Hlavní obsah

Moje dítě pláče, protože se mu posmívají. Co teď?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zamlklé, do školy se mu nechce, vymýšlí důvody, proč tam nejít, ale pravý důvod vám říct nechce. Ale když začnete pátrat, zjistíte nepříjemnou pravdu: Vaše dítě se stalo terčem posměchu spolužáků! Co s tím?

Článek

Je moc malý, velký, tlustý, pihatý či nemá dostatečně trendy oblečení. Důvodů, proč se děti svým vrstevníkům posmívají, je celá řada. V podstatě stačí jakákoli jinakost. „Dětské posmívání vychází z potřeby dětí se neustále porovnávat a zjišťovat, kdo je v čem lepší a v čem horší. A pak mají potřebu to, v čem jsou lepší, zdůraznit. A toho nejrychleji a nejsnáze dosáhnou tím, že poníží toho druhého,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková.

Co s ním je?

To, že se s dítětem něco děje, rodiče většinou poznají. Pokud si ale nejste jistí, všímejte si následujících věcí, ty totiž značí, že vaši ratolest něco trápí:

  • Je nezvykle zamlklé – nemá žádné zážitky ze školy, o něž by se chtělo podělit. Nevypráví o kamarádech, o tom, co dělali, že by chtěli něco podniknout a podobně.
  • Je podrážděné – jakmile se zeptáte na školu, je ve střehu a podrážděně od tohoto tématu utíká. Může být i drzé a zlé ve snaze nebavit se o škole.
  • Snaží se ulít ze školy – vymýšlí si důvody, proč nemůže jít do školy. Jednou ho bolí v krku, podruhé hlava a potřetí břicho. Vy ale víte, že fyzický důvod, proč by nemohl do školy, neexistuje.
  • Chodí za školu – to už je hodně vážné! Pokud vám dítě cíleně lže a tvrdí, že bylo ve škole, ale přitom vy víte, že tam nedorazilo, je nejvyšší čas jednat!

Musíte dítě jemným a klidným způsobem donutit, aby řeklo pravdu. Musí se vám svěřit s tím, že se mu spolužáci posmívají, jinak nemáte šanci problém vyřešit.

Nejdřív se ptejte, potom jednejte

Neznamená to ale, že hned poběžíte do školy a ztropíte tam pořádnou scénu. Nebo si počkáte přímo na posměváčky, kterým to pěkně vytmavíte. Jednejte v klidu, vyplatí se to! Zjistěte, co přesně se děje a své ratolesti se zeptejte na následující:

  • Jak posměšky vypadají – dítě by mělo co nejkonkrétněji popsat, proč se mu děti posmívají, co mu říkají a jak často.
  • Kdo se ti posmívá – je rozdíl, zda se do něj naváží jeden spolužák, nebo celá třída, proto byste měli mít přehled i o tomhle.
  • V jakých situacích se mu posmívají – opět je důležité vědět, zda je to třeba jen při tělocviku, protože nepřeskočí kozu, nebo v podstatě pořád.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zajděte do školy, ale ve smířlivém duchu. Mluvte raději s učitelkou, než s provinilcemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Klidně zajděte i do školy, ale jednejte ve smířlivém duchu. „Je možné se zeptat třeba učitelky, zda si něčeho nevšimla. Jděte tam ale s tím, že nevíte přesně, co se děje a chcete to zjistit, abyste to společně mohli řešit. Ale postoj typu ,synovi se posmívají, tak to tedy ne, takhle to nenechám' bych rozhodně nedoporučovala,“ radí Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Až poté, co budete mít o všem jasno, můžete přikročit ke konkrétním opatřením. Většinou (pokud nejde opravdu o drsnou šikanu) nápravu zjednají rodiče posměváčků, které informuje učitelka. Ta navíc na vše dohlédne, a pokud je to zkušená pedagožka, dokáže to zvládnout. Pokud se ale vaše dítě stále trápí, možností je samozřejmě i jiná škola.

Vychovejte sebevědomé dítě

Ale pozor, je dost pravděpodobné, že i na nové škole budete po čase řešit něco obdobného. „Myslím, že to, koho si děti vyberou jako terč posměchu, není náhodné, ale ten, komu se posmívají, už má v sobě predispozice stát se tím, komu se posmívají. Celé to má kořeny v rodině a výchově,“ říká Anita Michajluková.

Většina dětí s přiměřeným sebevědomím se totiž dokáže běžnému posmívání vcelku bez problémů bránit a jejich vlažný přístup posměváčky nijak nemotivuje, takže nemají důvod pokračovat. Naopak děti, které mají nízké sebevědomí a neustále o sobě pochybují, jsou dokonalý cíl. Jak ale v dítěti vypěstovat dostatečné sebevědomí? Zkuste to takhle:

  • Jasně dítěti vysvětlete, že každý je jiný, každému jde něco jiného a nikdo neumí všechno.
  • Ukažte mu, v čem je jedinečné právě ono (není pohybově nadané? Fajn, ale zase krásně kreslí).
  • Podporujte ho v tom, co mu jde a baví ho to (neposílejte ho na fotbal s tím, že si zlepší fyzičku, ale dopřejte mu kurz kreslení, který jeho talent rozvine).
  • Nepřipomínejte mu jeho nedostatky (nevzdychejte nad jeho neobratností, radši mu pochvalte obrázek, který namalovalo).

A víte, co je na tom nejlepší? Že touhle výchovou dítě uchráníte nejen posměšků, ale nejspíš docílíte i toho, že se nestane jedním z posměváčků. Bude totiž odmala veden k tomu, že úspěchu se docílí snahou a pílí, nikoli urážením a výsměchem.

Posmíval se někdy někdo vašemu dítěti? Jak jste to řešili?

Reklama

Související témata:

Načítám