Hlavní obsah

Nestaráte se o dětské mléčné zuby? Chyba!

Foto: Thinkstock

Už opravdu malé děti byste měli učit hygienickým návykům a čištění zoubkůFoto: Thinkstock

Reklama

Máte doma dítě s mléčným chrupem, a tak péči o zuby nepřeháníte? První zuby stejně vypadají, tak o nic nejde. Děláte velkou chybu! Nesprávná péče o první zoubky může nadělat velké problémy.

Článek

Mirka se pořád hádá s tchyní. Ta totiž nechce pochopit, že musí tříletému vnukovi pečlivě čistit mléčné zoubky. „Pořád mi tvrdí, jak mu stejně ty první vypadnou, tak se nic nestane, když se mu zkazí. Když je u ní, tak mu je určitě nečistí tak, jak má,“ zoufá si Mirka.

Hrozí bolesti a záněty

Jenže je to právě naopak. Mléčné zuby mají tolik důležitých funkcí! Kromě ukusování a rozmělňování potravy hrají roli i při mluvě a sociálním kontaktu, dítě bezzubé nebo se zkaženými zoubky může být terčem posměchu už ve školce. Ale hlavní je, že první chrup drží místo pro zuby stálé a je zodpovědný za správný růst čelistí.

„Dítě se zkaženými zoubky může mít velké bolesti, záněty okostice. Devastace prvního chrupu může poškodit i stálý druhý chrup,“ varuje zubní lékař mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Josef Janeček.

Foto: thinkstock

Správná péče o první zuby se odrazí v kvalitě trvalého chrupuFoto: thinkstock

Zuby čistěte i miminkům

A i když máte doma malé miminko, starat se mu musíte o zuby od okamžiku, kdy se mu proříznou. Pro takhle malé děti jsou na trhu speciální kartáčky, které si dáte na prst a zoubky opatrně otíráte. Nejenže je zbavíte nečistoty, dítě si navíc od útlého věku zvyká na zubní hygienu. Někteří lékaři rádi vidí pro preventivní kontrolu hned první prořezané zuby, ideálně by ale mělo dítě poprvé do zubařského křesla zasednout mezi prvním a druhým rokem.

Na první návštěvu zubaře zkuste dítě připravit, nemělo by tam jít se strachem. „Je dobré dítěti říci, co se bude dít. Přijdeme, pohraješ si v čekárně, prohlídneš si ordinaci, povozíš se na super křesle. Potom otevřeš pusu, spočítají se zuby, paní doktorka se koukne zrcátkem, jestli v zubech nebydlí červíci. Když budeš šikulka, dostaneš odměnu a půjdeme domů,“ radí rodičům Kamila Foglarová, zubní lékařka zaměřená na pedostomatologii stomatologie Dent Medico.

Naopak zcela nevhodné jsou podle ní časté věty typu Neboj, nebude to bolet, do té doby totiž dítě vůbec netuší, že by to bolet mohlo, a vyděsí se. „Výbornou pomůckou jsou dětské hry na doktory nebo pohádky – Hurvínek u zubaře, Prasátko Pepa u zubaře, Byl jednou jeden život,“ doplňuje Kamila Foglarová.

Foto: thinkstock

Děti by čištění zubů měly brát jako naprostou samozřejmostFoto: thinkstock

Kaz přenáší i dudlík

Pro děti extrémně bázlivé, špatně spolupracující nebo ty, co mají chrup hodně zkažený, mohou stomatologové zvolit zákrok v takzvané řízené sedaci, kdy je dítěti navozen spánek. Nejde o celkovou anestezii, sedace je k organismu minimálně zatěžující. „Výhodou tohoto ošetření je, že jakmile anesteziolog děťátko uspí, vše si důkladně prohlédnu, udělám si rentgen, abych věděla i o mezizubních kazech, a vše opravím najednou a v klidu. Pokud jsou kazy hluboké, není problém zoubek vytrhnout. Dítě nemá nepříjemný zážitek, protože celé ošetření prospí a další den může fungovat bez omezení,“ popisuje Kamila Foglarová.

Při péči o zuby se u dětí řiďte pravidlem důvěřuj, ale prověřuj. „Podle toho, co vím od rodičů, by bylo nejlepší hlídat děti až do puberty. Protože ty starší mívají tendenci čištění zubů odbývat,“ radí Josef Janeček. Kamila Foglarová zdůrazňuje, že náchylnost k zubnímu kazu není dědičná a dědí se pouze hygienické návyky rodičů. Navíc zubní kaz na dítě rodiče mohou „přenést“ i olizováním dudlíku nebo třeba příboru. „Zubní kaz je infekční onemocnění, dětské zuby jsou navíc daleko méně odolné než zuby stálé a rozdílné je i složení ústní mikroflóry,“ dodává Kamila Foglarová.

Staráte se dětem dostatečně o zuby? I ty mléčné potřebují péči.

Reklama

Načítám