Hlavní obsah

Peklo vašich jídelníčků: Hanka jedla špatně. Díky nám to změní!

Foto: thinkstock

Chcete, aby vaše tělo frčelo jak porsche? Dopřejte mu kvalitní benzinFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často nám píšete, že se necítíte dobře a nevíte, co s tím. Rozhodli jsme se vám pomoci. Jednu z vás jsme vybrali a odbornice jí poradila, co změnit v jídelníčku, aby zase energii měla. Pomůže to i vám?

Článek

Čtenářka Hanka je první z vás, které jsme dopřáli jídelníčkovou proměnu.Abyste měli představu – ušetřili jsme jí zhruba 1300 korun – tolik stojí rady odborníků.

Hance energie chybí, i když sladkostí jí dost. Jak to? Podívejte se na změny, které jí doporučila výživová poradkyně pro Holmes Place ing. Iva Veselá. Třeba v nich najdete něco i pro sebe!

Co si o něm myslí výživová expertka?

„Nerada bývám kritická, ale bohužel žádný pokrm není vyvážený nebo vhodný pro danou hodinu a pitný režim, jak sama Hanka píše, je slabší."

Hodnocení jídelníčku:„Na první pohled je jídelníček založený na cukrech (jednoduché sacharidy) a živočišných zdrojích tuků (nasycené mastné kyseliny), čímž si paní Hanka koleduje nejen o prohloubení únavy, ale také o různé zdravotní komplikace. Jídelníček je velmi chudý na základní živiny, a i když je na první pohled její BMI v pořádku, organismus může být podvyživený.

1. Káva s mlékem je špatný start celého dne – může způsobit podráždění žaludku a nevolnost a kvůli cukru se dostat do mírné hypoglykémie. To právě také navozuje pocit únavy, kterým přes den Hanka trpí.

2. Na snídani zcela chybí polysacharidy ve formě pečiva nebo vloček. Nízkým energetickým příjmem si hned po ránu paní zpomaluje metabolismus a takto ošizenou snídaní si během dne přivodí zbytečné pocity hladu a chutí na sladké.

Foto: thinkstock

Zkuste také změnit pár věcí! Uvidíte, že vám bude lépeFoto: thinkstock

3. Dopolední svačina by měla být také bohatá na sacharidy s obsahem vlákniny – bílý loupák je výrobek z bílé mouky, tuku a cukru, bez obsahu vlákniny, s vysokým glykemickým indexem. Tyto svačiny opět zpomalí metabolismus a Hance tak při únavě a zlepšení zdravotního stavu nepomohou.

4. Čokoládový tvaroh – tvaroh neobsahuje polysacharidy, které jsou v dopoledních hodinách nezbytné, ale jednoduché cukry, které jsou do tvarohu přidané. Doporučuji tvaroh osladit sirupem z agáve či javorovým nebo datlovým a přidat například vločky nebo žitný chléb. Tuto kombinaci pak nechat až na odpolední svačinu. Na dopoledne doporučuji volit pečivo s plátkem sýra či šunky nebo ovoce společně s ořechy a trochou jogurtu. Opět musí obsahovat polysacharidy podobně jako na snídani.

5. Oběd v podobě špaget s rajčaty a smetanou se zdá být na první pohled lepší než celé dopoledne, ale je bohužel chudý na bílkoviny – příště k němu připojte kuřecí maso nebo tofu a smetanu nahraďte rajčatovou omáčkou z rozmixovaných rajčat nebo kvalitním rajčatovým pyré.

6. Řádek čokolády – pokud by byla kvalitní a hořká a byl by to půl řádek, tak bych i pochválila, ale studentská pečeť není ani tak kakao, jako cukr a tuk. Odpoledne doplněné koláčkem opět způsobí únavu, kterou Hanka trpí. Glykémie se jí z takového stravování houpe nahoru a dolů, a únavy se tak nelze zbavit.

7. Zcela se vytratila odpolední svačina, která by měla tvořit 10-15% celkového příjmu denní energie. Doporučuji svačinu neodbývat (nebát se jíst i odpoledne) a přijímat více bílkovin i zeleniny.

8. Večeře je třeba změnit: obrátit poměr a konzumovat větší množství zeleniny a nízkotučných bílkovin (bílé maso, ryby, mléčné výrobky, luštěniny a výrobky z luštěnin).

9. Hanku musím pochválit, že se snaží sportovat, ale v tuto chvíli s podobným stravováním je to spíše rizikové. Organismus z jídelníčku nedostává potřebnou výživu pro základní metabolické funkce, natož pro další energetický výdej při sportu."

Každé potíže mají své příčiny. A že jste se v jídelníčku Hanky poznali? Změňte je stejně jako ona! Chcete-li poradit se svými problémy (ne s hubnutím!) a necháte se i vyfotit, pište na blanka@prozeny.cz. Pokud potřebujete zhubnout, sledujte náš seriál Hubněte s profesionály nebo zkuste dietní večeře. Co vy na to?

Načítám