Hlavní obsah

O čem se nemluví: Předčasné vyvrcholení mají i ženy!

Foto: ISIFA

Ani některé ženy nevydrží dlouho!Foto: ISIFA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jéje, už? No ano. Předčasné vyvrcholení totiž netrápí jenom muže! ! Každá sedmá žena pravidelně zažívá situaci, kdy se nemůže ovládnout. Patříte k nim i vy? Víme, jak se z toho nezbláznit...

Článek

Kdo v posteli nemá žádný problém, může být šťastný! Většinou totiž každého trápí něco – a mnohdy v tom je orgasmus. Skoro nikdo by ale nehádal, že zakopaný pes může být i v jeho příliš rychlém příchodu. Věřte nebo ne, ale mezi ženské sexuální dysfunkce patří i stav, kdy žena dosáhne vyvrcholení dřív, než chtěla, a není tudíž v jejích silách ho zadržet. Jak to vypadá v praxi?

Přítel si to musí dělat sám. A nerad!

„Jsem úplně zoufalá. S přítelem se mazlíme, dojde na orální sex nebo soulož, a já už po pár vteřinách cítím, jak se blíží orgasmus,“ svěřuje se třicetiletá Renata. „Nejde to zarazit, i když se moc snažím. Udělám se, a končíme. Pak už nemám chuť vůbec na nic, natož abych pokračovala v milování,“ naráží na příčinu hádek s milencem. „Přítel protáhne obličej, naštvaně se oblékne a vzdychá. Kolikrát už si radši šel sám ulevit do koupelny. A já se mu vlastně ani nedivím. Mě to prostě jen mrzí, ale vyřešit to nedokážu,“ říká smutně Renata, která je důkazem, že problém ženského předčasného orgasmu není jen teorie.

Ženám vadí, že neovládají svoje tělo

Ostatně totéž dokládá i studie zveřejněná v časopise Sexologies, jíž se zúčastnilo 510 žen mezi 18 a 45 lety se středním či vysokoškolským vzděláním. Na základě dotazníků týkajících se problematiky předčasného orgasmu, pocitu ztráty kontroly nad vyvrcholením, vztahových problémů a úzkosti lékaři z portugalské nemocnice Magalhães Lemos v Portu přišli na to, že ženy mohou zažít ztrátu kontroly nad svým orgasmem stejně jako muži.

Sedmnáct procent dotázaných žen totiž potvrdilo, že dospěje k orgasmu dřív, než zamýšlí, a to velmi často nebo téměř vždy, 14 % respondentek si stěžovalo na již zmíněný nepříjemný pocit ztráty kontroly nad svým tělem a načasováním vyvrcholení, 41 % žen se s takovou situací občas setká, třem procentům žen tento stav výrazně komplikuje život. A příčina?

Foto: isifa

Nesouhra v sexu nutí partnery k různým řešenímFoto: isifa

Příliš rychlý orgasmus? I kvůli delšímu odloučení

Některé z těchto žen se domnívají, že důvod znají. Prý je na vině skutečnost, že mají velmi dobrý vztah se svým milostným partnerem, jsou mimořádně vzrušené, nebo se cítí být maximálně natěšené na sex například po delším odloučení. Na první pohled to působí docela idylicky, co říkáte? Vždyť muži by přece měli být nadšeni tím, že je jejich partnerka maximálně vzrušená jimi samotnými, ne?

Doktor Serafim Carvalho, vedoucí výzkumník průzkumu, to vyvrací. „Jedním extrémem jsou ženy, které dokážou zcela ovládat svůj orgasmus. Druhým extrémem je skupina žen, jež uvádí naprostou neschopnost ovládnout načasování orgasmu, který nastává velmi brzy na počátku soulože, což vede k nepříjemným pocitům ženy i k problémům v sexualitě páru,“ varuje doktor, který potvrzuje výskyt předčasného orgasmu u každé sedmé ženy. Muži těchto partnerek mají v budoucnu potíže s výkonem a úzkostí z toho, že situaci nemají tak docela pod kontrolou. Co s tím?

Vymyslete si scénář soulože

Tradiční role, kdy je nejdřív opečovávaná žena, pak vyvrcholí muž, se mohou vyměnit. Nebo lze prodloužit předehru a vynechat klasické spouštěče vyvrcholení: dráždění pochvy nebo klitorisu. Je to ale hlavně věcí domluvy. V ideálním případě v tom pár nevidí vážný problém. Jak říká sexuolog Zlatko Pastor: „Řešíme pouze to, co přináší těžkosti nebo komplikuje párový život.“

Takže jestli objevíte vhodný milostný scénář a ani jeden proti němu nebude nic nenamítat, není důvod se trápit. Svoji pozornost soustřeďte třeba na učení nových věcí. Jinak se nestyďte požádat o pomoc odborníka.

Lék? Prý ano!

Každopádně naděje na léčbu žen s předčasným orgasmem existuje. Již v roce 2007 farmaceutická společnost Pfizer oznamovala, že usilovně pracuje na výzkumu tohoto problému a snaží se vyvinout prostředek, který pomůže orgasmus oddálit. Prý tento lék i pozitivně ovlivní lubrikaci pochvy a zmírní bolestivost při styku. Tak sláva! Doteď se ženskými dysfunkcemi tohoto typu nikdo příliš nezabýval, a tak je jasné, že mezera na trhu je obrovská. Kdo ji vyplní nejdříve, bude patrně oslavován. A velmi bohatý.

A co vy? Už vás někdy překvapil příliš rychlý orgasmus? A víte, že schopnost jeho dosažení odhalí i pouhá chůze?

Načítám