Hlavní obsah

Největší chyby v českých ložnicích? Známe je!

Foto: thinkstock

Zjistěte, jestli i vy nemáte vaši ložnici špatně zařízenouFoto: thinkstock

Reklama

Víte, co rozhodně nepatří do ložnice? Zeptali jsme se architektů, jaké chyby nejčastěji děláte při zařizování této takzvané odpočinkové místnosti, a tady jsou odpovědi. Není to náhodou také váš případ?

Článek

Každý prostor má svůj charakter a ten je závislý na funkci dané místnosti. V ložnici se spí a odpočívá, tedy jde o klidovou zónu, a tomu by mělo odpovídat nejen její vybavení, ale také způsob používání. Architekti Jiří Novotný a Jaroslav Bourgermaister vám nyní prozradí, jakými nešvary trpí české ložnice.

1. Ložnice není pracovna!

Každý ví, že kancelář je pracovní prostředí, a když do ní vstoupíte, tak se naladíte na plnění svých každodenních povinností. Když otevřete dveře od ložnice, měli byste cítit, že na vás dýchá klid, ticho a příslib odpočinku.

Nedávejte si tedy do ložnice pracovní stůl, knihovnu ani regály se starými písemnostmi. „Vybavte ložnici jen tím, co má nějaký vztah ke spánku. Do ložnice rozhodně nepatří nic, co souvisí s prací. Češi jsou v tomto specialisté a skoro 40 procent zájemců si chce v ložnici udělat domácí kancelář!“ říká architekt Jiří Novotný.

Foto: Bedroom Interior Design Ideas

Ložnice je místem k odpočinku a ne k práci. Pracovna do ložnice nepatříFoto: Bedroom Interior Design Ideas

2. Ložnice není ani skladiště

„Českou klasikou“ je snaha umístit do ložnice vše, co se nikam jinam nevejde. Pod postelí se tedy obvykle nachází sportovní náčiní, kufry nebo sezonní oblečení. Na takových věcech se ale usazuje prach. Budete je pak každý týden otírat? Odpověď se dá předpokládat, a tak vězte, že jste si právě vytvořili pod postelí skladiště prachu. Stačí pak mírný průvan a na místo čerstvého vzduchu budete dýchat nezdravé množství alergenů a prachových částic. Naopak uzavřená šatní skříň jako úložný prostor nebo skříně obecně nejsou nikterak konfliktní a jejich přítomnost je v pořádku.

Foto: Sconto nábytek

Kam s těmi krabicemi a taškami? Pod postel? To je největší nešvar českých ložnic. Ložnice není skladiště!Foto: Sconto nábytek

3. Těžké závěsy a spousta textilu

V posledních letech se upouští od používání nadbytečných textilií v ložnici. Usazují se v nich roztoči a prach. „Není nutné všechno vyházet, vhodné je ale počet textilií omezit. Podlaha může být dřevěná bez těžkých koberců a záclony nepotřebujete. A závěsy? V ložnicích novostaveb ostatních evropských zemích se v 80 procentech případů již nepoužívají a standardem jsou okna dopředu vybavená žaluziemi,“ vysvětluje ing. arch. Jaroslav Bourgermaister.

Foto: Ikia Furnitures

Bohužel platí pravidlo, že čím více textilií, tím více prachu a alergenůFoto: Ikia Furnitures

4. Velké množství elektrospotřebičů

Slyšeli jste někdy, jak dokáže bzučet špatná zásuvka nebo starý elektrospotřebič? Určitě ano. Vaše uši ale vnímají i takové zvuky, které si běžně neuvědomujete. Množství elektrospotřebičů a zásuvek, do kterých zapojíte lampičku, elektrický budík, nabíječku na mobil a zvlhčovač dokáže vydávat právě takové negativní podprahové zvuky. Spát byste ale měli v klidu a nikoliv v bzučící „elektrárně“.

Foto: Control4

Máte-li doma centrální řídící systém inteligentního domu, nemusíte ho ovládat přímo z postele, v ložnici se spí, nepracuje, neřídí a čím méně elektrospotřebičů, tím lépeFoto: Control4

Další neduhy nejen českých ložnic

  • 5.Postel orientovaná hlavou směrem ke vstupním dveřím není vhodná. Vaše podvědomí instinktivně cítí od dveří nebezpečí, je to prehistorický reflex, a proto se postele tradičně umisťují hlavou ke zdi, odkud vás nikdo nemůže ohrozit.
  • 6.Těžké předměty zavěšené na stěně nad vašimi hlavami hrozí svým potenciálním pádem, stejně jako těžký lustr nad vaší postelí. Je to jako spát pod gilotinou.
  • 7. Pestré barvy stěn se dají kombinovat tak, aby vytvořily prostředí stimulující ke spánku. Pokud ale nejste odborníci, je dobré se takovému řešení vyhnout a volit barvy klidné, nikoli výrazné tak, jako je výrazná červená, černá, fialová, sytě žlutá, rudá či brčálově zelená.
Foto: Sconto nábytek

Pro měkké teplé našlápnutí si můžete před postel dát menší koberec, který snadno a rychle vysajete. Zbytek podlahy je vhodné nechat stíratelnýFoto: Sconto nábytek

A jak vypadá vaše ložnice? Netrpí také nějakým „českým neduhem“?

Reklama

Načítám