Hlavní obsah

Jablečné křížaly: tři recepty, kam se sušené ovoce hodí

Foto: Greta Blumajerová

Schovejte si část letošní úrody v podobě jablečných křížalFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli vám díky letošní úrodě jablek štrúdl leze už i ušima, zkuste je raději uchovat na zimu. K jejich sušení vám stačí trouba i jen teplejší místnost, a z křížal pak připravíte spoustu zdravých dobrot.

Článek

Křížaly jsou bezvadné do müsli tyčinek, snídaňových vloček i jen tak na zobání jako alternativa sladkostí. V obchodě nicméně často narazíte na sušená jablka konzervovaná oxidem siřičitým a dovezená z Číny, proto se určitě vyplatí investovat trochu času a jablka si nasušit vlastní. Kromě voňavého čaje z nich pak připravíte i lahodné nepečené kuličky (kdybyste viděli, jak se po nich v redakci zaprášilo!) nebo domácí müsli.

Jablečné křížaly

Potřebujete: jablka, citron, vodu

Foto: Greta Blumajerová

Křížaly se hodí jako zdravé zobání i do voňavého čaje s rozinkami a skořicíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a neoloupané (ve slupce je nejvíce vitaminů) nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky, tím křupavější křížaly. Nakrájená jablka ihned přemístěte do mísy se studenou vodou a vymačkaným citronem, aby nezhnědla, a nechte je v ní asi 20 minut louhovat. Poté je osušte papírovou utěrkou, a pokud nemáte sušičku ovoce, vyskládejte plátky na plech vyložený pečicím papírem. Sušte je v troubě při 60–70 °C asi hodinu a půl, poté plátky otočte a dosušte. Čím sušší a křupavější křížaly budou, tím méně hrozí, že vám zvlhnou a zplesniví. Uchovávejte v uzavřené dóze.

Druhá možnost je jablka sušit na vzduchu (což je ideální, dokud je sluníčko, nebo naopak až v topné sezoně), to pak trvá asi 2 dny a také je třeba plátky čas od času otočit.

Tip: Z křížal snadno připravíte voňavý čaj: kousky sušených jablek, rozinky a celou skořici zalejte vroucí vodou, nechte 10 minut odstát a dochuťte medem a citronem (a za studených podzimních večerů samozřejmě i rumem).

Nepečené kuličky z křížal

Na asi 30 kuliček potřebujete: hrnek křížal, hrnek lískových ořechů, hrnek vypeckovaných datlí, 2 lžíce holandského kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Po oříškových kuličkách se zapráší rychleji, než stihnete říct, že jsou ze samých zdravých surovinFoto: Greta Blumajerová

Postup: Křížaly a datle prolejte v sítku vroucí vodou a nechte okapat. Ořechy pražte nasucho na pánvi, až se začnou odlupovat slupky, které pak pomocí utěrky odstraňte (trik, jak na to, najdete v receptu na domácí nutellu) a ještě horké je spolu s jablky, datlemi a kakaem rozmixujte na pevnou hmotu. Tvarujte malé kuličky a zkuste vydržet je okamžitě všechny nesníst :-).

Tip:Lískáče klidně vyměňte za jiné ořechy a místo jablek použijte i další druhy sušeného ovoce. Kuličky také můžete ochutit mletou skořicí a špetkou soli.

Zapékané müsli s jablky

Potřebujete: 2 hrnky ovesných vloček, lžičku skořice, ¼ lžičky soli, ¾ hrnku slunečnice či oblíbených ořechů, ¾ hrnku křížal, 5 lžic másla nebo kokosového oleje, 5 lžic medu nebo agávového sirupu

Foto: Greta Blumajerová

Jablečné müsli voní po skořici a krásně křupouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vločky, skořici, sůl, slunečnicová semínka a nasekané křížaly smíchejte s rozpuštěným máslem a medem a v tenké vrstvě rozprostřete na pečicí plech. Pečte asi půl hodiny při 160 °C dokřupava, během pečení několikrát promíchejte, aby se vše upeklo rovnoměrně. Uchovávejte v uzavřené sklenici.

Tip: K vločkám přidejte rozinky či jiné sušené ovoce nebo zkuste naši oblíbenou kokosovou granolu.

Máte příliš jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste mimo křížal i přesnídávku či povidla a další recepty

Související témata:

Načítám