Hlavní obsah

Co s jablky: od kompotu ke křížalám

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Foto: Catalin Petolea, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte letos velkou úrodu jablek a už teď se děsíte, co si s nimi počnete? Navíc když jich spousta popadá a dají se do nich červi a budete je muset vykrajovat. Co s tím vším? Nezoufejte. Vyberte si z osvědčených receptů babiček i moderních kuchařů a připravte si zásoby na zimu.

Článek

Proč jíst jablka? Je v nich spousta vitaminů – hlavně skupiny B, také vitamin C a vlákniny, hlavně ve slupce, ta se líbí střevům, jejichž činnost zlepšuje - a to i díky obsaženému pektinu, který podpoří vyloučení škodlivin z těla. Obsahují i vápník, železo a hořčík, čili budete mít díky nim i pevnější kosti. Pokud je budete jíst v syrové podobě, tak si díky jablkům vybělíte zuby a minimalizujete zubní plak, tepelně upravená dle babských rad bojují proti bolavé hlavě a posilují střeva.

Použití jablek v kuchyni je velmi univerzální: využijete je do moučníků, k pečeným masům i do salátů. Receptů je mnoho. Ovšem pozor! Jak připomíná kuchař Vladimír Knobloch: „Není jablko jako jablko. Jednotlivé odrůdy se liší nejen svým vzhledem, ale především konzistencí a chutí, zejména kyselostí. Proto je potřeba brát například množství cukru v receptech s jistou rezervou a přizpůsobit ho použitým jablkům a vlastní chuti.“

Kompot k masu i do kaše

Kompoty jsou klasikou našich prababiček, ale uvidíte, že zásoby plných sklenic uvítáte i v dnešní moderní době. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a plody nakrájejte na dílky. Ty naskládejte do sklenic, zasypte dvěma lžícemi cukru, zalijte vodou, uzavřete a 25 minut sterilizujte. Jablečný kompot zkuste naservírovat třeba k pečenému masu, využít ho můžete ale i při přípravě mléčných ovesných kaší a uvítají ho i nemocní jako lehkou svačinu.

Přesnídávka nejen pro děti

Přesnídávky se vám budou hodit, zejména máte-li malé děti. Příprava není nijak složitá a jistě oceníte, že znáte přesné složení výrobku. Oloupaná jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Podlijte trochou vody a nechte pod pokličkou rozdusit. Ponorným mixérem výsledné pyré rozmixujte a oslaďte dle chuti. Směs nalijte do malých skleniček a asi dvacet minut sterilizujte. Místo sterilizace můžete pyré také zamrazit, získáte tak dobrou a zdravou ovocnou dřeň. Jak si jinak vyrobit domácí zmrzlinu?

Foto: CGissemann, Shutterstock.com

Domácí přesnídávka je vynikající zdravá dětská výživa, kterou máte stále po ruceFoto: CGissemann, Shutterstock.com

Povidla na pečení

Jablečná povidla připravíte podobně jako přesnídávku. Plody pokrájejte na kousky, podlijte trochou vody, pokapejte citronovou šťávou a nechte je rozpéct nebo rozdusit na malém plamenu. Můžete přidat i špetku nastrouhané citronové kůry. Nezapomeňte během dušení míchat, aby se jablka nepřipálila. Do rozdušené hmoty přidejte cukr a skořici a provařte. Hotová povidla nalijte do skleniček asi centimetr pod okraj, pevně uzavřete a asi 15 minut zavařte v hrnci s vodou při 90 °C. Po vytažení je ani nemusíte obracet dnem vzhůru, jen nechte pomalu zchladnout. V průběhu zimy je pak využijete na koláče, vdolky, palačinky či do buchet. Zkuste třeba klasický jablečný páj.

Křížaly pro mlsouny

Skvělou a zdravou pochoutkou jsou také křížaly neboli sušené kousky jablek. Omyté plody zbavte jádřinců, rozkrájejte na tenké dílky a sušte při mírné teplotě. Volně proudící vzduch je neusuší, musíte tedy využít elektrickou sušičku nebo troubu vyhřátou na 50 °C (nechte pootevřená dvířka trouby, aby vlhko mohlo unikat). Křížaly z jablek zahánějí hlad a podporují střevní peristaltiku.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Jablečné křížaly zaženou malý hlad a popoženou střevaFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Čatní si s masem rozumí

Čatní pochází z indické kuchyně. Příprava pikantní směsi vám zabere trochu času, ale výsledek bude určitě stát za to. Ke kilu jablek budete potřebovat pět stroužků česneku, jednu cibuli, lžičku pálivé papriky, lžičku zázvoru, lžičku kari, špetku soli, rozinky a půl hrnku cukru. Najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek spolu s kořením smíchejte s oloupanými a nastrouhanými jablky a vařte asi třicet minut. Přidejte půl šálku cukru a rozinky a nechte ještě patnáct minut vařit. Hotovou směs byste měli nechat uležet a pak jí naplnit skleničky. Pro jistotu je můžete deset minut sterilovat při 80°C. Jablečné čatní zkuste třeba ke kuřecím steakům – úspěch je zaručen.

Mošt, pálenka, ocet

No a pokud máte jablek opravdu velké množství, naložte je do auta a odvezte do nejbližší moštárny, kde vám z nich vylisují jablečný mošt. „Nejlepší je jeho sterilizace do PET lahví. Je důležité mít teplotu do 75 stupňů Celsia, ta stačí. Mošt si uchová svoji chuť, nemá pak varnou příchuť. Lepší jsou bílé petky než zelené,“ radí Jaroslav Zelenka z Českého zahrádkářského svazu Bernartice. Jestli máte raději něco ostřejšího, můžete využít pěstitelských pálenic k přepálení na jablečnou kořalku – jablkovici, calvados. K tekutým jablečným výdobytkům patří také voňavý ocet. Tak vzhůru do toho!

Foto: Drakonyashka, Shutterstock.com

Voňavý mošt vám bude dlouho připomínat dny plné slunceFoto: Drakonyashka, Shutterstock.com

Tak jaký recept jste si vybrali? Jestli chcete něco méně tradičního, možná vám bude vyhovovat jablečný džem s dýní a skořicí. Skvělé jsou také různé moučníky z jablek, ať už je to poctivý tažený štrůdl (či závin, chcete-li), třená bábovka, páj nebo galetka. A jestli máte i jinou úrodu ovoce či zeleniny, inspirujte se, jak ji zavařit či naložit

Reklama

Načítám