než jen krásnou postavu.

Foto: _tmcphotos, shutterstock.com

Na diety zapomeňte. Ty vyšly z módy už hodně dávno. Hezčí tělo budete mít, když tomu přizpůsobíte svůj celkový životní stylFoto: _tmcphotos, shutterstock.com

3. „Na cvičení nemám čas“

Nedostatek času je asi ta úplně nejčastější výmluva ze všech. Skutečně si ale půlhodinku denně nenajdete? „Vše je o prioritách. I když doma máte čtyři malé děti, pracujete na plný úvazek a celá domácnost stojí a padá s vámi, lze čas poskládat tak, abyste pravidelnou sportovní aktivitu stíhali,“ uvádí poradkyně Věra Burešová.

Nezvládáte pravidelně zaběhnout do fitka? „Začněte cvičit klidně doma v obýváku podle výukových videí a uvidíte, že se vaše děti k vám přidají a budete z toho mít všichni skvělý zážitek,“ popisuje Věra Burešová.

4. „Ty hranolky mám zasloužené“

Kamarádka vás dokopala na hodinovou lekci zumby a vy jste vydržela až do konce. Takže si na večeři můžete dopřát něco hříšného…

To je úplná hloupost. Když opomineme, že porce hranolek s tatarkou má minimálně dvojnásobek energie, než jste spálily na zumbě, je tu ještě jedna věc. Lidé, kteří mají zdravý přístup k životu, skutečně nemají potřebu zajít si po cvičení do fast foodu.

Pokud dlouhodobě jíte čistou stravu, vaše chutě budou jiné. Uspokojí vás potraviny v jejich přirozené chuti a nebudete vyhledávat nic přesoleného, přeslazeného, plné chemie… Zkrátka vás to ani nenapadne.

Foto: Anna_Demjanenko, shutterstock.com

Milkshake a smažené hranolky jsou chuťově výrazné. Pokud se ale naučíte vnímat chuť potravin v jejich přirozeném stavu, nebudete mít na koktejl chemie ani pomyšleníFoto: Anna_Demjanenko, shutterstock.com

5. „Zdravá strava je pro mě drahá“

„Mohu vás ujistit, že zdravý životní styl, respektive strava, není rozhodně předražená,“ říká výživová odbornice Věra Burešová.

„Nemusíte hned běžet na farmářský trh a nakoupit vše v biokvalitě. V tom to není. V čem ale ano, že si naplánujete jídelníček na celý týden, nakoupíte si potřebné potraviny a potraviny typu pečivo, ovoce a zelenina dokoupíte v průběhu týdne. Uvidíte, že tento přístup vaši peněženku nezruinuje,“ popisuje dále poradkyně.

„V rámci zdravého životního stylu je vhodné jíst alespoň dvakrát týdně luštěniny, tofu, tempeh, bulgur, kuskus. Možná zjistíte, že je tento jídelníček mnohem levnější, než když se jí dvakrát denně maso,“ uzavírá Věra Burešová.

Cvičíte a jíte zdravě?

Reklama

Načítám