Hlavní obsah

Nápad nad zlato: Jak vyřešit ložnici v malém bytě?

Foto: Archiv firmy Mota-Engil Real Estate (9x)

Obývací pokoj je spojen s kuchyní a jídelním koutem. Linka byla vyrobena na míru českým dodavatelem, firmou Potrusil. Dveře jsou z lakované MDF desky v krémové barvěFoto: Archiv firmy Mota-Engil Real Estate (9x)

Reklama

Chytrých řešení není nikdy dost. Zejména ve stále atraktivních malých bytech by se dobrý nápad měl vyvažovat zlatem. Například v tomto bytě umožnil vybudování prakticky samostatné ložnice.

Článek

Byt, který jsme dnes navštívili, spadá do kategorie 1 + kk, plošně zabírá necelých padesát metrů čtverečních (47,50 m2 ) a našli byste ho v nové výstavbě na Barrandově v lokalitě Prahy 5.

K vnitřnímu prostoru patří ještě balkon o velikosti 13,17 m2, který komfort bydlení zvyšuje. Na první pohled se jedná o atraktivní byt, protože je malometrážní, a právě o takové mají lidé stále zájem.

Foto: Archiv firmy

Okna propouštějí tolik světla, že si majitelé mohou bez problémů zavěsit bohatě řasené záclonyFoto: Archiv firmy

Na stejné ploše může být cokoli

Byt má vše, co k žití potřebujete: je zde obývací pokoj s kuchyní a jídelní částí, ložnice, koupelna a předsíň. Architekt využil prostor do nejmenšího detailu, všechny tyto funkční zóny dokázal umístit do v podstatě obdélníkového půdorysu. Prostor pro ložnici vznikl důmyslným využitím plošné dispozice. Je totiž částečně zanořena do společného obytného prostoru, respektive je jeho součástí. Od něho ji oddělují posuvné rolety, které v případě potřeby vytvoří stěnu a ložnici skryjí.

Foto: Archiv firmy

Jednoduchý jídelní stůl je naproti ložnici, což dává příležitost pro příjemnou konverzaci partnerů od stolu i z postele. Na stěně je fotografická dekoraceFoto: Archiv firmy

V malém bytě opatrně s experimenty

Byt je zatím vybaven spíše prakticky, ale vkusně. Majitelé si jej v detailech teprve doladí. Kuchyňská linka byla od počátku součástí bytu, proti ní je pohodlná sedací souprava. Sjednocujícím prvkem je barevné sladění. Vládne zde kompozice přírodních barev, tedy odstínů hnědé, zelené, šedé a bílé. A to v celém bytě. Působí to čistě a elegantně. „V malých prostorách není radno příliš experimentovat, lépe působí jednoduchost, stylová čistota a kvalitní materiály,“ míní Pavel Vágner ze studia Potrusil, které byt vybavilo.

Foto: Archiv firmy

Koupelna je relativně prostorná, její součástí je závěsné WC střední cenové kategorie Ideal Standard a vana. Na stěnách jsou obklady v hnědé barevné kombinaci. I umyvadlo je Ideal StandardFoto: Archiv firmy

S věcmi do předsíně

Interiér zpříjemňují jednak tapety, jednak látkové dekorace. Stěna s množstvím oken činí byt světlým, a tedy příjemným, proto ani nevadí záclony po celé délce oken. Pokud byste měli pocit, že není kam co dát, vězte, že velmi praktické úložné prostory jsou v předsíni. „Svým charakterem je byt vhodný pro single či pro spíše mladý bezdětný pár, který nemá tolik věcí a skříně mu budou stačit,“ potvrzuje Mirka Mikulicová z developerské společnosti Mota-Engil Real Estate.

Jde o vtipné a praktické řešení malého interiéru a o bydlení, které je nakonec, dá se říci, i cenově dostupné. Takovýto byt včetně vybavení byste pořídili za necelé tři miliony korun.

Jak se líbí vám? Změnili byste něco? Třeba barevné provedení? Diskutujte pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám