Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde se žije krásně a (skoro) zadarmo!

Foto: Velux

Tento dům dokáže šetřit peníze za teplo i voduFoto: Velux

Reklama

Na začátku to byl jen experiment – krásný a přitom tradiční dům, kde majitelé nebudou nic platit za teplo, ohřev vody a v létě se obejdou bez klimatizace. Jenže když ho vidělo vedení anglické obce Rothwell, kde stojí, rozhodlo: jinak už se tady stavět nebude. Koukněte se, jak si tam nyní budou bydlet, stojí to za to!

Článek

CarbonLight Homes, jak se stavba jmenuje, vznikl v rámci projektu VELUX Model Home 2020, kdy se v různých zemích Evropy staví nové i rekonstruované aktivní domy – tedy takové, které si dokážou samy vyrobit dostatek energie na provoz, jsou šetrné ke svému okolí a příjemně se v nich bydlí. A na různých místech Evropy proto, aby potvrdily, že tyto stavby nemusí být pouze v jižních zemích, kde je dostatek slunce. Koukněte se, jak funguje ten ve Velké Británii.

Zvenku tradice, uvnitř moderna

Aktivní dům v Rothwellu je důkazem toho, že úsporné stavby nemusejí vypadat jako z jiného světa, neboť se v nich klade důraz hlavně na šetření. Dřevěný obklad zvenku a střecha totiž velmi připomínají staroanglické domy s přiznanými lícovými cihlami na fasádě.

Foto: Velux

Z obýváku se skrz terasu dostanete přímo na zahraduFoto: Velux

Stejně tak okna osazená v šedých rámech na první pohled nijak nevybočují ze standardu. A několik solárních kolektorů mezi nimi už lze dneska najít na mnoha jiných domech. Právě kombinace solárních kolektorů a tepelného čerpadla typu vzduch-voda zajišťuje vytápění a ohřev teplé vody v domě. Na rozdíl od jiných úsporných domů, kde zpravidla teplo sálá od podlahy, zde najdete i nízkoteplotní radiátory.

Foto: Velux

Výška stropu je v části obýváku shodná s výškou domuFoto: Velux

Základem úspornosti tohoto domu je především důkladně izolovaná stavební konstrukce, tedy jak stěny, tak střecha a podlahy. A stejně tak je tomu s okny: Na chladnější východní straně jsou použita okna s trojskly, která brání zbytečným únikům. Naopak na západní straně, odkud přichází tepla více, jsou pouze výplně z dvojskel. Sluneční paprsky se tak lépe dostanou do domu a zadarmo vytápějí interiér.

Rozhodně také neplatí, že byste si kvůli ztrátě tepla nemohli otevřít okno. V domě je dostatek čerstvého vzduchu díky přirozené ventilaci okny v létě a mechanické ventilaci s rekuperací v zimě. Okna jsou vybavena čidly, a sama se tak otevírají či zavírají podle toho, jak se mění teplota.

Foto: Velux

Posezení u krbových kamen zpestřilo modré křesílkoFoto: Velux

Šetří se i vodou. Pod zahradou je umístěna nádrž na sběr dešťové vody o velikosti tři a půl tisíce litrů, do které jsou svedeny okapy ze střechy. Tato voda se pak používá ke splachování toalet, pro provoz pračky a pro stabilní hasicí zařízení, pokud by bylo spuštěno. Ve Velké Británii je povinné.

Dřevo do těchto domů patří!

Nadšeni z domu budou nejen příznivci dokonalého technického řešení, ale i krásných interiérů. Celý dům je totiž laděn do bílé barvy v kombinaci se dřevem a sem tam ho oživují drobné barevné doplňky, jako jsou modré křesílko, červená dvířka kuchyně nebo polštářek v dětských pokojích.

Foto: Velux

Galerie je od obýváku oddělená jen skleněným zábradlímFoto: Velux

Že byste se tady asi zbláznili z uklízení? Určitě ne! Hladké povrchy podlah v celém domě brání zachycování nečistot v podlaze, takže péče o domácnost je jednodušší, a snižuje se tak i pravděpodobnost vzniku alergií.

Přízemí, které je přes velké francouzské okno a terasu propojené se zahradou, slouží jako společenská část domu. Tady najdete kuchyňský kout, jídelní stůl i obývák, který tvoří posezení s knihovnou a krbovými kamny, nerezový komín je přiznaný zde i v patře a slouží k přitápění interiéru v době největších mrazů, kdy se snižuje účinnost tepelného čerpadla. Bez problému vytopí celý dům.

Obývák je v jedné své části otevřený do krovu - patro na ním chybí – a proto ho osvětluje nejen francouzské okno, ale i ta střešní.

Foto: Velux

Čtecí koutek vznikl díky dostatku světla i na podestě schodištěFoto: Velux

Příjemných zákoutí najdete v domě více, další malý „obýváček“ vznikl na podestě schodiště. Tím, že je přímo nad ním umístěno další okno, sem přichází dostatek světla, takže se zde i dobře čte.

Ložnice, dva dětské pokoje a pracovna jsou posazeny do dvou vyšších pater. I tak rozhodně nejde mluvit o tom, že by byly od obýváku nějak oddělené a uzavřené. Vcházíte po nich po otevřené galerii, kterou chrání pouze zábradlí z bezpečnostního skla.

Foto: Velux

Široké schodiště do postele je bezpečné a ideální na hraníFoto: Velux

Skříň ukrytá pod střechou

V horních patrech jsou na rozdíl od přízemí položené dřevěné podlahy a malba je opět bílá. Tato kombinace dovoluje vyniknout ostatnímu nábytku – v ložnici je to hlavně šedá čalouněná postel s tolik módním vysokým čelem. Díky šatně, které k ní patří, zde nebyly třeba žádné další úložné prostory.

Foto: Velux

Ve vyšších patrech je na podlaze položené dřevo, stěny zůstaly bíléFoto: Velux

Totéž platí pro dětské pokoje, kde jsou tentokrát nadstandardně vysoké celé postele, nejen čelo. Do jedné se tak vstupuje po širokém „schodišti“, které zároveň nabízí dostatek prostoru na hraní. A hrát si na schodech je určitě zajímavější než na rovné podlaze.

Foto: Velux

V ložnici zaujme postel s vysokým čalouněným čelemFoto: Velux

Pokoj pro hosty zároveň slouží jako pracovna. Architekt proto využil prostor pod šikmou střechou k vytvoření vestavné skříně, která nabízí úložné prostory na dokumenty, šanony a papíry, které je třeba mít při ruce, ale ne zrovna stále na očích.

Zajímají vás energeticky aktivní domy? Prohlédněte si další: Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu!nebo Unikátní rekonstrukce domu: Už nikdy nemusí topit!

Foto: Velux

Okno v koupelně zde není sen, ale realitaFoto: Velux

Chystáte se stavět nový dům? Pak zvažte, zda by se vám nevyplatil takový, kde bydlíte zadarmo. Je přece krásný!

Reklama

Související témata:

Načítám